جوان آنلاین: دولت امریکا در کمتر از یک ماه، دومین تظاهرات گسترده علیه سیاستهای خود را تجربه میکند. روز شنبه، از سواحل شرقی تا سواحل غربی این کشور، معترضان در شهرهای مختلف به برنامههای داخلی دولت اعم از اخراج کارکنان، مواجهه با دانشگاهیان و محدودیت ورود مهاجران و سیاست خارجی دولت کنونی اعم از برنامههای آن درباره یمن و اوکراین به خیابان آمدند.
دو هفته پیش، دهها هزار نفر در اعتراض به سیاستهای دولت دونالد ترامپ، در سراسر امریکا به خیابانها آمدند، تظاهرات گستردهای که «جنبش ۵۰۵۰۱» آن را سازماندهی کرده بود. این گروه یک شبکه غیرمتمرکز است که با هدف برگزاری ۵۰ تجمع در ۵۰ ایالت امریکا فعالیت میکند. بیشتر اعتراضات دیروز را هم گروه یاد شده که مخفف ۵۰ اعتراض در ۵۰ ایالت است، برنامهریزی کرده بود و در همین راستا، ۴۰۰ تظاهرات در دستور کار قرار داشت. نیویورک و واشینگتن، تنها دو شهر از شهرهای امریکا بودند که خیابانهای آنها عرصه حضور مخالفان دونالد ترامپ بود. معترضان خیابانها را در شهرهای سراسر ایالات متحده پر کردند تا برنامههای ترامپ را محکوم کنند. سازماندهندگان برای ۱۱ میلیون نفر به منظور شرکت در تظاهرات تحت عنوان «حفاظت از دموکراسی» فراخوان دادند. روز شنبه در نیویورک، صدها نفر با تجمع در برابر کتابخانه مرکزی، علیه رئیسجمهور شعار سر دادند. معترضان با سر دادن شعارهایی، چون «شاهان در امریکا جایی ندارند» و «مقاومت در برابر استبداد» خشم خود را از سیاستهای وی ابراز کردند. شرکتکنندگان در این تجمع همچنین به سیاست اخراج مهاجران اعتراض کردند و شعار دادند: «اینجا از مهاجران استقبال میشود.» در نیویورک یکی از معترضان با ابراز نگرانی از وضع فعلی تأکید کرد: «ما در معرض خطر بزرگی قرار داریم. ترامپ از هیتلر و سایر فاشیستها هم خطرناکتر و نادانتر است.» در پایتخت امریکا نیز جمعی از معترضان با تجمع در مقابل کاخ سفید، عملکرد ترامپ را تهدیدی جدی برای قانون اساسی ایالات متحده توصیف کردند. یکی از معترضان که در این گردهمایی حاضر شده بود و چفیه به گردن داشت، پلاکاردی در حمایت از «محمود خلیل» دانشجوی حامی فلسطین در دست داشت. گفته میشود خلیل به دلیل شرکت در تجمعات ضد صهیونیستی در آستانه اخراج از امریکا قرار دارد. در سانفرانسیسکو نیز تظاهراتکنندگان خواستار استیضاح و برکناری ترامپ شدند.
اعتراضبه سیاستهای مبتنی بر آپارتاید
در سراسر شبکههای اجتماعی تصاویر فراوانی از موارد متعدد تظاهرات، از ساحل شرقی تا ساحل غربی، منتشر شده است که معترضان را در رود آیلند، مریلند، ویسکانسین، تنسی، کارولینای جنوبی، اوهایو، کنتاکی، کالیفرنیا و پنسیلوانیا نشان میداد. امریکاییهای خارج از کشور نیز مخالفت خود را با دستور کار ترامپ در دوبلین، ایرلند و دیگر شهرها نشان دادند. معترضان درباره طیفی از مسائل ابراز نگرانی کردهاند، اما همگی درباره یک موضوع، اتفاق نظر دارند و آنهم مخالفت با دومین دوره ریاست جمهوری ترامپ است. یک شهروند ۸۰ ساله در این مورد به سیبیاسنیوز گفت که معتقد است شهروندان امریکایی مورد حمله دولت خود قرار دارند و اضافه کرد: «این زمان برای آزادی در امریکا بسیار خطرناک است. گاهی اوقات ما باید برای آزادی بجنگیم.» همچنین، سارا هاروی در جکسونویل فلوریدا به نیویورک تایمز گفت: «ما کشورمان را از دست میدهیم. من نگران نوههایم هستم. من این کار را برای آنها انجام میدهم.» شیکاگو، یکی دیگر از هزاران شهر امریکا بود که مردم در مخالفت با سیاستها مهاجرتی، اخراج کارکنان و مواضع دولت جدید درباره جنگ اوکراین و غزه، اقدام به برگزاری تظاهرات کردند. یک شهروند امریکایی معتقد است: «این (نظام) الیگارشی از (دوره آپارتاید) آفریقای جنوبی (به امریکا) آورده شده و تمام عناصر جامعهمان را که متعلق به مردم هستند، از بین برده؛ (حاکمان کاخ سفید) تلاش کردیم آن را در نظامی متقلب به سود اقلیت ثروتمند و نه مردم تغییر دهیم.»
معترضان کانالهای مختلف را دنبال کنند
جنبش مترقی جدایی ناپذیر (Indivisible) در پس رویدادهای دست بردار (Hands Off)»، اعلام کرد که به دنبال ارسال پیامی به سیاستمداران مخالف و رأیدهندگان عادی است تا به این ترتیب نشان دهد که مقاومت آشکارا در برابر سیاستهای ترامپ ضروری است. ضمن اینکه به دنبال شکلدهی حرکتی است که منجر به اعتراضات بیشتر و بزرگتر شود. در تشریح این اقدامات، هانتر دان، سخنگوی ۵۰۵۰۱ گفت: «هدف از تظاهرات روز شنبه، حفاظت از دموکراسی ما در برابر ظهور اقتدارگرایی در دولت ترامپ بود.» او این گروه را «حامی دموکراسی، طرفدار قانون اساسی و مخالف تسلط بر مجریان و جنبشی مردمی غیرخشونتآمیز» خواند که غیرحزبی بود. دان توضیح داد: «ما از دموکراتها، جمهوریخواهان و مستقلها برای شرکت در تظاهرات ثبتنام کردیم، چرا که همگی آنها به امریکا و دولت عادل که مردم را بر سود خود ترجیح میدهد، اعتقاد دارند. دانشگاهیان که چرخش دموکراسی به سمت اقتدارگرایی را دنبال کردهاند، میگویند اعتراضات میتواند بخشی از یک استراتژی گستردهتر برای معکوس کردن این روند باشد. استیون لویتسکی، دانشمند علوم سیاسی در دانشگاه هاروارد و نویسنده کتاب «چگونه دموکراسیها میمیرند» به همراه دانیل زیبلات میگوید: «مخالفان دولتهای اقتدارگرا باید همیشه از کانالهای متعدد استفاده کنند. آنها باید، دادگاههایی را که در دسترس هستند، به کار بگیرند. آنها باید صندوقهای رأی را مدنظر قرار دهند و در صورت لزوم باید به خیابانها بیایند.»