علما و فضلا
سرفصل‌هایی از کارنامه سیاسی و مبارزاتی شهید آیت‌الله مهدی شاه‌آبادی
آیت‌الله شاه‌آبادی در مقطع مبارزات منتهی به اوج‌گیری انقلاب اسلامی در تهران، در زمره فعال‌ترین عناصر قلمداد می‌شد. او در تهیه بسااعلامیه‌ها و حرکت‌های اعتراضی خرد و کلان نقش داشت و هم از این روی، بار‌ها دستگیر شد و زندان و شکنجه را تجربه کرد. مردم او را، چون رسولی می‌دیدند که بار بیداری جامعه را بر دوش کشیده است!
«روایاتی از پیشینه تاریخی وحدت روحانی و دانشجو» در گفت و شنود با زنده‌یاد آیت‌الله محمد امامی کاشانی
اولین بار که برای سخنرانی به مسجد هدایت دعوت شدم، بحث انفال مطرح و متنی را از مبسوط شیخ طوسی انتخاب کردم. عده قابل توجهی از حضار هم، این مطالب را می‌نوشتند. گاهی اوقات که می‌خواستم آیات و روایات یا متون فقهی مربوطه را معنا کنم، می‌دیدم که معنا کردن این‌ها خیلی خطرناک است! جوان‌ها می‌گفتند: شما معنا نکنید، شما عباراتتان را بخوانید و بروید و ما خودمان دنبال معنا می‌رویم! این نشان از روح جست‌وجوگر و محقــــق حضـار جلسه بود
«سیره سیاسی و اجتماعی آیت‌الله العظمی سید محمدعلی علوی گرگانی» در آیینه روایت‌ها
حجت‌الاسلام سیدعلی طاهری گرگانی: «گاهی که در مورد بعضی از مسئولان، احساس می‌کردند که با رهبر معظم انقلاب اسلامی زاویه دارند، در جلسات خصوصی به آن‌ها تذکر می‌دادند: شما باید در کلیت کارهایتان، تابع ولی فقیه باشید... این غیر از مواضع کلی ایشان بود که رسانه‌ای می‌شد. ایشان غیر از اینکه در حمایت از جایگاه ولایت فقیه بسیار تقید داشتند، از شخص رهبر معظم انقلاب نیز به طور قاطع پشتیبانی می‌کردند...»
«حماسه ماندگار ۲ بهمن ارومیه، حکایت پایمردی ملاحسنی و یارانش» در گفت‌و‌شنود بامهندس نقی کریمی
اگر در دوم بهمن آقای حسنی و جوانان ارومیه شکست می‌خوردند، ارتش صددرصد و در سطح وسیع کودتا می‌کرد. بعد از آن تمامی مبارزین را دستگیر می‌کردند و در آن منطقه، انقلاب یا قطعاً شکست می‌خورد یا دست کم به تأخیر می‌افتاد. در آن روز‌ها ما اصلاً احتمال نمی‌دادیم که زنده بمانیم! هر روز که از خانه بیرون می‌آمدیم، می‌گفتیم که امروز یکی از آن گلوله‌ها به سراغ ما می‌آید و رفتنی می‌شویم!
نظری و گذری بر حیات علمی و عملی زنده‌یاد آیت‌الله سیدعلینقی طبسی‌حائری
آیت‌الله طبسی در عرف دینی شهر مشهد و زائران آن به عنوان عالمی ربانی و پرهیزکار مطرح بود. آن فقید راحل، هرگز تهجد، نماز شب و مناجات با خدا را فرو ننهاد. اهل ذکر و دعا بود. با اخلاص و معنویت بود. از گرفتاری مردم، محزون می‌شد و درصدد رفع آن‌ها برمی‌آمد. برای رفع مشکلات ایشان، دعا و در حد امکان عملاً اقدام می‌کرد. چون با اخلاص دعا می‌نمود، بی‌تأثیر نبود و موارد متعددی مشاهده می‌شد که دعایش در رفع مشکلات مردم مستجاب و مؤثر واقع می‌شد
جستار‌هایی در سیره زنده‌یاد آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی در آیینه روایت‌ها و تحلیل‌ها
جوهره زندگی یک عالم دینی، جز تبعیت محض از اراده حضرت حق نیست. با این همه نحوه به کف آوردن حجت شرعی در میان عالمان دین متفاوت است. زنده‌یاد آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی، این مهم را از کتاب و سنت استنباط می‌کرد و به برساخته‌های بشری، چندان وقعی نمی‌نهاد. این امر به شکل ویژه در شکل‌گیری نگاه عرفانی آن بزرگ مؤثر بود.
شهید آیت‌الله «حسین غفاری» به سان شهابی که ظلمت را شکافت
فعالیت‌های افشاگرانه و آگاهی‌بخش آیت‌الله غفاری با وجود کنترل شدید ساواک در سنگر مسجد و اجتماع، روزبه‌روز گسترش یافت. در گزارش‌های متعدد ساواک آمده است که آیت‌الله غفاری از روحانیان مخالف دولت در مساجد و شهرستان‌های مختلف، مطالبی علیه رژیم پهلوی بیان می‌کند.
«حزب توده، فرقه بهائیت و رژیم پهلوی» هدف مبارزات زنده‌یاد محمدتقی فلسفی، سرحلقه خطبای دینی معاصر
در حیات تبلیغی وی، مبارزه با جریانات انحرافی و دین‌ستیز، مکانتی ویژه دارد. فلسفی در زمره آنان است که با تبلیغات الحادی حزب توده، توسعه برنامه‌ریزی‌شده فرقه وابسته بهائیت و در نهایت رویکرد‌های اسلام‌ستیزانه رژیم پهلوی، به مبارزه‌ای جدی مبادرت کرد و در این طریق، دشواری‌های فراوانی را متحمل شد. زنده نگه‌داشتن یاد چنین آزاده‌ای دلیر، تلاش برای بقای فرهنگ اسلامی و شیعی قلمداد می‌شود. در مقال پی آمده، بخش‌هایی از کارنامه مبارزاتی زنده‌یاد فلسفی مورد بازخوانی قرار گرفته است. امید آنکه تاریخ‌پژوهان معاصر و عموم علاقه‌مندان را مفید و مقبول آید.
روایت‌ها و تحلیل‌هایی از رویداد شهادت آیت‌الله دکتر محمد مفتح
از بدو پیدایش گروه فرقان، عده‌ای بر این باور بودند گروهی اینچنین سطحی و با هویتی نه چندان معلوم، نمی‌توانند در جایگاه آمران و حتی عاملان ترور‌ها قرار گیرند. برخی انسجام تشکیلاتی فرقانیان را به هم‌پیمانی نامرئی با سازمان موسوم به مجاهدین خلق و حتی عده‌ای نیز آن را به مراوده با سفارت امریکا و سازمان سیا مرتبط دانسته‌اند
زنده‌یاد علامه محمدتقی جعفری تجربه عبور از فلسفه و نیل به حکمت
علامه جعفری بعد‌ها و در گفتگو با یکی از فضلا با صراحت بیشتری از دام‌های موجود در طریق نشو و نمای علمی خویش سخن گفت. وی به صراحت اذعان دارد که مال، مقام و شهرت علمی در زمره موانعی است که در مسیر وی خودنمایی کرده تا او را از نیل به لذت تعلیم و تعلم بازدارد.