کد خبر: 1292827
تاریخ انتشار: ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۰۰
دنیا حیدری

اعتراض‌های متمادی به داوری، به‌خصوص در هفته‌های پایانی لیگ، واکنش رئیس فدراسیون فوتبال را در پی داشت. تاج که امیدوار بود با ورود کمک‌داور ویدئویی به فوتبال ایران اندکی از حجم اعتراض‌ها در این زمینه کاسته شود، متعجب از عدم تغییر شرایط می‌گوید شاید تنها کشوری باشیم که با VAR به داوری اعتراض می‌کند. 
 تعجب رئیس فدراسیون پر‌بی‌راه هم نیست. قاعدتاً باید با بهره بردن از سیستم کمک‌داور ویدئویی اندکی از حجم اشتباهات و متعاقباً اعتراض‌ها به داوری کاسته می‌شد، اما این امر چطور ممکن است، وقتی با وجود استفاده از VAR همچنان شاهد اشتباهات داوری در مسابقات هستیم و حتی این تکنولوژی هم نتوانسته تأثیری را که باید در اصلاح رویه قضاوت‌ها داشته باشد. البته جا افتادن VAR خود زمانبر است و نیاز به آموزش هرچه بیشتر و بهتر داوران را دارد و این در حالی است که هنوز بسیاری از ورزشگاه‌های ایران شرایط و زیرساخت لازم جهت بهره‌برداری از این تکنولوژی را ندارند. شاید به همین دلیل هم بود که بسیاری از کارشناسان قبل از وارد شدن این تکنولوژی تأکید داشتند VAR تنها می‌تواند اشتباهات را کاهش دهد. اما امروز مسئله تنها عدم کاهش اشتباهات نیست و شاید بیشترین واکنش‌ها به کیفیت سیستم‌های وارد شده است. تاج مدعی است فدراسیون دستگاه‌های EVS را که بهترین دستگاه VAR در دنیاست وارد کرده است. یک سرچ ساده هم نشان می‌دهد که EVS Xeebra، یکی از پیشرفته‌ترین سیستم‌های VAR در دنیاست که موفق به دریافت گواهینامه‌های FIFA برای فناوری خط آفساید مجازی (VOL) و کمک‌داور ویدئویی (VAR) شده است. این سیستم از هوش مصنوعی برای کالیبراسیون خودکار زمین بازی و نمایش خط آفساید استفاده می‌کند و قابلیت بررسی چندزاویه‌ای، پشتیبانی از HDR و نمایش سوپراسلوموشن را دارد. اما با نگاهی به صحنه‌های پخش شده از بازی پرسپولیس- سپاهان، قبول اینکه فدراسیون بهترین نوع سیستم VAR را وارد کرده دشوار می‌کند. 
در خلال این بازی، تلویزیون چند مرتبه اقدام به بازپخش صحنه‌هایی کرد که داور برای بازبینی آنها رفته بود (VAR)، اما صحنه‌های پخش شده بیش از آنکه کمکی به داور وسط کند، او را گیج می‌کرد، چرا که بیشتر به تصاویری شبیه بود که یک نونهال ضبط کرده تا تکنولوژی VAR!؛ صحنه‌هایی تار، گنگ و کاملاً بی‌کیفیت که نه تنها هیچ کمکی برای تصمیم‌گیری به داور نمی‌کرد که او را به چالش هم می‌کشید. 
کمک‌داور ویدئویی انواع مختلفی دارد که از جمله آنها می‌توان به نسخه اقتصادی‌تری، چون Xeebra Essential اشاره کرد که برای مسابقات با بودجه محدود طراحی شده و قابلیت‌های اصلی Xeebra را با هزینه کمتر ارائه می‌دهد. این سیستم به دلیل رابط کاربری ساده و لمسی، امکان بزرگ‌نمایی تصاویر و بررسی همزمان چندین زاویه مورد توجه قرار گرفته است یا سیستم‌هایی، چون Hawk-Eye و Intel True View نیز در این حوزه فعال هستند که هرکدام مزایا و ویژگی‌های خاص خود را دارند. برای نمونه Hawk-Eye به دقت بالای فناوری ردیابی توپ و تصاویر سه‌بعدی شناخته می‌شود، در حالی که Intel True View از فناوری بازسازی سه‌بعدی صحنه برای نمایش تصمیمات داوری استفاده می‌کند. اما وارد کردن VAR به تنهایی کافی نیست و فدراسیون حالا باید به دنبال مهیا کردن زیرساخت‌ها و نحوه استفاده درست از این تکنولوژی باشد تا انتظارات (کاهش اشتباهات داوری) برآورده شود. در غیر این صورت، اعتراض‌ها که نمی‌توان از حق بودن بسیاری از آنها به سادگی گذشت همچنان ادامه خواهد داشت، حتی اگر به راستی بهترین نوع سیستم کمک‌داور ویدئویی وارد فوتبال ایران شده باشد.

برچسب ها: سیستم VAR ، فوتبال ، ورزش
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار