سرویس اقتصادی جوان آنلاین: رئیسکل بانک مرکزی بهتازگی در نامهای از وزیر نفت برای مجموعه تلاشهای این وزارتخانه برای تأمین ارز موردنیاز کشور و بازگشت مداوم ارز حاصل از صادرات برای پوشش نیازهای ارزی و افزایش حجم تجارت کشور تشکر کرد.
ثبت بالاترین رکورد صادرات نفت خام در آبان ماه
حجم بازگشت درآمدهای ارزی به اقتصاد، نقشی تعیینکننده در برقراری تعادل در بازار ارز دارد. اخیرا وزیر نفت از «ثبت بالاترین رکورد صادرات نفت خام، میعانات گازی و محصولات پتروشیمی ایران در آبانماه امسال» خبر داد و گفت که «این بالاترین رکورد از سال ۱۳۹۷ (شروع تحریمهای ظالمانه ترامپ علیه ایران) تاکنون است».
جواد اوجی با تأکید بر اینکه «پیش از دولت سیزدهم رقم صادرات نفت و میعانات گازی کشور آنچنانی نبود»، بر دستیابی به این موفقیت با وجود اعمال «بالاترین تحریمها بر صنعت نفت» تأکید کرد.
بهبود فروش نفت ایران، مورد تایید اوپک و صندوق بینالمللی پول نیز قرار گرفت. آمار ماه قبل اوپک نشان داد که علیرغم تحریمها، مهرماه امسال ایران در جایگاه پنجم تولید در این سازمان در قرار گرفته و میانگین قیمت فروش هر بشکه نفت سنگین ایران ۹۳ دلار و ۲۱ سنت بوده است.
صندوق بینالمللی پول هم پیشازاین گزارش داده بود، درحالیکه صادرات نفت کشورمان در سه سال پایانی دولت قبل به زیر یک میلیون بشکه در روز و حتی به ۴۰۰ هزار بشکه در روز هم رسیده بود، در سال ۲۰۲۲ که دولت سیزدهم بر سر کار بوده از یک میلیون بشکه در روز عبور کرده است.
مشکلی در حوزه منابع ارزی نداریم
علی جدی، نایبرئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: ما امروز مشکلی در حوزه منابع ارزی نداریم و درآمدهای ارزی کشور نیز شرایط مساعدی دارد و از نظر اقتصادی شرایط برای ثبات بازار ارز شرایط خوبی است.
وی افزود: در بحث درآمدهای حاصل از صادرات محصولات پتروشیمی ما امروز شاهد افزایش ۳۰ درصدی این درآمدها نسبت به مدت مشابه سال قبل هستیم.
ساماندهی بازار اسکناس
بانک مرکزی بهموازات تسهیل بازگشت ارز حواله، برای بازار اسکناس هم برنامهریزی کرد و به همین منظور از ابتدای تابستان ۱۴۰۱ سامانه معاملات توافقی را در بازار متشکل ارزی راهاندازی کرد.
با این اقدام، صادرکنندگانی که اسکناس داشتند توانستند با نرخهای نزدیک به بازار آزاد، ارز خود را به صرافیها بفروشند. هم اکنون روزانه میلیونها دلار و یورو در این سامانه معامله شده و عملاً به مرجع قابل قبول نرخ اسکناس تبدیل شده است.
همچنین با اینترنتی شدن ثبت سفارشهای خرید ارز در معاملات توافقی از شلوغی صفهای مقابل صرافیهای مجاز کاسته شده و افراد با مراجعه در زمان مشخص شده اقدام به خرید ارز میکنند. مجموع این اقدامات منجر به بازگشت آرامش به بازار ارز و سکه شده است.
پیش بینی آرامش در بازار طلا
حضور قوی بازارساز در بازار ارز موجب شده است اکثر معاملهگران ترجیح دهند به جای بازیگر، نظارهگر باشند. محمد کشتیآرای، نایب رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران در این باره گفت: این هفته بازار سکه و طلا نوسان چندانی را تجربه نکرد. امروز، جمعه قیمت اونس جهانی به ۱۷۵۴ دلار رسیده که به نسبت اوایل هفته تنها دو دلار افزایش داشته است. در مجموع هر اونس طلای جهانی نوسان دو تا پنج دلاری را در این هفته تجربه کرده است.
نایب رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران، خاطر نشان کرد: اتفاق جالبی که در این هفته رخ داد، این بود که انتشار اوراق قرضه ارزی توسط بانک مرکزی تاثیر مستقیمی بر روی نرخ ارز داشت و سبب شد نرخ ارز در این هفته نوسان زیادی نداشته باشد؛ از همین روی، بازار سکه و طلا نیز با آرامش توام بود و این آرامش به ثبات قیمتها نیز کمک کرد.
وی پیشبینی کرد: باتوجه به شرایط موجود سیاسی- اقتصادی دنیا و شرایط اقتصادی حال حاضر داخل، بهنظر میرسد در هفته پیشرو، تغییرات قیمت زیادی نداشته باشیم و بازار همچنان بدون نوسان و التهاب و همراه با آرامش باشد و قیمتها در همین محدوده باقی بماند.
تحلیلگران بر این باورند که کاهش حجم تقاضا در معاملات ارزی به دلیل کاهش هیجانات موجود در فضای بازار صورت گرفته است و با توجه به کاهش انتظارات تورمی پیش بینی میشود این روند تداوم داشته باشد.
مواجهه صحیح دولت سیزدهم با سه موج نوسان ارزی
نگاهی به نحوه مواجهه دولت سیزدهم با سه موج نوسان ارزی اخیر نشان میدهد برخلاف دولت گذشته، دیگر خبری از مدیریت دستوری و تصمیمات خلقالساعه در مواجهه با التهاب بازار ارز نیست. در این دوره مدیریت بازار ارز به نهاد تخصصی آن یعنی بانک مرکزی سپرده شد. رئیس جمهور تنها نسبت به ورود سریع بانک مرکزی برای مدیریت مسئله اکتفا کرد و اختیارات بانک مرکزی در این حوزه را زیر پا نگذاشت. بانک مرکزی هم برای کسب محبوبیت برای رئیس جمهور، ذخایر ارزی کشور را مفت فروشی نکرد و بدین ترتیب بدون ارز پاشی و هدر دادن ذخایر ارزی، رشد قیمت در بازار ارز متوقف و ثبات نسبی در بازار حاکم شد.