جوان آنلاین: علی آشتیانیپور، مدیر جایزه مردمی جشنواره فیلم فجر به شبهات درباره اعطای سیمرغ بهترین فیلم از نگاه تماشاگران پاسخ داد.
در شب اختتامیه جشنواره چهل و سوم فیلم فجر وقتی در پایان مراسم بهترین فیلم از نگاه تماشاگران معرفی شد، نام فیلم برنده به دلایل مختلف برای خیلیها تعجببرانگیز بود و کمتر کسی پیشبینی میکرد که فیلم «پیشمرگ» بدون ستارههای معروف سینما، سیمرغ مردمی جشنواره را به خانه ببرد.
آشتیانیپور درباره روند رأی دادن به فیلمها گفت: امسال فرایند رأیگیری از سینماهای مردمی توسط خانه سینما و همچون گذشته براساس نرمافزاری که در سالهای قبل استفاده میشد، انجام گرفته است، منتها با این تفاوت که سمفا (سامانه مدیریت و فروش اکران) با تجربه و قدرت بیشتری توانست فروش بلیت و ارائه کد به خریداران را مدیریت کند.
وی ادامه داد: در چند سال گذشته خانه سینما دخالتی در رأیگیری مردمی نداشت و بعد هم این پروسه با حاشیههایی که در جریان جزئیاتش نیستم، متوقف شد. امسال هم فیلم «پیشمرگ» با همان برنامه و طبق همان روال گذشته در خانه سینما، عنوان بهترین فیلم تماشاگران را به دست آورد.
آشتیانیپور یادآوری کرد: امسال تمام بلیتهایی که توسط ارگانها و صاحبان آثار توزیع شد و همچنین بلیتهایی که در اختیار صاحبان سینماها قرار داده میشد، در آرای مردمی قرار نمیگرفت. ضمن اینکه هیچ سانس فوقالعادهای در آرای مردم لحاظ نمیشد. بنابراین رأیهای مأخوذه فقط براساس بلیتهایی بود که توسط مردم (هر شماره تلفن حداکثر چهار بلیت) خریداری شده و در سمفا ثبت شده بود و راه اینکه کسی بخواهد جریانی را در خرید بلیت ایجاد کند، کاملاً بسته شده بود. البته اگر کسی تصور میکند که گروهی میتوانستند افرادی را بسیج کنند که بلیت یک فیلم خاص را بخرند، باید گفت که این امکان برای همه وجود داشت. آشتیانیپور ادامه داد: با پنج گزینه اصلاً نپسندیدم، نپسندیدم، میانه، پسندیدم و خیلی پسندیدم، جدولی را براساس اطلاعات و فیلمهای جشنواره تهیه کردیم و حداقل ظرفیت را برای همه فیلمها با بررسی سانسها در نظر گرفتیم و نوعی همسانسازی برای همه فیلمها ایجاد کردیم.
وی با بیان اینکه فیلمهای «پیشمرگ»، «رها» و «موسی کلیمالله» در روزهای آخر و بنا به تغییر ظرفیت سالنهای نمایشدهنده فیلم، جابهجاییهایی در رتبه داشتند، ولی تا روز آخر به لحاظ ظرفیت به شرایط برابر رسیدند»، گفت: درباره این نگرانی که الان برای بعضی صاحبان آثار به وجود آمده و میگویند که فیلمشان چند سانس فوقالعاده داشته یا سالنها با ظرفیت پر فیلم را اکران کرده، پس چطور یک فیلم دیگر برنده سیمرغ مردمی شده است باید بگویم که براساس نظر کارشناسان آمار، اینها هیچ کدام تأثیری در روند سیستم رأیگیری ندارد. اگر یک فیلم با ۱۰۰ نفر مخاطب به یک امتیاز برسد با هزار مخاطب هم به همان امتیاز میرسد، چون پنج گزینه برای رأیگیری وجود دارد که با هم به یک نسبت رشد میکنند، در نتیجه کثرت جمعیت تأثیری در نتیجه کلی ندارد، یعنی تأثیر آمار در امتیاز است. ما فیلمهای زیادی داریم که مخاطب زیادی داشتند، اما نسبت رأیهای اخذ شده آنها نسبت به یک فیلم دیگر پایینتر بود. بیشترین گزینههایی هم که در امتیاز یک فیلم تأثیرگذار بودند و باعث جابهجایی آرا میشدند دو گزینه «پسندیدم» و «خیلی پسندیدم» است که امتیازهای بالایی دارند.
آشتیانیپور افزود: برنده امسال هم از فیلمهای مظلومی بود که نه صاحبش به دنبال این ماجرا بود و نه حتی در مراسم اختتامیه حضور داشت. وقتی با صاحب فیلم گفتوگو کردم، میگفت که اصلاً چنین تصوری نداشته است. درباره این فیلم میتوان گفت که میزان رأیهای «پسندیدم» آن بسیار بالاتر بود و شاید به تعداد کمتر تماشاگرانش غلبه کرد. ناگفته نماند که فیلمهای «رها» و «پیشمرگ» فاصله بسیار کمی با هم داشتند و قبلاً هم اعلام کردیم که همه صاحبان فیلم حق دارند جایگاه فیلم خود را از روز اول تا روز آخر ببینند و این با یک تقاضای کتبی قابل دسترس است.
امتیازهای هفت فیلم برتر جشنواره فجر به ترتیب زیر (از آخر به اول) است: «خدای جنگ»: ۳۷/۳، «زیبا صدایم کن»: ۳۹/۳، «بچه مردم»: ۴۴/۳، «ناتور دشت»: ۴۵/۳، «موسی کلیمالله»: ۴۶/۳، «رها»: ۵۲/۳ و «پیشمرگ»: ۵۴/۳.