جوان آنلاین: بسیاری از اقتصاددانان تاکنون مهمترین عاملی که تورم را برای دستبرد به جیب مردم شارژ میکرد، نقدینگی معرفی میکردند و حالا جدیدترین مطالعات میگوید «نرخ ارز» با اختلاف زیاد متهم ردیف اول افزایش تورم است.در همین خصوص علی نصیری اقدم، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی میگوید که در مطالعهای که اخیرا انجام دادهاند به دنبال پاسخ این سوال بودهاند که چه چیزی پیشران تورم است.
به گزارش فارس، نتیجه نشان داد که در بین عوامل موثر مورد مطالعه، نرخ ارز بیشترین تاثیر را داشته است و با فاصله زیاد بعد از آن نقدینگی موثر بوده و افزایش دستمزد تاثیر معناداری در افزایش تورم نداشته است.این در حالی است که هر زمانی میخواهند دستمزد را افزایش دهند آن را عامل تورم معرفی میکنند. به همین خاطر طی چند سال دستمزد کارگران از تورم عقب ماند.
به طور مثال فرض کنید کارگری بتواند ۱۰۰ میلیون تومان تا آخر سال پسانداز کند. آخر سال با وجود اینکه ریالهای او به ظاهر در جیبش هستند اما هرگونه حساب میکند فقط ۶۰ میلیون تومان میتواند خرید کند.یعنی عاملی به اسم نرخ ارز، پنهانی با افزایش تورم به جیب کارگر دستبرد میزند، اما دستمزد او همیشه متهم به افزایش تورم بود.
نرخ ارز که مهمترین عامل تورم در کشور بوده پشت عامل دیگری هم پنهان شده و آن نقدینگی است. به گفته نصیری اقدم نقدینگی در کوتاه مدت ۳.۴ درصد و در بلند ۱۰ درصد بر روی تورم تاثیرگذار است.
با این حال طی سالها اقتصاددانان نقدینگی را عامل اصلی معرفی میکردند. محمد اخباری، مدیرکل اداره بررسیهای اقتصادی بانک مرکزی، میگوید که بر اساس مدلهای بررسیشده، شوکهای ارزی بیشترین تاثیر را در توضیح تورم دارند و این نرخ ارز است که به عنوان عامل اصلی تورم عمل میکند، نه نقدینگی.با وجود اینکه سیاست بانک مرکزی در این سالها کنترل تورم از طریق کنترل رشد نقدینگی بوده است اما اخباری گفته است که بانک مرکزی نیز بالا بودن تاثیر نرخ ارز بر تورم تایید کرده و واقعیات اقتصادی نشان میدهد که سیاستگذاری پولی باید بر این اساس تنظیم شود.