جوان آنلاین: دکتر محمدرضا اسلامی در کانال تلگرامی خود نوشت: شرکت نیسان گزارشهای مالی سال ۲۰۲۲ را منتشر کرده است؛ همچنین ویدئوی تبلیغاتی را نیز در زمینه نسل جدید خودرو نیسان (JUKE) منتشر کرده است. مطالعه گزارش مالی و مشاهده این ویدئو، گویی که شنیده شدنِ یک حرف است با دو بیان مختلف: نهایت تلاش مدیران و هزاران مهندس با تجربه شرکت نیسان بر این است که این برندِ ارزشمند سرپا و زنده باقی بماند!
ابتدا مروری داشته باشیم بر گزارش مالی سال گذشته نیسان و سپس بحثی درباره هزاردستان خودرو یعنی عالیجناب کارلوس گون و صنعت خودرو ژاپن. گزارش مالی نیسان چه میگوید:
۱- در سال مالی گذشته نیسان ۳ میلیونو ۲۵۰ هزار دستگاه خودرو تولید کرده است. برای داشتن مقیاسی برای این تیراژ، تولید ایران خودرو در سال ۱۴۰۱ معادل ۵۸۵ هزار دستگاه خودرو بوده است. (نیسان ۸۹ سال پیش تأسیس شده و ایران خودرو ۶۱ سال پیش. یعنی شرکت ایران خودرو فقط ۲۸ سال جوانتر از نیسان است). به بیان دیگر، در ژاپن فقط نیسان به تنهایی حدود ۵/۵ برابرِ ایران خودرو تولید داشته است. (ابعاد صنعتی کشور ژاپن با لحاظ تولیدات تویوتا که ۹ میلیون و ۴۰۰ هزار دستگاه بوده و هوندا که ۳ میلیون و ۸۰۰ هزار خودرو بوده قابل تصور است.)
۲- طبق این گزارش «گردش مالی» نیسان طی سال گذشته بیش از ۱۰ هزار میلیارد ین بوده است. با تبدیل ین به دلار عملاً میتوان گفت که گردش مالی شرکت حدود ۷۸ میلیارد دلار بوده است. برای یک مقیاس ذهنی درباره ابعاد این گردش مالی، بودجه ساخت برج خلیفه دوبی ۵ /۱ میلیارد دلار بوده است که با لحاظ تورم، در حال حاضر با بودجهای حدود ۲ میلیارد دلار میتوان مگاپروژهای در حد برج خلیفه را ساخت (یعنی ۳۹ برج خلیفه). باز برای یک مقیاس ذهنی، کل بودجه وزارت نیرو ایران در سال گذشته ۶ /۱ میلیارد دلار بوده است؛ یعنی شرکت نیسان در یک سال مالی پولی بیش از ۴۸ برابر کل بودجه وزارت نیرو ایران را جابهجا کرده است.
۳- تعداد پرسنل نیسان در سال گذشته ۴۶۱ /۱۳۱ نفر قید شده. نکته جالب آن یک نفری است که در این رقم قید شده! بدیهی است که ژاپنیها به شدت نسبت به استخدام منابع انسانی حساس هستند و سعی میکنند که «استخدام بیدلیل» رخ ندهد. بله! آن یک نفر هم یک نفر است؛ و لذا عدد کل پرسنل شرکت رُند نمیشود به ۴۶۰ /۱۳۱ نفر.
۴- نکته دیگر مرکز تحقیق و توسعه نیسان است: در این مرکز تحقیقات تعداد ۹ هزارو ۵۰۰ مهندس و پژوهشگر حوزه مهندسی مکانیک/ الکترونیک/ کامپیوتر… و فارغ التحصیلانِ برترین دانشگاههای ژاپن مشغول به کار هستند.
۵- نکته جالب دیگر در این گزارش «سود خالص نیسان» است. رقم سود خالص نیسان معادل ۲۲۱ میلیارد ین ذکر شده است. (با قیمت فعلی ین یعنی سودی معادل ۴ /۱ میلیارد دلار) اعداد دارند سخن میگویند! حیرتآور است. یعنی با وجود یک گردش مالی ۷۸ میلیارد دلاری، میزان سود خالص حتی کمتر از ۵/ ۱ میلیارد دلار بوده است. پس این همه دردسر برای چه؟ حاصل تلاش بیش از ۱۳۱ هزار مهندس و مدیر با تجربه، منجر چنین سود اندکی شده (کمتر از دو درصد سود)؛ در حالی که در سال گذشته، شرکت نفت آرامکوی عربستان «فقط در یک ماه» حدوداً «۱۰ برابر سود یک سال نیسان» سود خالص داشته است!
۶- نکته در همین جاست. سودِ آن همه تلاش و پرکاری «یک سال نیسان» در خاک ژاپن، در عربستان معادل چهار روز استخراج نفت از زمین و فروش آن است. تفاوتِ کشوری که متکی به بهرهوری از منابع انسانی است با کشوری که متکی به بهرهوری از منابع زیرزمینی است. این ویدئوی تبلیغاتی را تولید میکند و دومی درباره شهر رویایی نیوم که محصول رویاپردازیهای شاهزاده است ویدئو تولید میکند. کدام بالنده باقی خواهد ماند؟
۷-، اما نگاهی هم داشته باشیم به ویدئوی تبلیغاتی. شاید شرکت پیمانکار تبلیغات خواسته که نوآوری کند، ولی واقعیت این است که شرایط مدیران نیسان بیشباهت نیست به این فردی که از درگاه یک هواپیما و از فراز آسمان خود را به بیرون پرت میکند! در دنیایی که رقابت در حوزه صنعت و بازرگانی اینقدر میلیمتری شده، شاید این ویدئو «ترجمان دیگری» باشد از احوال و شرایط مدیرانی که چنین بنگاه عظیمی را اداره میکنند.
۸- صحبت آخر درباره کارلوس گون. بسیاری تحلیلگران معتقد بودند که پس از ماجرای تلخ کارلوس گون، نیسان به شدت به زمین خواهد خورد. اما گذر زمان بعد از رفتنِ آن عالیجناب پدرخوانده نشان داد که ساختارهای ژاپنی قویتر از آن است که به راحتی منهدم شود. عملاً نیسان بهرغم هیولای چین، و به رغم جنگل امریکا (که از دلش تسلا و ایلان ماسک بیرون میزند) و حتی بهرغم تویوتا و هوندا همچنان برپاست. گزارش مالی ۲۰۲۲ نیسان و این ویدئو، حکایت سکانس انتهایی فیلم پاپیون است؛ آنجا که فریاد میزند: من هنوز زندهام!