سرویس اقتصادی جوان آنلاین: کارشناسان نسبت به ریسک خرید در بازار ارز در شرایط فعلی هشدار میدهند. کمااینکه گزارشهای بانک مرکزی نیز نشان میدهد عرضه ارز در سامانه نیما با فاصله و شکاف زیادی نسبت به تقاضا رو به رو است. حجم عرضه ارز در سامانه نیما در روز شنبه ۱۴ آبان سه برابر میزان تقاضا بود و دو سوم ارزهای عرضه شده مشتری نداشت.
تدابیر بانک مرکزی برای بازگرداندن ثبات به بازار ارز
در روزهای اخیر دولت از بسته حمایتی در بازار ارز و سکه رونمایی کرد که این مساله در متعادل کردن بازار ارز موثر است. بر اساس بخشنامه بانک مرکزی، تمامی صرافیهای عضو باز متشکل ارزی موظف به عرضه ارز از طریق سامانه برخط بازار متشکل ارزی شدند. اقدام بعدی بانک مرکزی که رئیس کل از آن رونمایی کرد طرح ویژه بانک مرکزی برای انتشار گواهی سکه بهار ازادی "بود به گفته صالح آبادی این اوراق معاف از مالیات بوده و با سررسید ۶ ماهه، در بورس منتشر خواهد شد.
ورق در بازار ارز برگشت
معاملات توافقی دلار در بازار ارز امروز (دوشنبه ۱۶ آبان) با کاهش قیمت نسبت به شروع معاملات دیروز با قیمت خرید ۳۳هزار و ۵۰۰ تومان کار خود را آغاز کرد و قیمت فروش دلار توافقی ۳۴ هزار و ۳۰۳ تومان بوده است. گفتنی است در معاملات بعدی قیمت خرید دلار به ۳۳ هزار تومان نیز در بازار توافقی کاهش یافته است.
طبق اعلام بانک مرکزی فروش ارز توافقی در شعب منتخب بانکهای ملی ایران، ملت، تجارت و صادرات ایران صرافیهای عضو بازار متشکل ارزی برای اشخاص حقیقی بالای ۱۸ سال با ارائه کارت ملی نیز فراهم شده است. متقاضیان ارز حداکثر ۲ هزار یورو میتوانند بهصورت آنلاین یا حضوری از صرافیها و شعب منتخب بانکهای عامل خرید کنند.
دستور ارزی رئیسجمهور به بانک مرکزی
همچنین روز گذشته رئیس جمهور در جلسه هیات دولت از دستگاههای مربوطه خواست برای آرامش بازار ارز تلاش مضاعف کنند. کارشناسان با توجه به شواهد فنی، رشد دلار را حبابی دانسته و معتقدند در حال حاضر سرمایه گذاری در دلار ریسک به ریوارد جذابی ندارد، چون دولت موافق رشد دلار نیست.
یکی از مسائلی که افزایشیهای بازار درصدد هستند تا به عنوان دلیل گرانی دلار القا کنند، مساله مذاکرات است که البته در این زمینه تغییری صورت نگرفته است. همچنین مساله خروج سرمایهها از بورس نیز امری نیست که به تازگی شاهد آن باشیم و در دو سال گذشته به مرور بازار سرمایه با خروج نقدینگی حقیقیها دست به گریبان بوده است.
فعالان حرفهای بازار حاضر به خرید ارز نیستند و در حال فروش هستند
کارشناسان خرید ارز در شرایطی که بازار با نوسان رو به رو است را اقدامی پرریسک عنوان میکنند. به گفته آنها در مواقعی که عاملی کاذب موجب برهم زدن تعادل بازار میشوند دامن زدن به اخبار و شایعات خود عاملی برای ایجاد عدم تعادل بیشتر و برخورد هیجانی دیگر افراد نیز میشود که مشکلاتی از قبیل متضرر شدن بعضی افراد در نتیجه خرید هیجانی، حساسیت پذیری بیشتر بازار در برابر اخبار جعلی و ایجاد اخبار جعلی بیشتر به همراه دارد. همچنین فضایی را به وجود میآورد که افراد سودجو و فرصت طلب به دنبال سوء استفاده از این شرایط هر از گاهی اخبار جعلی و کاذب را منتشر میکنند و بازار را به هم بزنند تا از این شرایط نفع ببرند.
مسعود توکلی، سخنگوی بازار متشکل ارزی در این باره گفت: مردم دقت کنند در شرایطی که فعالان حرفهای بازار حاضر به خرید ارز نیستند و با یک اختلاف زیادی دلار خود را میفروشند دچار هیجان نشوند. توصیه میکنیم تا مردم در مواجه با اخبار و شایعات درگیر هیجانات ایجاد شده نشوند تا در کنار متضرر نشدن در این فضا، از دامن زدن به ایجاد تقاضای کاذب که به اقتصاد کشور ضربه میزند و موجب سودرسانی به افراد فرصتطلب میشود نیز جلوگیری کنند.
اصلاح به موقع ارز ۴۲۰۰
اما نکته قابل توجه در مدیریت بازار ارز، اقدام به موقع دولت سیزدهم در اصلاح دلار ۴۲۰۰ بود. بسیاری از کارشناسان معتقدند اگر روند پرداخت ارز دولتی به روال دولت قبل ادامه داشت، افزایش نرخ دلار در رقمهای غیرتعادلی حتمی بود.
خورشید گزدرازی، رئیس اتاق بازرگانی بوشهر در این باره گفت: واگذاری ارز ۴۲۰۰ تومانی، ضربه وحشتناکی به اقتصاد ایران وارد کرد؛ چرا که دولت روحانی منابع ارزی را به دست نااهلان سپرد.
او خاطرنشان کرد: دولت سیزدهم، با تفکر و تأمل، پروژه تغییر روند واگذاری ارز ۴۲۰۰ تومانی را کلید زد و مطمئناً در آینده شاهد دستاوردهای جراحی اقتصادی خواهیم بود. به خاطر اقتصاد بیمار هیچ کاری نمیشد انجام داد تا دوباره اقتصاد پویا شود تنها کار و بهترین راهحل همین مسیر بود که بهزودی شاهد شکوفایی آن خواهیم بود.
این کارشاس اقتصادی با تاکید بر لطمه ارز ۴۲۰۰ بر پیکر اقتصاد گفت: ارز ۴۲۰۰ دادن و عدم نظارت بر اینکه به چه کسـانی تعلق میگیرد ضربه وحشتناکی به پیکر اقتصاد ما زد، دولت آقای روحانی بدون اینکه فکر بکند ارز ۴۲۰۰ را به دست نااهلان سپرد.
رئیس اتاق بازرگانی بوشهر افزود: در هر کشوری وقتی قرار است سوبسیدی به تولید کنندگان داده شود اتاق فکری تشکیل میشود و با کمک کارشناسان شناسایی میکننـد مثلا تولیدکنندگانی که نیاز به این کمک دارند و با نظارت دولت، آنهـا اقلام مورد نیاز مردم را تولید میکنند و حتی وارد میکنند و از طریق نظارت کامل دولت به دست مردم میرسانند نه اینکه بروند هرچه دوست دارند وارد کنند و با قیمتی که هیچ نظارتی روی آن وجود ندارد به مردم بدهند و به این واسطه نهتنها به مردم کمک نکردهاند که خودشان فقط بر اموال خود اضافه کردهاند و مردم فقیر هم سفرههایشان کوچکتر شده است.
به گفته او بهترین کار در عرصه اقتصادی، قطع ارز ۴۲۰۰ تومانی بود، دولت با این کار از نابودی صددرصد اقتصاد جلوگیری کرد چرا که اگر کماکان این ارز دسـت سودجویان بود معلوم نبود بر سـر مردم متوسـط چه بلایی میآمد، ولی حالا با نظارت بر تولیدکنندگان، دولت میتواند کنتـرل کند.
آمار و ارقام و اقدامات بانکمرکزی همگی نشان دهنده افق روشنی از کاهش نرخ ارز در آینده دارند، اما در پی حوادث اخیر و در طول هفته گذشته شاهد نوسانات و افزایش نرخ ارز بودیم که این افزایش نرخ ارز ناشی از کاهش عرضه و یا کم بودن آن نبوده و بیشتر به دلیل جوسازی رسانهای اخلالگران ارزی و رسانههای معاند است که موجبات افزایش حباب ارزی و افزایش قیمت کاذب را فراهم کرده است.