جوان آنلاین: همزمان با رایزنیهای دیپلماتیک درباره آتشبس در غزه، رسانههای عبری هم به تشریح راهکارهای مختلف در تحقق آتشبس روی آوردهاند. روزنامه معاریو در این مورد نوشت که دونالد ترامپ، نخستوزیر رژیم صهیونیستی را برای دستیابی هرچه سریعتر به توافق آتشبس تحت فشار گذاشته است.
هیئتی از جنبش مقاومت اسلامی (حماس) به ریاست دکتر موسی ابومرزوق با میخائیل بوگدانوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه دیدار کرد. طرفین در این دیدار که در دوحه انجام شد، راههای دستیابی به توافق آتشبس دائم در غزه را بررسی کردند. اسرائیلهیوم هم نوشت که یک هیئت اسرائیلی در سفر به روسیه، علاوه بر تحولات سوریه درباره موضوع اسرا در غزه گفتگو کرد. بنابر گزارشهای رسانههای صهیونیستی و عربی، حماس موافقت کرده است که موضع خود را در مورد برخی از این درخواستها منعطف کند. به این ترتیب، آزادی اسرای صهیونیست، به عقبنشینی کامل یکباره از غزه مربوط نیست و حماس همچنین موافقت کرد که کمیتهای حرفهای برای مدیریت امور غیرنظامی در نوار غزه و در وهله نخست توزیع کمکهای بشردوستانه، تشکیل شود. روزنامه عبری «معاریو» در گزارشی به تحولات مربوط به آتشبس پرداخت و نوشت: «دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب امریکا فشارهایی را بر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی اعمال میکند تا امضای قرارداد تبادل اسرا با جنبش حماس را نزدیکتر کند.» معاریو افزود: «مذاکرات تنها در یک یا دو کانال پیش نمیرود بلکه این روزها مذاکرات درباره غزه در سه کانال انجام میشود، کانالی نظامی که هدفش پایان دادن به جنگ است، کانالی سیاسی که هدف از آن رسیدن به یک قرارداد تبادل است و کانال انسانی مربوط به احیای نوار غزه و بازگرداندن زندگی در آنجا به روال عادی است. این سه کانال با یکدیگر ادغام شدند و در کنترل مصریها هستند.» این روزنامه عبری در ادامه نوشت: «نکات اصلی توافق چنین است؛ ارتش اسرائیل باید جنگ را طی چند مرحله متوقف کرده و به صورت تدریجی از نوار غزه عقبنشینی کند. گذرگاه رفح به روی صدها دستگاه کامیون حامل کمکها باز خواهد شد و اسرائیل صدها تن از اسرای امنیتی را آزاد خواهد کرد و همانند لبنان، امریکا و چند کشور دیگر بر اجرای مرحلهای توافق نظارت خواهند داشت.»
ضمانت مشکلآفرین امریکا
روزنامه عبری هاآرتص هم به این موضوع پرداخت: «با فرض اینکه حماس پیشنهاد آزادی همه اسرا را بدهد، هنوز این بحث وجود دارد که از نظر اسرائیل این جنبش و خواسته اصلی آن شامل توقف کامل جنگ، خروج نیروهای ارتش اسرائیل از نوار غزه، اجازه ورود کمکهای بشردوستانه به آن و آغاز بازسازی غزه عامل تأخیر در دستیابی به توافق بوده است.» هاآرتص در ادامه نوشت: «مصر، طی هفته گذشته یک پیشنهاد بهروز شده مطرح کرد که شامل انعطاف بیشتر حماس بود و این انعطاف عمدتاً در مورد مرحله اول توافق بود و طبق آن اسرائیل طی این مرحله میتواند قبل از خروج کامل به حضور خود در نوار غزه ادامه دهد. با این حال، این پیشنهاد شامل یک شرط جدید حماس بود تا تضمینی از واشینگتن دریافت کند که اسرائیل تعهداتی را که مورد توافق قرار خواهد گرفت، اجرا خواهد کرد، درست مشابه تعهداتی که واشینگتن به لبنان داد که مبنای موافقت لبنان و حزبالله برای امضای توافقنامه آتشبس شد.» طبق این گزارش، موضوع ضمانت امریکا اگر بخشی از توافق باشد، مشکلساز خواهد شد، چراکه دولت جو بایدن میتواند اجرای توافق با حماس را تا ۲۰ژانویه آینده تضمین کند، اما مشخص نیست که آیا ترامپ آماده است برای توافق با حماس تضمین بدهد و آیا تضمین میکند که رژیم صهیونیستی سهم تعهدات خود را در آن اجرا کند یا خیر.