جوان آنلاین: بیست و چهارمین دوره نمایشگاه «تلکام» که با شعار «تحول دیجیتال و اتصالپذیری» از دوم دی ماه آغاز به کار کرده بود، عصر پنجم دیماه در حالی به کار خود پایان داد که در این دوره از نمایشگاه ۱۶۱ شرکت داخلی (در گروه کالایی، شرکتهای طراحی و مهندسی سیاستگذاری تشکلها، بخش نگهداری، دانشبنیان، شتابدهندهها، پارکهای علمی و فناوری، اپراتورها، صندوقهای حمایتی، فعالان فین تک، فعالان ابری و شبکههای اجتماعی) و شش شرکت خارجی از کشور چین حضور یافتند. این دوره از نمایشگاه تلکام در شش سالن (۵ تا ۱۱) برپا شد و شرکتهای دانشبنیان، نوآور، شتابدهندههای حوزه اقتصاد دیجیتال، پارکهای فناوری، تولیدکنندگان نرمافزار و سختافزار حضور پررنگی داشتند.
در نمایشگاه تلکام ۱۴۰۲ نهتنها شرکتهای بزرگ و کوچک صنعت مخابراتی که در تولید تجهیزاتی مانند کابلهای مخابراتی، پروفیلها، تجهیزات فیبر نوری، مراکز داده و بیتیاسها حضور داشتند، شرکتهای دانشبنیان هم که به دنبال بومیسازی هستند، حضور فعالی داشتند و این به دلیل تلاش و همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در برگزاری این نمایشگاه شکل گرفته است. شرکتهای دانشبنیانی که در کنار ارائه نرمافزارهای طراحی و تولید شده داخلی سختافزارهای زیادی هم به صورت بومی با دانش فنی داخلی و حتی مهندسی معکوس تولید و ارائه کرده و غلبه بر تحریمهای ظالمانه دشمن را به رخ کشیدهاند. محصولاتی که نهتنها در داخل کشور کاربردی شده است، بلکه به دلیل رقابتپذیری با محصولات جهانی مشتریان خارجی هم دارد؛ به خصوص در حوزه هوش مصنوعی. پاویونی در سالن هشت شرکتهای دانشبنیانی در بخش تولید تجهیزات مخابراتی، مراکز داده، خدمات ابری و حتی نرمافزاری فعال هستند را در خود جای داده بود. یک شرکت دانشبنیان در بخش طراحی، مشاوره و ایجاد زیرساخت مراکز داده ابری فعالیت میکند و صفر تا ۱۰۰ همه کار را در داخل کشور انجام میدهد.
شرکت دیگر دانشبنیانی سوئیچهای صنعتی و مبدلهای فیبر نوری تولید میکند. مودم قرائت از راه دور کنتورهای برق از دیگر محصولات ارائه شده در این نمایشگاه است. سامانهای که در ارائه گزارشها، پشتیبانی با استفاده از ماژول هوش مصنوعی حتی بهتر از نمونه سوئیسی آن عمل میکند و دیگر نیازی نیست به خارج وابسته باشیم. سامانههایی که همه با توان داخلی تولید شده و کلمه «ما میتوانیم» را معنا کردهاند.
محصولات دیگری که خارجیها به دنبال استفاده از آن به دلیل کمبود نیروی متخصص حوزه هوش مصنوعی هستند، محصولات دانشبنیانی مبتنی بر هوش مصنوعی است و در جایجای نمایشگاه دیده میشد. از مانتیورینگ ورود و خروج مبتنی بر هوش مصنوعی تا پرو مجازی. از نرمافزارهای خودروی هوشمند تا کنترل زیرساختهای حیاتی و امنیت سایبری و غیره. البته محصولاتی که کمتر در داخل کشور استقبال میشود و به گفته طراحان و سازندگان آن، چون هنوز نگاه مدیران سازمانها و صنایع کشور سنتی است و کمتر به دنبال نوآوری هستند از این دسته محصولات نرمافزاری استفاده کاربردی نمیشود، این در حالی است که نوآوری و فناوری است که بهره وری را بالا میبرد. به عنوان مثال اگر صنعتی از هوش مصنوعی برای عیبیابی استفاده کند، بنابراین زیان را کاهش داده است یا اگر پلتفرمها از پرو مجازی مبتنی بر هوش مصنوعی استفاده کنند، فروش خود را افزایش میدهند. البته شاید گفته شود که استفاده از هوش مصنوعی نیاز به سرورهای دارای پردازش بالا نیاز دارد، اما باید گفت جوانان توانمند ایرانی این دسته از دیتاسنترها را هم طراحی و ساخته و به نمایش گذاشتهاند. استفاده از تلفنهای مجازی مبتنی بر اپلیکیشن کار را برای شرکتها و سازمانها و حتی مدیران راحت کرده است و دارای قابلیت مدیریت تماسهای ورودی و خروجی و تماسها با سازمانها و شرکتها، دادن امتیاز، نظرسنجی و گزارشدهی که همه با دانش و نیروی مغزافزار داخلی یعنی همان نیروی انسانی ایجاد شده است تا کشور در مسیر نوآوری قدم بردارد. در بخش زیرساختی کم نیستند شرکتهای دانشبنیانی که در این حوزه حرفی برای گفتن دارند. شرکت دانشبنیانی که به دلیل طراحی و ساخت صفر تا ۱۰۰ تجهیزات زیرساختی در بحث بسترسازی فیبرنوری و ایجاد شبکه انتقال نهتنها استارتاپ برتر کشور شده، بلکه توانسته است بزرگترین پروژه خاورمیانه را در ۲۸۵ نقطه کشور ایجاد کند.
شرکت دانشبنیانی که در حوزه اینترنت اشیا فعال است و بستهای کاملی از اینترنت اشیا در خانه، سازمانها و صنایع را میدهد و به جز قطعات و سنسورهای الکترونیکی که در انحصار برخی کشورهاست، بقیه طراحی و اجرا و تولید نرمافزارها را صفر تا ۱۰۰ خود انجام میدهند.
شرکتهای بزرگ هم که جای خود دارند و مانند همیشه در تولید پیشتاز هستند و به قول مدیران این شرکت به جز برخی مواداولیه و قطعات الکترونیکی انحصاری بیشتر کارها در داخل انجام میشود. یکی از شرکتهای بزرگ که در تولید انواع مودم فعال است، میگوید اکثر قطعات را از شرکتهای ایرانی تأمین میکنیم. حتی تجهیزات حفاری، کابل زیرساختی، همه تولید داخل است و کشور توانسته است در حد بسیار زیادی در تأمین بسیاری از تجهیزات خودکفا شود.
بازار داغ رونمایی محصولات اپراتورها
در تلکام بیست و چهارم اپراتورهای سیار حضور پررنگی داشتند و مانند هر نمایشگاه دیگر فضای زیادی را برای فعالیتهایشان به خود اختصاص داده بودند و بیشتر مانور آنها هم روی بحث ارائه فیبر نوری و ۵G بود. اپراتور اول (همراه اول) در این دوره از راهکار جامع شبکه سلولی خصوصی ۵G رونمایی کرد. از جمله اتفاقات خوب دیگر در این دوره از نمایشگاه امضای چندین تفاهمنامه حمایت از پایاننامهها بود، به طوری که دو تفاهمنامه سهجانبه «توسعه فناوریهای تجهیزات رادیویی نسل جدید» و «حمایت از طرحهای پژوهشی و پسادکتری در حوزه توسعه فناوریهای کلیدی صنعت ICT» که رویکرد آنها بر حمایت از تولیدات بومی و ایدههای پژوهشگران کشورمان است، منعقد شد. اپراتور اول در زون «آینده ارتباطی» خود در این دوره از نمایشگاه سرویس توسعهیافتهای مبتنی بر فناوری واقعیت افزوده را رونمایی کرد که قابلیت تعمیر و نگهداری تجهیزات ارتباطی را فراهم میکند. یکی از قابلیتهای این سامانه، شبیهسازی تجهیزات سایتهای مخابراتی و آموزش فرآیندهای نصب و نگهداری تجهیزات بهصورت واقعگرایانه است. ابن اپراتور یوزکیس را که ویژه حوزه سلامت است هم در این نمایشگاه ارائه داد. یوزکیس با بهرهگیری از فناوری MEC آنالیز سیگنالهای مغزی قابلیت پیشبینی حملات صرع را دارد، امکان لمس و بهرهمندی از تکنولوژیهای نوین در زندگی روزمره را فراهم کرده است. همچنین در صورت اتصال به خودروی هوشمندی که بیمار در معرض حمله در حال رانندگی آن است، میتواند ضمن کاهش سرعت و کنترل خودرو باعث کاهش حوادث ناگوار شود.
سامانه BSS که اولین راهکار دانشبنیان بومی را رونمایی کرد. در این شرکت دانشبنیان وابسته به این اپراتور حدود ۶۰۰ نفر از فارغالتحصیلان دانشگاههای معتبر کشور با میانگین سنی ۳۲ سال فعالیت میکنند. اپراتور دوم (ایرانسل) هم در این نمایشگاه در رونماییها فعال بود. نخستین کیف پول دیجیتال رسمی ایران را عرضه و از سوی دیگر با بانک ملت همکاری خود را در زمینه عاملیت بانکی کیف پول دیجیتال ایرانسل آغاز کرد. در سومین روز نمایشگاه تلکام تفاهمنامه همکاری هوشمندسازی و مشارکت در تولید محصولات مبتنی بر فناوریهای تحول آفرین امضا کرد.
در نمایشگاه تلکام ۱۴۰۲ تفاهمنامه همکاری مشترک بین شرکت مخابرات ایران و کمیته امداد امام خمینی (ره) به امضا رسید که این تفاهمنامه با هدف تأمین نیازهای ارتباطی کمیته امداد امام (ره) و مشخص کردن چارچوب کلی همکاریهای لازم در راستای هوشمندسازی و اتصال مراکز تحت پوشش این کمیته و تسریع در فرآیندهای ارتباطی این مجموعه است.
شرکت گسترش خدمات یکی از شرکتهای زیرمجموعه شرکتهای مخابرات هم که توسعه نرمافزارهای داخلی شرکت مخابرات ایران را برعهده دارد، استودیو کسبوکار کشور را رونمایی کرد که فضای کار مناسب را برای برنامهنویسهای کسبوکارهای نو، دانشبنیان و ایدهمحور ایجاد کرده تا در این فضا آموزش ببینند و پس از آن مشغول به کار شوند. به این واسطه آنها از پراکندگی وابستگی به حوزههای مختلف خدماتی رها میشوند. برای این افراد از طریق پروژههایی که به شرکت سفارش داده میشوند، اشتغال ایجاد میشود.
گفتنی است برخلاف دورههای قبل تلکام، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات غرفهای نداشت و علت غیبت هم دادن فضا به شرکتها حوزهای سیتی بود، چراکه حضور شرکتهای فعال در حوزهای سی تی از ۵۴ شرکت به ۱۶۱ شرکت رسید.
در این تلکام بیست و چهارم ۱۵ پنل تخصصی و ۲۲ کارگاه رایگان در حوزه فناوریهای نوین از سوی استادان دانشگاهی و متخصصان با موضوعات لبه تکنولوژی از قبیل فناوری بلاکچین، اهمیت بلاکچین و رمز ارز در توسعه تجارت، نسل پنج در متاورس، ۵G – NTN، هوش مصنوعی در بانکداری هوشمند ایران، دیجیتال ترانسفورمیشن، Use case ۶G /۵G، فناوریهای هوشمند، فرصتها و چالشهای استقرار آن در سازمانهای بزرگ، AI – KM، هوش کسب و کار سازمانهای چابک، DT leadership، حکمرانی داده، DT CSF، توسعه هوش مصنوعی در برنامه هفتم، مدلهای نوین کسب و کار، پلتفرم خدمات دیجیتال و تحول دیجیتال، بسیج ظرفیتها برای توسعه FTTx، چالشها و فرصتهای پروژههای فناوری، رویکرد آموزش ابری EASS، امنیت اینترنت اشیا، Sand box، واقعیت افزوده در صنعت مخابرات، connected car، مخابرات کوانتومی، XR و پلتفرمهای مبتنی بر اینترنت اشیا برگزار و برای شرکتکنندگان گواهینامه صادر شد.