سرویس اقتصادی جوان آنلاین: اصلاحات اقتصادی در کشور همواره قربانی ملاحظات سیاسی و اجتماعی شده و این مساله در دهههای گذشته موجب تداوم بسیاری از رویههای غلط شد. دولت سیزدهم، اما از دولتهای پیشرو در زمینه اصلاحات اقتصادی بوده است. نگاهی به عملکرد دولت در زمینههای اقتصادی طی یک سال گذشته موید همین امر است.
افزایش پایههای مالیاتی جایگزین درآمدهای ناپایدار نفتی
یکی از مهمترین تاکیدات کارشناسان ضرورت افزایش پایههای مالیاتی بوده است؛ موضوعی که به جد از سوی دولت دنبال شد و این مسیر از طریق کاهش فرارهای مالیاتی و افزایش پایههای مالیاتی دنبال شد. درآمدهای مالیاتی بهترین جایگزین درآمدهای ناپایدار نفتی به خصوص درشرایط تحریم است.
موفقیت دولت در اصلاح ارز ۴۲۰۰ با پشتوانه ذخایر مناسب کالاهای اساسی
یکی دیگر از اصلاحات اقتصادی دولت به موضوع حذف ارز رانتی ۴۲۰۰ باز میگردد؛ جایی که رئیس جمهور عنوان کرد که برای اجرای این طرح حاضر است که از آبروی خود بگذرد. رئیس جمهور با بیان اینکه اقتصاد کشور نیازمند جراحیهای جدی است، اظهار داشت: سرمایه جدی برای انجام این جراحی آبرو است و ما حاضریم برای اصلاح و سر و سامان گرفتن اقتصاد کشور از آبروی خود بگذریم.
بسیاری از کارشناسان اقتصادی اقدام شجاعانه دولت را با نگرانی بسیاری همراه میدانستند، اما علی رغم بیم و واهمههایی که در خصوص وقوع تورم شدید پس از حذف ترجیحی مطرح میشد دولت توانست با پشتوانه ذخایر کافی از کالاهای اساسی عبور موفقیت آمیزی از این اصلاحات داشته باشد.
بسیاری از نمایندگان و همچنین کارشناسان این اقدام دولت را شجاعانه عنوان کردند. اصغر سلیمی، عضو کمیسیون اقتصادی در این باره گفته بود: اینکه دولت شجاعت داشته و دست به این جراحی در حوزه اقتصادی زده، قابل تقدیر است و باید از دولت حمایت و پشتیبانی شود. امروز برخی شرکتها با دریافت یارانه پنهان سودهای آنچنانی دریافت میکنند و با یارانه مردم ایران صادرات صورت میهند که این شایسته نیست و ظلم بزرگی به مردم ایران است و باید حتما قطع شود.
حمایت از معیشت مردم با افزایش مبلغ یارانههای نقدی
در راستای حمایت از معیشت مردم در برابر تورم دولت اقدامات متعددی دردستور کار قرار داد که یکی از این موارد به افزایش مبلغ یارانههای نقدی بازمی گردد؛ موضوعی که در سالهای گذشته به آن کم توجهی شده بود. یارانه ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومانی با توجه به تورم در کشور کارآیی خود را از دست داده بود، اما در مقابل دولت وقت ارادهای برای اصلاح این رویه نداشت. اما در دولت سیزدهم منابع ناشی از حذف ارز ترجیحی به یارانهها اختصاص یافت و میزان یارانههای نقدی بعد از چندین سال برای هر فرد به ۳۰۰ و ۴۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کرد. این در شرایطی بود که مسئولان دولت قبل شب واریز یارانههای نقدی را شب عزای دولت مطرح میکردند.
افزایش حقوق کارگران و کارمندان
دولت در اقدام شجاعانه دیگر حقوق کارگران را در سال جاری ۵۷ درصد افزایش داد. این درحالی بود که کارگران همواره به پایین بودن حقوق شان نسبت به تورم گلایه داشتند و با اقدام دولت برای افزایش حقوق کارگران فشارها برای عدم تصویب و اجرای آن به دولت وارد میشد و برخی نسبت به تورمی که افزایش حقوق کارگران ایجاد میکند هشدار میدادند، اما دولت قاطعانه پای تصمیم خود برای تقویت معیشت کارگران ایستاد. همچنین اخیرا خبری دیگر در راستای تقویت بنیه اقتصادی قشر کارمند و بازنشسته منتشر شده و با تصویب مجلس به حقوق کارمندان یک میلیون تومان و به حقوق بازنشستگان ۹۰۰ هزار تومان افزوده میشود. دولت و مجلس هدف از این اقدام را کاهش شکاف و ایجاد عدالت بین حقوق کارمندان و گارگران عنوان کرده اند.
همچنین دولت سیزدهم نگاه ویژهای به طرحهای کمکی اقتصادی به مردم داشته است و در راستای اصلاح شبکه بانکی کشور موضوع اعطای تسهیلات خرد بدون ضامن مطرح و اجرا شد که در این راستا اقدامات قابل توجهی انجام شد و وامهای دیگری تحت عناوین وام ازدواج، ودیعه مسکن، مسکن روستایی و ... به مردم اعطا شد.
به هر جهت دولت رئیسی با وجود تورم و نابسامانیهای اقتصادی اقدامات مناسبی با همراهی خوب مجلس در جهت اصلاح و هم بهبود وضعیت معیشت مردم انجام داده است که این اقدامات درخور توجه است و با توجه حجم بالای کار اقتصادی و بودجهای نباید به راحتی از کنار آن گذشت.