کد خبر: 1201131
تاریخ انتشار: ۰۷ آذر ۱۴۰۲ - ۱۴:۴۹
مشهد با حاشیه ای که ۱۳ درصد گستره آن‌را دربرگرفته و ۳۲ درصد جمعیت این کلانشهر را در خود جای داده است از شهرهایی است که بیشترین جمعیت حاشیه‌نشین را در کشور دارد.
شهربانو بشکنی

 بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از جمعیت کلانشهر مشهد در ۶۶ پهنه حاشیه‌ای این شهر سکونت دارند و این در حالی است که این پهنه‌ها میزبان بسیاری از اتباع مجاز و غیرمجاز کشورهای همسایه است و این اتفاق باعث شده تا مناطق نامتقارن شهری در اطراف شهر و در تماس با روستاهای پرجمعیت چسبیده به این شهر، شرایط خاص زیستی را برای این کلانشهر رقم بزند.

از سویی حضور بیش از ۳۵ میلیون جمعیت زائر بارگاه منور رضوی در طول سال، موجب شده تا نوع خدمت رسانی به مردم، همراه با تغییراتی باشد و لازم است تا با دیدگاه کلان کشوری به این موضوع نگریسته شود و بر همین اساس حاشیه شهر مشهد هم باید با دیدی کلان‌نگر از سوی مسوولان کشور مورد بررسی قرار گیرد.

بسیاری از مسوولان کشور در رفت و آمد به این شهر، با برخی از مشکلات مشهد و مناطق حاشیه ای آن آشنا شده و دستورهایی در خصوص برنامه ریزی برای رفع مشکلات مردم صادر می کنند ولی آنچه که بیش از هرچیز نیاز است همسویی و برنامه ریزی مناسب برای رساندن سرانه های مختلف آموزشی، بهداشتی، فرهنگی و ورزشی مناطق حاشیه ای به حد متوسط شهری است.

معاون اول رییس جمهور، پنجشنبه ۱۸ آبان به صورت سرزده در یکی از مناطق حاشیه شهر مشهد حضور یافته و با شهروندان و بازاریان در خصوص مشکلات آنان به گفت و گو پرداخت که ۱۰ روز پس از آن جمعی از مدیران استانی و شهری مشهد با حضور در دفتر معاون اول ریاست جمهوری به طرح مسائل و گزارش اقدام های انجام شده پرداختند تا ضمن همراهی با نگاه کلان کشوری، امکان رفع چالش‌های این مناطق شهری فراهم شود.

بر اساس طرح جامع شهری، استاندارد تراکم جمعیت به ازای هر هکتار ۴۰ نفر باید باشد که این رقم در مشهد ۴۰۰ نفر، یعنی ۱۰ برابر میانگین استاندارد سکونتی است و بخش عمده این بار جمعیتی، مربوط به حاشیه این کلانشهر است.

با وضعیت مطلوب فاصله داریم

معاون اول رئیس جمهور در نشست با مسوولان خراسان رضوی با بیان اینکه با نگاه ملی و اختیارات استانی مشکلات حاشیه‌نشینی شهر مشهد کاهش می‌یابد، گفت: باید با مسوولیت استاندار، فهرستی از اختیارات مورد نیاز برای حل مشکلات این بخش از شهر و تدوین سندی برای جلوگیری از گسترش این مناطق تهیه و ارائه شود.

بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از جمعیت کلانشهر مشهد در ۶۶ پهنه حاشیه‌ای این شهر سکونت دارند. محمد مخبر با اشاره به تأکیدات صورت گرفته درباره حل مشکلات حاشیه شهر مشهد، بیان کرد: در ۲ سال گذشته اقدامات بسیاری در این مناطق رخ داده است ولی به نظر می‌رسد هنوز با وضعیت مطلوب فاصله داریم و این در حالی است که کلانشهر مشهد محل رجوع بسیاری از شهروندان داخلی و خارجی است و باید با نگاهی ملی و ارائه اختیارات و اعتبارات لازم، مشکلات حاشیه نشینی در آن کاهش یابد.

وی با تاکید بر آسیب شناسی برای جلوگیری از گسترش و ازدیاد حاشیه‌نشینی در شهر مشهد ادامه داد: باید در ادامه اجرای طرح تحول در حاشیه شهر مشهد ارائه خدماتی چون مسکن، آب و فاضلاب و ساخت مدارس در اولویت قرار گیرد.

زمانبندی برای به نتیجه رسیدن طرحها

یکی از اقدامات استاندار خراسان رضوی در دولت سیزدهم، پیگیری طرح تحول حاشیه شهر مشهد بوده است و بر این اساس اقداماتی نیز صورت گرفته است.

یعقوبعلی نظری پس از نشست با معاون اول رییس جمهور و در گفت و گو با ایرنا گفت:‌ مسوولان در سطوح ملی، استانی و همچنین مناطق شهری در تلاش برای کاهش مشکلات ساکنان مشهد هستند و امیدواریم طرح تحول مناطق حاشیه شهر مشهد در بازه زمانی مناسب به نتیجه مطلوبی برسد.

وی اظهار کرد: با وجود اقدامات متنوعی که در حوزه‌های بهداشت و سلامت، ورزشی، اشتغالزایی، مسکن و فرهنگی مناطق کمتربرخوردار شهر مشهد صورت گرفته است، همچنان با انباشت معضلات مانده از سال‌های گذشته روبه رو هستیم که می طلبد با عزم جدّی مدیران استانی و اجرای هرچه سریع تر طرح تحول حاشیه شهر مشهد، شاهد توسعه و پیشرفت این منطقه تا پایان دولت سیزدهم باشیم.

استاندار خراسان رضوی گفت: طرحهای عمرانی حاشیه شهر مشهد نقش موثر و ضروری در تحول این مناطق دارد که با پیگیری و زمانبندی مناسب اجرا خواهد شد.

وی با اشاره به ساخت ۲ بوستان شهری ۷۳ هکتاری و بیمارستان ۵۴۰ تختخوابی در حاشیه شهر مشهد، افزود: در استان خراسان رضوی و شهر مشهد از اجرای چنین طرحهایی حمایت می‌شود، زیرا رفاه و آسایش مردم را به دنبال دارد و باید در یک برنامه‌ریزی فشرده هرچه سریعتر تکمیل و در اختیار مردم قرار گیرد.

خدمات حمل و نقل شهری برای ساکنان حاشیه شهر

با توجه به گسترش شهر مشهد و رسیدن پهنه های شهری به بافت روستایی، اکنون بسیاری از نیروهای کار این شهر به دلایل مختلف در روستاهای چسبیده به شهر زندگی کرده و برای کار و امرار معاش در شهر حضور می یابند.

این در حالی است که بسیاری از مشاغل خدماتی نیز در بافت پیرامونی حرم رضوی متمرکز است که اقشاری همچون کارگران شاغل در هتل ها، رستوران ها و سایر مراکز خدماتی بعد از ساعات کاری به منازل خود در حاشیه شهر و روستاهای پیرامونی باز می‌گردند و این ضرورت ارائه خدمات حمل و نقل به آنان را ایجاب می کند.

فرماندار مشهد گفت: دولت سیزدهم نگاه ویژه‌ای به موضوع حاشیه شهر مشهد دارد و با توجه به این نگاه، انسجام خوبی برای خدمات‌رسانی و توسعه مناطق حاشیه‌ای شهر در شهرستان مشهد ایجاد شده است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها