سرویس اقتصادی جوان آنلاین: شاخص کل بورس تهران در انتهای معاملات روز گذشته باز هم روند نزولی را به نمایش گذاشت بهطوری که با افت ۸۱/ ۰ درصدی تا محدوده ۳۰۵ هزار و ۸۰۹ واحد عقبنشینی کرد، رکود اقتصادی، جنگ اقتصادی امریکا علیه ایران و تنگنای مالی دولت، پایان اثرگذاری نوسانات ارزی بر بازار سهام و از همه مهمتر نحوه بودجهریزی دولت برای سال ۹۹ و سرنوشت نامعلوم بازار بدهی و توزیع ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان در قالب انرژیهای ارزان قیمت به صنایع از جمله مواردی است که بازار سهام را به مسلخ اصلاحات قیمتی بردهاست.
به گزارش «جوان»، اگر چه تلاشهایی در جهت حفظ تعادل بازار سرمایه طی هفته جاری به عمل آمد، اما به نظر میرسد باید اصلاحات قیمتی در بازار سرمایه را بعد از رشدهای پی در پی پذیرفت و شاید این پذیرش عین برقراری تعادل در بازار باشدهر چند که رفتارهای هیجانی سهامداران تازه وارد به بازار را نباید از نظر دور داشت زیرا کوچکترین نگرانی و وحشتی میتواند به یکباره به تشکیل صفهای فروش سهام تبدیل شود، از این رو به نظر میرسد مقامات داخلی علاوه بر اینکه باید از اظهارنظرهای اثر گذار بر فضای اقتصاد ایران در فضای داخلی مراقبت کنند باید واکنشهای منفی اثر گذار خارجی را نیز بر اقتصاد ایران خنثی کنند.
بیتردید با توسعه روز افزون بازار سرمایه و ورود اشخاص بیشتری از مردم به حوزه سهامداری باید برای بهبود فضای روانی بازار سرمایه برنامه داشت تا به واسطه ایجاد یک نگرانی به یکباره بازار با ریزش و وحشت روبهرو نشود، البته آموزش و تجربه در این رابطه میتواند کارگشا باشد.
به هر روی به نظر میرسد بازار سرمایه در مرحلهگذار به سر میبرد و تحتتأثیر مؤلفههای خارجی و داخلی، چون رکود اقتصادی، جنگ اقتصادی امریکا علیه ایران، تنگنای مالی دولت، پایان اثرگذاری نوسانات ارزی بر بازار سهام و از همه مهمتر نحوه بودجهریزی دولت برای سال ۹۹ و سرنوشت نامعلوم بازار بدهی و توزیع ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان در قالب انرژیهای ارزان قیمت به صنایع در تلاش است بهرغم اصلاحات قیمتی تعادل خود را به دست آورد.
روز گذشته نیز بازار روند منفی را تجربه کرد بهطوری که شاخص کل بورس تهران با افت ۸۱ /۰ درصدی تا محدوده ۳۰۵ هزار و ۸۰۹ واحدعقبنشینی کرد همچنین شاخص کل هم وزن افت ۴۳/ ۱ درصدی را پشت سر گذاشت.
در جریان معاملات روز گذشته بورس اوراق بهادار تهران حجم معاملات۲,۴۴۶ میلیون سهم، تعداد معاملات ۲۸۹,۵۲۷و ارزش معاملات ۱۰,۸۸۳,۰۳۹ میلیون ریال و ارزش بازار ۱۱,۱۵۶,۱۳۶ میلیارد ریال به ثبت رسید
ارزش معاملات خرد سهام و حق تقدم در نمادهای عادی بورس و فرابورس، هزار و ۴۲۷ میلیارد تومان به ثبت رسید، ارزش معاملات کل نیز ۴هزار و ۳۸۵ میلیارد تومان رقم خورد که در مقایسه با روز گذشته با ۶۸ درصد رشد همراه بود.
خالص خرید سهام توسط اشخاص حقیقی مجدداً به محدوده منفی بازگشت و رقم ۶۰- میلیارد تومان را به ثبت رساند. از بین گروههای بورسی، بیشترین بازدهی به خردهفروشی و کمترین هم به وسایل ارتباطی تعلق گرفت.
در میان گروههای صنعتی هم بالاترین ارزش معاملات به ترتیب به محصولات شیمیایی، خودرو و مواد دارویی اختصاص پیدا کرد.
تثبیت بازار منوط به فراهمسازی خرید سهام خزانه توسط شرکتها
یک کارشناس بازار سرمایه ضمن اشاره به عوامل اثرگذار بر رشد بازار سهام، تأمین مالی چند ۱۰ هزار میلیارد تومانی دولت از بازار سرمایه، میتواند تخصیص منابع بین سهام و اوراق با درآمد ثابت را دچار تغییر کند. به گزارش «فارس»، سید فرهنگ حسینی کارشناس بازار سرمایه، در مورد عوامل رشد بازار سهام گفت: قیمت ارز، تورم و رشد قیمتهای جهانی از جمله این عوامل است. در کنار این موضوعات، نرخ بهره و انتظارات و چشماندازها نیز مؤثر است.
وی با بیان اینکه بازار سرمایه حدود ۱۳ ماه رونق را پشت سر گذاشتهاست، گفت: این رشد متأثر از رشد سه برابری قیمت ارز در سال گذشته است. بر این اساس، با نگاه دلاری و اینکه عمده شرکتهای بازار سرمایه شرکتهای فلزی، معدنی، پتروشیمی و پالایشی هستند که درآمد آنها وابسته به دلار است، بنابراین رشد سه برابری دلار عامل رشد سه برابری ارزش و سودآوری این شرکتها میتواند باشد. کارشناس بازار سرمایه درباره اینکه وضعیت و چشمانداز صنایع و بازار سرمایه چگونه است، گفت: بازار سرمایه نیز شاهد رشد چهار برابری شاخص از شروع رشد قیمت ارز بودهاست. بنابراین عمده صنایع و شرکتهای بازار سرمایه به ثبات رسیدهاند.
حسینی گفت: رشد بیش از این در شرکتها با واقعیت سودآوری و عملکرد آنها در بخش واقعی اقتصاد سازگار نخواهد بود. از سوی دیگر وضعیت قیمتهای جهانی به دلیل جنگ تجاری و کاهش رشد اقتصادی چین، مناسب نیست. در نتیجه بخش اصلی از صنایع بازار سرمایه که صادرات محور و وابسته به قیمتهای جهانی هستند، در وضعیت خنثی قرار گرفتهاند. همچنین شاهد وضع تعرفه بر صادرات برخی از محصولات هستیم. وی افزود: از سوی دیگر، تأمین مالی چند ده هزار میلیارد تومانی دولت از بازار سرمایه میتواند تخصیص منابع بین سهام و اوراق با درآمد ثابت را دچار تغییر کند و منابع صندوقها و برخی شرکتهای حقوقی به سمت اوراق دولتی حرکت کند.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: عامل دیگر نگرانی برخی از فعالان بازار سرمایه از بودجه و وضع تعرفهها یا مالیاتهای جدید است. در مجموع پس از رشد مناسب و بازدهی بیش از بازده دلار، اکنون دیگر نمیتوان انتظار داشت که همه سهمهای بازار سرمایه به صورت کلی رشد کنند و انتظار تحلیل محور شدن و توجه بهتر و بیشتر به سهامهای بنیادی وجود دارد. از سوی دیگر، بخشی از توجهات به سمت شرکتهای تجدید ارزیابی محور است.
حسینی در مورد دلیل اصلی نوسانات چند هزار واحدی شاخص بورس در روز این گونه عنوان کرد: با توجه به رشد شاخص، تغییرات ۳ هزار واحدی کمتر از یک درصد است، در حالی که دو سال پیش این رقم بیش از ۳ درصد بودهاست. در نتیجه به دلیل بزرگشدن عدد شاخص، عدد نوسانات هم بزرگ شده است. همچنین به نظر شاهد فروش توسط بخشی از سهامداران حقیقی هستیم.
وی خاطرنشان کرد: همچنین موج فروش میتواند به تحریک سایر سرمایهگذاران برای فروش منجر شود و از سوی دیگر، توقف بازدهی بازار سرمایه یا منفیشدن آن میتواند به ابطال صندوقهای سرمایهگذاری مشترک و فشار فروش از سوی این شرکتها منجر شود. البته شاهد عملکرد مناسب شرکتهای حقوقی و صندوق توسعه بازار در خرید سهام بودهایم.
حسینی در پایان گفت: در این شرایط، اجراییشدن صندوق تثبیت و همچنین فراهمسازی خرید سهام خزانه توسط شرکتها میتواند به تثبیت بازار کمک کند.