المپیک زمستانی ۲۰۲۲ پکن از روز جمعه آغاز میشود؛ رقابتهایی که ایران تجربه حضور در ۱۰ دوره آن را دارد، اما حضور در بزرگترین رویداد زمستانی دنیا هرگز با مدالی برای ایران به همراه نبوده است. با وجود این، اما ایران بعد از انقلاب اسلامی همواره یک پای ثابت المپیک زمستانی بوده است و در این دوره نیز سه نماینده در این رقابتها دارد.
کاروان اعزامی ایران شامل عاطفه احمدی و سیدستار صید به عنوان پرچمداران و حسین ساوهشمشکی بود که با توجه به خروج اعضای کاروان از قرنطینه برای برگزاری مراسم بدرقه با حضور مسئولان، تست ستار صید مثبت شد و نماینده اسکی صحرانوردی مردان ایران را از حضور در المپیک زمستانی چین محروم کرد تا در آخرین لحظات دانیال ساوهشمشکی جایگزین او شود.
۱۰ دوره حضور در بزرگترین رویداد زمستانی دنیا
اولین حضور ایران در تاریخ المپیکهای زمستانی به سال ۱۳۳۴ در هفتمین دوره بازیهای المپیک زمستانی برمیگردد که سال ۱۹۵۶ در کورتینا ده آمپتزوی ایتالیا برگزار شد. ایران سه نماینده در این رقابتها داشت. در این دوره بنیک امیریان، رضا بازرگان و محمود بیگلو در بخشهای مارپیچ بزرگ، کوچک و همچنین دانهیل به رقابت با حریفان خود پرداختند. بعد از اولین دوره ایران با وقفهای هشت ساله از سال ۱۳۴۲ بار دیگر موفق به حضور در المپیکهای زمستانی میشود. این حضور به چهار دوره پیاپی میانجامد. المپیک ۱۹۶۴ اینسبروک اتریش (نهمین دوره)، المپیک ۱۹۶۸ گرنوبل فرانسه (دهمین دوره)، المپیک ساپاروی ژاپن (یازدهمین دوره) و المپیک ۱۹۷۶ اینستروبگ اتریش (دوازدهمین دوره) که هر بار ایران موفق به اعزام چهار اسکیباز میشود. اما بعد از حضور پیاپی در چهار دوره، ایران در شش دوره بعدی یکی از غایبان این رویداد مهم زمستانی میشود و حضور بعدی آن به هجدهمین دوره این رقابتها در سال ۱۹۹۸ در ناگانوی ژاپن برمیگردد. این اولین حضور ایران در المپیک زمستانی بعد از پیروزی انقلاب است که بعد از ۲۲ سال و تنها با یک نماینده بار دیگر پای ایران به بزرگترین رویداد زمستانی باز میشود، حضوری که البته دیگر همچنان ادامه دارد. به طوری که ایران در سال ۲۰۰۲ در سالت لیک سیتی امریکا (نوزدهمین دوره) با دو نماینده، سال ۲۰۰۶ در تورین ایتالیا (بیستمین دوره) با دو نماینده، سال ۲۰۱۰ در ونکوور (بیستویکمین دوره) با چهار نماینده، سال ۲۰۱۴ سوچی روسیه (بیست و دومین دوره) با پنج ورزشکار و سال ۲۰۱۸ پیونگچانگ کرهجنوبی با چهار ورزشکار حاضر میشود.
عاطفه احمدی و آرزوهای بزرگ
دختر برفی ایران بعد از هشت سال موفق به حضور در المپیک زمستانی شد. پدیده اسکی آلپاین ایران که در مسابقات جهانی کورتینای ایتالیا با راهیابی به مرحله نهایی مارپیچ بزرگ نگاهها را به خود جلب کرد. او سال ۷۹ در آبعلی، پایتخت اسکی ایران به دنیا آمد و از سه سالگی اسکی را زیر نظر پدرش آغاز کرد. عاطفه احمدی با بلندپروازیهای خود در کنار پشتکاری که داشت، در ۱۱ سالگی خود را به تیم ملی نونهالان و در ۱۵ سالگی به رده بزرگسالان رساند. او که تجربه سه دوره حضور در رقابتهای جهانی را در کارنامه خود دارد، در سال ۲۰۱۹ با راهیابی به فینال مسابقات جهانی سوئد تاریخساز شد. عاطفه احمدی در رقابتهای قهرمانی جهان سنموریتز سوئیس توانست بهترین امتیاز را در بخش مارپیچ کوچک کسب کند و وارد مراحل مسابقات اصلی شود. احمدی همچنین نقره و برنز رقابتهای آسیایی جوانان لبنان، اولین طلای بانوان ایران در رقابتهای آناتولی کاپ ترکیه در سال ۲۰۱۸ و البته یک طلا و دو نقره در رقابتهای ددمان کاپ در سال ۲۰۲۰ را نیز در کارنامه خود دارد. پدیده اسکی ایران سال ۲۰۱۹ در رقابتهای اسکی آلپاین در اوره سوئد توانست رکورد مسابقه را در تاریخ اسکی ایران ثبت کند. او در این رقابتها رتبه ۴۶ جهان و اول آسیا را در بین بانوان از آن خود کرد. دختر کم سن و سال اسکی ایران که به تازگی وارد دهه سوم زندگی خود شده است، سال ۲۰۲۱ نیز در مسابقات اسکی آلپاین قهرمانی جهان که در کورتینای ایتالیا برگزار شد برای نخستین بار به مانش دوم راه یافت و رکوردهای جدیدی از خود ثبت کرد. او که سال ۲۰۱۷ عنوان جوانترین اسکیباز ایرانی راهیافته جام جهانی را از آن خود کرد، حالا یکی از جوانترین اسکیبازهای ایرانی حاضر در المپیک است که در صورت توجه و حمایت میتواند جزو ۳۰ نفر اول جهان باشد. او حالا در چین رؤیاهایش را دنبال میکند.
حسین ساوهشمشکی و سومین حضور
حسین ساوهشمشکی دیگر نماینده ایران در المپیک زمستانی چین است. این، اما سومین تجربه حضور او در المپیک زمستانی است. اولین حضور این اسکیرو در المپیک زمستانی به ۲۰۱۰ ونکوور کانادا برمیگردد که توانست عنوان چهل و یکم مارپیچ کوچک را کسب کند. ساوه شمشکی در المپیک ۲۰۱۴ سوچی نیز پرچمدار ایران بود و حالا بعد از هشت سال، او در حالی سومین حضور خود در المپیک زمستانی را تجربه میکند که مدعی است این بار با تجربه و ثبات تکنیکی و ذهنی بیشتری به المپیک زمستانی میرود. حسین ساوهشمشکی تنها اسکیبازآلپاین ایران است که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در دو المپیک زمستانی (ونکوور ۲۰۱۰)، (سوچی ۲۰۱۴) شرکت کرده است. از جمله افتخارات او میتوان به کسب نقره بخش مارپیچ بزرگ و طلای بخش مارپیچ کوچک بیست و چهارمین دوره رقابتهای اسکی قهرمانی آسیا در کره جنوبی (سال ۲۰۱۵)، کسب دو طلا در رقابتهای بینالمللی اسکی آلپاین جام لبنان (سال ۱۳۹۵) که به قهرمانی ایران در این رقابتها انجامید و قهرمانی در رقابتهای بینالمللی «ارزروم» ترکیه در سال ۹۷ با کسب دو مدال طلا و کسب گردنآویز طلا در رقابتهای بینالمللی دی ماه امسال در ترکیه اشاره کرد.
دانیال ساوهشمشکی، خوششانسترین اسکیرو
دانیال ساوهشمشکی را بیشک میتوان خوششانسترین ورزشکار حاضر در المپیک زمستانی چین نامید. او در حالی به عنوان نماینده اسکی صحرایی ایران راهی چین شد که قرار بود سید ستار صید در این رشته حضور داشته باشد، اما کرونا دقیقه ۹۰ پرچمدار کاروان ایران را ناکاوت کرد تا با موافقت مسئولان برگزاری مسابقات دانیال ساوهشمشکی بتواند به جای او راهی المپیک زمستانی شود. ورزشکار مطرح اسکای رانینگ ایران در سال۱۳۹۶ که با ورود خود در این رشته شگفتی آفرید بعد از حضور در دو المپیک ۲۰۱۰ و ۲۰۱۴ میرفت تا سومین المپیک زمستانی خود را تجربه کند، اما شانس با او یار نبود و دقیقه ۹۰ نامش از کاروان اعزامی ایران خط خورد تا دانیال ساوه شمشکی جایگزینش شود. اسکی رویی که اسفند سال ۹۹ با کسب رده ۱۲۳ مسابقات صحرانوردی قهرمانی جهان اوبرستدورف آلمان انتقادهای بسیاری را به جان خرید، اما حالا این شانس را دارد که در اولین حضورش در المپیک زمستانی خودی نشان دهد.