جوان آنلاین: قوانین بیتردید برای ایجاد نظم و پیشگیری از هرگونه سوءاستفاده و تخلف است که وضع میشوند. همین مسئله وظیفه مجری قانون را سنگین میکند چراکه مماشات، چشمپوشی یا تخطی از اجرای درست و صریح قانون، نه تنها نتیجهای جز اشاعه فساد به دنبال ندارد که قانونگذار و مجری قانون را نیز در مظان اتهام قرار میدهد، اما به نظر میرسد این مسئله اهمیتی برای آقایان ندارد چراکه اتخاذ تصمیمات خلقالساعه که نه توجیه منطقی دارد و نه شباهتی به اجرای قانون، به کرات در فدراسیون تکرار میشود!
فوتبال ایران سالهاست با تنشهای ریز و درشتی دست به گریبان است، با وجود این، اما آنچه طی روزهای گذشته رخ داده از آن دست اتفاقات نادری است که در صورت تأیید، عمق فاجعه در فوتبال ایران را به رخ میکشد. مهمترین خبر این روزهای فوتبال ایران میتوانست جریمه مضحک شیرازی، رئیس سابق هیئت فوتبال تهران و پسرش باشد؛ رئیسی که عواقب تمام تخلفات و فامیلبازیهایش در هیئت فوتبال تهران دو سال محرومیت و جریمهای ۲۰ میلیون تومانی است، اما داستان جعل سند مدیرعامل استقلال اجازه نداد حکم صادره از سوی کمیته اخلاق فدراسیون برای رئیس جنجالی و پرتخلف هیئت فوتبال تهران به چشم آید، چه برسد به بررسی و مورد انتقاد قرار گرفتن از سوی رسانهها! در واقع داستان شیرازی و ریاست پرحرف و حدیثش در هیئت فوتبال تهران و حکم بحثبرانگیزی که برای تخلفات او صادر شده بود، لابهلای حاشیههای جعل سند خطیر گم شد. همانطور که به نظر میرسد داستان جعل سند مدیرعامل استقلال پشت جدیدترین تصمیم کمیته اخلاق در خصوص سپاهان و پرسپولیس گم شود.
تنها سه روز به پایان پاییز باقی مانده بود که خبرگزاری ایسنا علیه خطیر دست به افشاگری زد و مدعی شد هدایت ممبینی، دبیر کل فدراسیون فوتبال با ارسال نامهای به حراست فدراسیون فوتبال اعلام کرد باشگاه استقلال بدون اطلاع او برای ارسال نامهای به فیفا، از سربرگ فدراسیون فوتبال و امضای دبیر کل استفاده کرده است؛ ادعایی که میتواند عواقب سختی برای استقلال در پی داشته باشد چراکه طبق قوانین فیفا، جعل اسناد فدراسیون هر کشوری از سوی تیمها، باعث کسر ١۵امتیاز و سقوط به دستهپایینتر برای تیم متخلف میشود که اگر جعل اسناد و این اتهام استقلال اثبات شود، سرنوشت خوبی در انتظار آبیپوشان پایتخت نیست، اما برخلاف فدراسیون فوتبال و رئیس آن که در این زمینه مهر سکوت بر لب زده بودند، مدیرعامل استقلال با جبههگیری تند علیه دبیر کل، نه تنها هدایت ممبینی را با لحنی توهینآمیز مخاطب قرار داد و رسماً تهدید کرد بلکه مدعی شد نامه ارسالشده به حراست فدراسیون از سوی پرسپولیس منتشر شده است، در حالی که مسئله نه انتظار نامه ممبینی به حراست فدراسیون که جعل سند از سوی باشگاه استقلال بود! اتفاقی که در صورت تأیید، بیتردید بزرگترین فاجعه فوتبال ایران خواهد شد، البته استفاده از سربرگ فدراسیون و امضای ممبینی بدون اطلاع او تنها بحثی نبود که طی روزهای گذشته در خصوص خطیر بر سر زبانها افتاد و علاوه بر شکایتی که دبیرکل فدراسیون از استقلال در این زمینه کرده بود، باشگاه شاهین بوشهر و همچنین یکی از اعضای هیئت مدیره آبیپوشان نیز از خطیر بابت جعل سند و امضا شاکی شده بودند تا مسئله جدیتر شود، اما حکم صادره از سوی کمیته اخلاق خیلی زود نشان داد قراری به برخورد جدی با این اتفاق نادر نیست! چراکه کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال در پرونده جعل سند از سوی باشگاه استقلال دستور موقت صادر کرد که بر اساس آن سروش مهاجری، مسئول روابط بینالملل باشگاه استقلال را به مدت ۲۰ روز از هرگونه فعالیتی مرتبط با فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی تا تعیین تکلیف نهایی محروم میکرد.
درست در شرایطی که همه نگاهها برای تأیید یا رداتهامات وارده به باشگاه استقلال و برخورد جدی در صورت تأیید جعل سند از سوی آبیپوشان پایتخت، به کمیته انضباطی و اخلاق فدراسیون بود، اتفاقی دیگر رخ داد و کمیته استیناف، حکم صادره از سوی کمیته انضباطی در خصوص کسر امتیاز از سپاهان و پرسپولیس را ملغی کرد.
دهه دوم شهریور ماه بود که کمیته انضباطی بر اساس شکایت باشگاههای لیگ برتری از جمله استقلال، پرسپولیس و تراکتور علاوه بر جریمه نقدی ۴۰ میلیارد تومانی، حکم به کسر چهار امتیاز از سپاهان داد. کمیته انضباطی در رأی صادره از تخلف در قرارداد شش بازیکن سپاهان یعنی رضا اسدی، هادی محمدی، پیام نیازمند، رضا شکاری، کاوهرضایی و احسان پهلوان به وضوح صحبت و اعلام کرده بود تا زمان اصلاح قرارداد آنها حتی حق بازی در ادامه لیگ برای سپاهان را ندارند، اما ۵/۳ ماه بعد، درست در شرایطی که استقلال در آستانه کسر امتیاز به واسطه جعل سند و البته شکایت از چند باشگاه جهت عدمرعایت سقف بودجه بود، کمیته استیناف امتیازهای کسرشده از سپاهان را بخشید! حال آنکه کمیته انضباطی با استناد به مواد ۵۱ و ۱۱۷ مقررات انضباطی که تمام باشگاهها را به رعایت دستورالعملها، آییننامهها، مقررات و همچنین رعایت اصول رفتار اخلاقی، وفاداری، یکپارچکی و جوانمردی که از سوی سپاهان مورد توجه قرار نگرفته بود، موظف میکند، اقدام به کسر امتیاز از این باشگاه کرده بود، اما با وجود تمام توضیحات ارائهشده، بعد از سه ماه، امتیازهای کسرشده از سپاهان همانند تکامتیاز کسرشده از پرسپولیس به این دو باشگاه بازگشت تا ابهامات زیادی ایجاد شود.
اولین سؤالی که بعد از بازگشت امتیاز این دو تیم مطرح میشود این است که آیا سپاهان و پرسپولیس تخلفی مرتکب شده بودند؟ اگر پاسخ مثبت است چرا امتیازهای کسرشده برگشت داده شد و اگر جواب منفی است، چه دلیلی داشت در تمام این مدت این دو تیم با کسر امتیاز در لیگ حاضر باشند؟ آن هم در شرایطی که رقابت حساسی را با عنوان مدعیان لیگ داشتند، اما در عین حال این سؤال نیز مطرح میشود که آیا برگشتدادن امتیازهای کسرشده از این دو تیم، ارتباطی با تخلفات اخیر استقلال و کسر احتمالی امتیاز از این تیم دارد؟
برخوردهای تند و تیز خطیر با دبیرکل فدراسیون، سکوت تاج و برگشت امتیازهای کسرشده از پرسپولیس و سپاهان بار دیگر فدراسیون و ارکانهای انضباطی آن را در مظان اتهام قرار میدهد، هر چند در صورت تأیید تخلف استقلال در خصوص جعل سند، کسر امتیاز احتمالی از او تفاوت زیادی از کسر امتیازی که از دو باشگاه سپاهان و پرسپولیس انجام شده بود، دارد، اما در هر صورت یک سؤال پابرجاست و آن اینکه چرا فدراسیون وقتی توانی برای اجرا کردن آن ندارد، زحمت وضع قوانین را به خود میدهد؟ که اگر داشت، با وجود تمام مستندات ارائهشده از سوی کمیته انضباطی، امتیازهای کسرشده از سپاهان به این تیم برگشت داده نمیشد! تصمیمی که شائبه مماشات با متخلفان را ایجاد میکند، اما این مماشات بیشک برای فدراسیون گران تمام خواهد شد چراکه در صورت واقعیتداشتن ادعای هدایت ممبینی در خصوص تخلف استقلال، اوضاع فوتبال ایران حتی مرحله فاجعه را نیز پشت سر گذاشته است.