کد خبر: 1178086
تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۸:۵۲
قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت فرصتی برای کشور در مسیر گذر از چالش و بحران جدی پیری جمعیت است که باید این فرصت را غنمیت شمرد.
به گزارش جوان آنلاین به نقل از فارس، قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت آبان ماه سال ۱۴۰۰ از سوی نمایندگان مجلس به مدت ۷ سال به صورت اجرای آزمایشی به تصویب رسید. در آن مقطع ۱۶۱ موافق، ۱۴ مخالف و ۵ ممتنع از مجموع ۲۰۵ نماینده به قانونی‌شدن این طرح رأی دادند.

این قانون با ۷۳ ماده و تبصره قانونی که از مهم‌ترین مسائل آن می‌توان به تسهیلات ویژه خانواده‌های دارای فرزند، دانشجویان متأهل، اهدای خودروی ایرانی پس از تولد فرزند دوم به مادران و اعطای زمین و واحد مسکونی و تسهیلات بانکی اشاره کرد با هدف برداشتن گام‌های بلند در مسیر جوانی جمعیت تصویب شد، قانونی که به نظر می‌رسد در مسیر اجرا آنگونه که باید در کردستان موفق نبوده است.

قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت فرصتی برای کشور در مسیر گذر از چالش و بحران جدی پیری جمعیت بوده که نباید از بین برود بلکه باید این فرصت را غنمیت شمرد.

ما در مقطعی از تاریخ تحولات جمعیتی قرار داریم، اصلا فرصت آزمون و خطا و از دست دادن این زمان را نداریم، این باید از سوی کارشناسان، مسوولان مورد توجه قرار گیرد چرا که این قانون هیچ بدیل و جایگزینی ندارد.

جمعیت یک موضوع مهم استراتژیک

مهدی رمضانی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان تشکیل قرارگاه جمعیت را موضوعی مهم، راهبردی و استراتژیک دانست و اظهار کرد: جلسات مربوط به حوزه جوانی جمعیت باید کاربردی باشد و مسوولان به مسوولیتی که در این قرارگاه دارند اهمیت دهند و مصوبات آن را تا تحقق موضوع پیگیری کنند.

وی افزود: در مجموعه شهرداری سنندج اقدامات خوبی در این حوزه انجام شده، اما کفایت نمی‌کند و مشاهدات نشان می‌دهد به اندازه کافی در زمینه‌ جوانی جمعیت تبلیغ نشده و جملات تاثیرگذار در سطح شهر دیده نمی‌شود.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان افزود: موضوع جمعیت یک موضوع مهم راهبردی و استراتژیک است و پرداختن به آن اهمیت ویژه دارد در این راستا وظایف بخش‌های مختلف مشخص و باید به رسالتی که دارند عمل کنند.

وی با بیان اینکه جامعه ما متاسفانه به سمت انفجار سالمندی در حال حرکت است، گفت: ما با روندی که در حال حاضر طی می‌کنیم در 18 سال آینده با بحران جدی جمعیت سالمندی مواجه خواهیم شد.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان خاطرنشان کرد: اقدامات پژوهشی در مورد چالش‌های پیری جمعیت باید به صورت ویژه در دستور کار دانشگاه‌ها قرار گیرد.

رمضانی گفت: مبلغین جمعیت در حوزه تحقق سیاست های جوانی جمعیت از مولفه‌های مهمی است که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: مبلغین جمعیت باید به صورت چهره به چهره عمل کنند تا به خروجی مطلوبی داشته باشد.

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان اذعان کرد: باید تولید محتواهای تاثیرگذار در راستای ترغیب و تشویق جامعه نسبت به فرزندآوری و ضرورت تحقق سیاست‌های جوانی جمعیت در دستور کار قرار گیرد.

تقویت هویت مادری

حجت‌الاسلام برومند رازیانی مدیرکل تبلیغات اسلامی کردستان هم گفت: در موضوع رشد فرزندآوری در جامعه ایجاد سیاست‌های تشویقی شاید تا حدودی جوابگو باشد اما تاثیرگذاری کامل ندارد و همین موضوع موجب می‌شود به نتیجه مطلوب نرسیم.

وی خاطرنشان کرد: تغییر سبک زندگی از مهم‌ترین نیازهای جامعه امروز است و سبک زندگی چند فرزندی باید در جامعه ترویج پیدا کند.

مدیرکل تبلیغات اسلامی کردستان با بیان اینکه جایگاه و منزلت مادری در جامعه تنزل یافته است، گفت: تهاجم فرهنگی و آسیب‌های اجتماعی در جامعه اسلامی به عنوان یک دغدغه جدی در حوزه فرهنگ مطرح است.

رازیانی گفت: بانوان در رفع و کاهش این آسیب نقش اثرگذاری ایفا می‌کنند که باید برای توانمندسازی و پیشرفت بانوان در این شرایط حساس برنامه‌ریزی کرد.

تقویت نشاط درون خانواده

 زینب زاله مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری کردستان با بیان اینکه ظرفیت رسانه‌ها و گروه‌های مردمی و تشکل‌های اجتماعی برای فرهنگ‌سازی در حوزه فرزندآوری و افزایش جمعیت باید به صورت گسترده مورد توجه قرار گیرد، اظهار کرد: توجه به مسئله جوانی جمعیت تکلیف همه مسوولان در حوزه‌های مختلف است و باید براساس توان و شرح وظایف در این خصوص حامی اجرای این طرح به نحو شایسته باشند.

مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری کردستان افزود: امروز بیش از هر زمانی نیازمند کارهای فرهنگی و عملیاتی در خصوص تحکیم خانواده و تقویت نشاط درون خانواده، تقویت هویت مادری و ترویج ازدواج بهنگام و جوانی جمعیت هستیم.

وی گفت: با توجه به کاهش نرخ باروری در جامعه و نبود انگیزه فرزندآوری در بین زوج‌های جوان، باید این موضوع و تاثیر تک‌فرزندی و پیامدهای آن بر جامعه باید با استفاده از ابزارهای مختلف تبیین شود.

قرارگاه جوانی جمعیت

مینا بیابانی مسوول بسیج جامعه زنان کشور هم در این راستا گفت: برای اینکه بتوانیم یک همراهی و هم‌نوایی و یک دستی را در رابطه با ارائه خدمات در حوزه جوانی جمعیت داشته باشیم مبتنی بر قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت قرارگاهی تشکیل شده است.

مسوول بسیج جامعه زنان کشور با بیان اینکه مخاطب بسیج در این برنامه تنها بسیجیان نبوده و آحاد مردم را زیرپوشش اقدامات خود قرار داده‌ایم.

وی گفت: این برنامه‌ها در قالب محله اسلامی اجرا و مخاطب همه مردم محلات هستند بسیج به عنوان یک کمک کننده در کنار دستگاه‌های دولتی در حوزه تحکیم خانواده و جوانی جمعیت تلاش می‌کند برای رفع مشکلات ناباروری خانواده‌ها اقداماتی پیگیری می‌شود.

به گفته بیابانی، بنیاد تعاون موظف شده در زمینه درمان ناباروری خانواده‌هایی که مشکل مالی دارند حمایت‌های مختلفی را انجام دهد و خدمات درمانی در درمانگاه هایی که در اختیار دارد را به آنها ارائه کند.

وی صندوق جمعیت را از دیگر طرح‌های حمایتی برای فرزندآوری دانست و گفت: این صندوق در قالب پرداخت تسهیلات از خانواده‌هایی که می خواهند فرزنددار شوند و مشکل مالی دارند حمایت می‌کند.

وی اضافه کرد: شناسایی خیرین در محلات با هدف حمایت و کمک به تحقق اهداف جوانی جمعیت از دیگر اقدامات انجام شده در این حوزه است که به صورت گسترده در سطح کشور انجام می‌شود تا از فرصت چند ساله باقیمانده تا بحران پیری بتوانیم به بهترین شیوه استفاده کنیم.

مسوول بسیج جامعه زنان کشور با تاکید براینکه البته اقدامات انجام شده قابل توجه بوده اما انتظار بیشتر در این حوزه داریم، گفت: در حوزه تربیت نسل انقلابی فعالیت‌ها و اقداماتی انجام گرفته اما در این راستا نیازمند ایجاد زیرساخت‌های بهتری هستیم.

بیابانی اضافه کرد: زیرساخت‌ها به نحو شایسته باید فراهم شود تا کودکان بتوانند در فضای امن و ایمن و با محتواهای مناسب در معرض تربیت دینی و اسلامی قرار گیرند در این حوزه نیازمند برنامه‌ریزی با تاکید بر فرهنگ و بوم هر منطقه و استان هستیم برای مثال در استان کردستان با توجه به اینکه اکثر جمعیت استان کردستان عزیزان اهل سنت هستند این آموزش و تربیت مبتنی بر فقه و دستورات اهل سنت خواهد بود.

فرصت باقیمانده

بنا به گفته کارشناسان این حوزه؛ در نرخ باروری ۱،۵ درصد جمعیت بالای ۶۰ درصد را تجربه می‌کند، (یعنی از هر 10 ایرانی یک ایرانی)؛ در یک بازه ۲۵ تا ۳۰ سال آینده سالمندی کشور از 10 درصد به سه برابر افزایش می‌یابد و به حدود ۳۰ درصد خواهد رسید، تعداد تولدها در کشور به حدود یک میلیون تولد در سال رسیده و این رکورد حداقلی و نگران‌کننده است.

اگر فرصت باقی‌مانده غنیمت شمرده نشود، به یکی از کشورهای بحران‌زده از منظر جمعیت تبدیل خواهیم شد که دامنه‌های این بحران ساختارهای اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی کشور را به شدت متأثر می‌سازد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار