به گزارش «جوان آنلاين» با توقف فروش نفت به اروپاییها و اولتیماتوم جدی وزیر نفت به شرکتهای اروپایی، بازارهای نفت به شدت تحت تأثير قرار گرفتند و از نردبان افزایش پایین نمیآیند. رسانههای امريكایی درباره پیشنهاد جنجالی رئیس جمهورشان و پیروی برخی کشورهای اروپایی از آن انتقاد میکنند زیرا به خوبی درک کردهاند که برآیند همه تحریمها به ضرر آنهاست به ویژه در شرایط اقتصادی دنیا که روزهای بدی را سپری میکند.
يك کارشناس انرژی امريكا با اشاره به افزایش شدید قیمت جهانی نفت و بنزین در اثر تنش امريكا با ایران گفت: بازار انرژی به آتش کشیده شده است و به نظر هم نمیرسد عاملی بتواند این روند را متوقف کند.
کارشناسان انرژی امريكا میگویند، بالا گرفتن تنشها بین امريكا و ایران، موجب افزایش قیمت بنزین در امريكا خواهد شد و افزایش ۳۰ سنتی کنونی قیمت بنزین در هر گالن، تنها آغازی بر افزایش تصاعدي قیمت سوخت در این کشور است. براساس این گزارش، قیمت جهانی نفت از زمان تصویب تحریم نفتی ایران توسط اتحادیه اروپا نزدیک به ۲۰ دلار افزایش داشته است.
سی ان ان در این باره گزارش داده است، قیمتهای بنزین طی ماه گذشته در امريكا، بیش از ۱۰ درصد افزایش یافته که ناشی از افزایش قیمت جهانی نفت بوده است.
بر اساس این گزارش، چندین عامل از جمله اختلال در عرضه نفت در تعدادی از کشورهای تولیدکننده نفت، موجب افزایش بهای منابع انرژی شده که در نتیجه افزایش بهای سایر مشتقات نفت، همچون بنزین را به دنبال داشته است. جان کینگستون، مدیر بخش نفت مؤسسه معروف پلاتس انرژی در این زمینه گفت: ترس اصلی ناشی از این است که ۲/۲ میلیون بشکه تولید نفت روزانه ایران قطع شود.
سایر کارشناسان نیز خاطر نشان کردند که ترس بزرگتر ناشی از این احتمال است که ترانزیت ۱۷میلیون بشکه نفت خامی که روزانه از مسیر تنگه هرمز صورت میگیرد و حدود یک پنجم کل حجم نفت مورد نیاز جهان را شامل میشود، در نتیجه یک رویارویی نظامی مختل شود.
بر اساس گزارش شرکت خدمات انرژی، ترس از بسته شدن تنگه هرمز، اصلی ترین دلیلی است که موجب افزایش بهای بنزین در امريكا شده است، اما به نظر نمیآید دلیل واقعی تنها ترس از بسته شدن تنگه هرمز باشد و افزایش بهای بنزین به این میزان در اولین ماه از سال، تا کنون در امريكا بیسابقه بوده است و برخی بر این باورند که اقتصاد امريكا هنوز نتوانسته بحران گذشته را پشت سر بگذارد و در حقیقت این موضوع به نوعی مالیات پنهان است. تحلیلگران سیاسی قیمت بنزین را عامل تعیینکنندهای در نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۲ میدانند.
پایگاه اینترنتی بلینگهام هرالد هم گزارش داد: به دنبال افزایش بهای بنزین در امريكا که روند شکننده بازسازی اقتصادی این کشور را تهدید میکند، دولت اوباما احتمالاً برای معکوس نمودن این روند، اقدام به استفاده از ذخایر نفتی استراتژیک این کشور خواهد کرد.
تیموتی گیتنر، وزیر خزانه داری امريكا در گفتوگو با شبکه سی ان بی سی اظهار داشت: «بحثی در مورد استفاده از ذخایر استراتژیک در برخی شرایط مطرح است. ما به بررسی این شرایط ادامه میدهیم و وضعیت را به دقت ارزیابی میکنیم.»
احتمال استفاده از ذخایر نفتی استراتژیک امريكا، معمولاً زمانی مطرح میشود که قیمت بنزین افزایش یابد و سیاستمداران امريكایی چاره دیگری برای پایین آوردن بهای سوخت در اختیار نداشته باشند. تزریق نفت تنها گزینه ای است که دولت امريكا برای کاهش فوری بهای سوخت در اختیار دارد، هر چند کارشناسان در خصوص مؤثر بودن این اقدام نیز ابراز تردید کردهاند.
لیبرال دموکراتها از اوباما خواستهاند تا از ذخایر استراتژیک استفاده کند. در نامهای که این هفته سه نماینده دموکرات مجلس نمایندگان امريكا به اوباما نوشتند، از وی خواستند تا رویکردی تهاجمی در این خصوص اتخاذ کند.
آخرین دستور اوباما در مورد استفاده از ذخایر استراتژیک امريكا، مربوط به ژوئن سال گذشته است؛ زمانی که به دلیل ناآرامیها در لیبی، در آغاز فصل تابستان، بازارهای جهانی با کاهش یک میلیون بشکهای عرضه نفت مواجه شد. فصل تابستان شروع فصل رانندگی در امريكاست. امريكا و سایر کشورهای غربی در جریان بحران لیبی، حدود ۶۰ میلیون بشکه نفت طی ۳۰ روز به بازارهای جهانی تزریق کردند که البته تأثيری بسیار کم بر بازار نفت بر جای گذاشت.
رابینسون وست، کارشناس بازار انرژی اظهار داشت: «ذخایر استراتژیک برای مدیریت قیمتها پیشبینی شده است، اما زمانی که به صورت واقعی یک اختلال در عرضه نفت به وجود آمده باشد.» وی افزود: «تزریق بدون هماهنگی نفت توسط دولت امريكا تأثير بسیار اندکی در پایین آوردن قیمتها خواهد داشت.»
این در حالی است که مؤسسه تحقیقاتی اویل موومنتز در تازهترین گزارش خود پیش بینی کرد میزان صادرات نفت اوپک در چهار هفته منتهی به ۱۰ مارس با ۳/۰ درصد کاهش به کمتر از ۲۷/۲۳ میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
سودی که ایران برد
از سوی دیگر بسیاری از صاحبنظران براین باورند تحریم نفت ایران برای ایران سود و برای غرب ضرر داشته، چرا که ایران نفت خود را گرانتر فروخته و سود خوبی را از آن خود کرده است. دلیل این ادعا هم بسیار ساده است؛ روز گذشته بهای نفت خام ایران با افزایشی دو دلاری با قیمت بیش از ۱۲۲ دلار در بازار آسیا به مشتریان خارجی تحویل داده شده است.
درهمین حال، بهای نفت خام سنگین ایران هم در یک هفته گذشته با افزایش چند دلاری در بازارهای چهار گوشه جهان معامله شده است، به طوریکه قیمت نفت خام سنگین ایران برای نخستین بار در سالجاری میلادی از مرز ۱۲۰ دلار عبور کرده و با بهای ۱۲۰ دلار و ۶۵ سنت به مشتریان آسیایی فروخته شده است.