
وزير امور خارجه ايران در ديدار با همتاي ايتاليايياش سخناني به زبان آورد كه نشان ميدهد ظاهراً مباحث فني مذاكرات در مراحل نهايي است و آنچه باقي مانده و بايد پيشرفتي در آن صورت پذيرد، موضوع رفع تحريمهاست، ازاين جنس سخنان اميدوارانه از زبان معاون وزير امور خارجه روسيه هم شنيده شد. اين در حالي است كه رئيس هيئت مذاكره كننده امريكايي از پابرجايي تحريمها به بهانه حمايت ايران از تروريسم و نقض حقوق بشر سخن ميگويد.
محمد جواد ظريف در كنفرانس مطبوعاتي مشترك با پائلو جنتيلوني گفت: هفته گذشته پيشرفتهايي به طور جدي در مذاكرات صورت گرفت و اميدواريم اين هفته نيز در مذاكرات در ساير موضوعات به ويژه رفع تحريمها به پيشرفت دست يابيم؛ در اين صورت آن را تدوين و به شكل يك توافق جامع و دقيق كه امكان اجرايي شدن داشته باشد، در ميآوريم. اين برنامه عملياتي ما براي رسيدن به توافق است. اميدوارم در مذاكرات آتي در موضوع رفع تحريمها پيشرفت كنيم
ظريف با بيان اينكه مذاكرات هستهاي به مرحلههاي حساس خود نزديك شده و گفتوگوهاي دقيقي به وقوع پيوسته است، افزود: مسئولان فني – هستهاي دو كشور در مذاكرات اخير حضور داشتند و به طور كلي بحثهاي مفيدي در حوزه فني و رسيدن به تفاهم فني و حل مسائل صورت گرفت.
ظريف با تأكيد بر پيشرفت قابل ملاحظه در زمينههاي فني در مذاكرات اعلام كرد: در حوزههاي ديگر هستهاي و تحريمها اختلافها باقي است. رئيس دستگاه ديپلماسي خاطرنشان كرد: بارها تكرار كردهايم تحريمها براي رسيدن به هيچ هدفي مفيد نبوده و امريكا و ديگر كشورها بايد به اين نتيجه برسند كه تحريمها راه گشا نيست بلكه مانع است. اگر اين نگرش به وجود آيد براي رسيدن به توافق جامع آمادهايم. وي همچنين با تأكيد بر اصل همه يا هيچ كه در توافق ژنو نيز به آن اشاره شده است گفت: همواره اعلام كردهايم تا روي كليه مسائل به توافق نرسيم، توافقي وجود ندارد. وزير امور خارجه كشورمان در پاسخ به سؤال ديگري مبني بر اينكه اين هفته بنيامين نتانياهو در كنگره امريكا در مخالفت با توافق هستهاي سخنراني ميكند ديدگاه شما در اين باره چيست، گفت: جاي تاسف است كه گروهي منافع خود را در تنش و بحران ميبينند و از هيچ راه حلي استقبال نميكنند. نتانياهو مخالف هر گونه راه حل است و اين نشان دهنده تلاشي است براي اينكه با استفاده از يك موضوع غير واقعي و ساختگي بر واقعيات منطقه از جمله اشغال و سركوب مردم فلسطين و نقض حقوق آنها در غزه، كرانه باختري و بيت المقدس سرپوش گذاشته شود. ظريف گفت: اين رويكرد (رژيم صهيونيستي) جديد نيست. آنها با هراسافكني و دروغ پردازي حتي در داخل كشورهاي ديگر تلاش دارند مانع برقراري آرامش در منطقه شوند. معتقدم اين تلاش بيهوده است و نبايد مانع رسيدن به توافق شود.
شرمن: تحريمها پابرجاست معاون وزارت خارجه امريكا روز جمعه در جريان يك سخنراني در بنياد كارنگي با بيان اينكه باراك اوباما رئيسجمهوري ايالات متحده، از هيئت امريكايي مأمور مذاكره درباره برنامه اتمي ايران، خواسته است اطمينان يابند كه ايران به تسليحات اتمي دسترسي پيدا نميكند، گفت: رسيدن به يك توافق خوب با ايران بسيار دشوار، پيچيده و بسيار سخت است و بايد بسيار خوششانس بود كه به چنين توافقي رسيد.
وندي افزود: آنچه سرانجام در اين مذاكرات اهميت دارد، آن است كه رئيسجمهوري امريكا ابتدا از جان كري وزير خارجه و در مرحله دوم از من خواسته است كه ضمن هدايت تيم مذاكره كننده ما، مطمئن شويم كه در هر توافقي، ايران نتواند به سلاح اتمي دست يابد و همه راههاي دستيابي آنها به مواد لازم براي توليد سلاح اتمي مسدود شود. شرمن در پاسخ اين پرسش كه پس از توافق، شاهد چه نوع رويكرد و سياستي از جانب ايران، كه نقش بيثبات كننده آن در منطقه ادامه دارد، خواهيم بود، گفت: بگذاريد بسيار روشن و صريح بگويم، هيچگونه معامله بزرگي با ايران در راه نيست. مذاكره در باره برنامه اتمي آنهاست و ما به خوبي از آنچه در منطقه ميگذرد آگاه هستيم. همه تحريمهاي ما در ارتباط با تروريسم، يا در مورد نقض حقوق بشر، و همه نگرانيهاي ما در مورد بيثباتي منطقه بهجاي خود باقي هستند و من مطمئنم كه براي زمان بسياربسيار بلندمدت باقي خواهد ماند متأسفانه.
وي افزود: ما بسيار نگران عدم امنيت و بيثباتي در منطقه هستيم؛ به همين دليل جان كري وزير خارجه، هفته آينده در سفر به منطقه كه بخشي از مذاكرات است، با مقامات عربستان سعودي و كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس ديدار خواهد كرد.
احتمال توافق تا 70 درصدسرگئي ريابكوف، معاون وزير خارجه روسيه مذاكرات اخير ميان ايران و گروه 1+5 در ژنو در خصوص برنامه هستهاي ايران را «مفيد، مؤثر و عميق» خواند و گفت احتمال به سرانجام رسيدن مذاكرات در موعد مقرر «بسيار بيشتر» از توقف يا به تأخير افتادن آن است. ريابكوف در يك گفتوگوي اختصاصي به خبرگزاري روسي اينترفاكس گفت كه نرسيدن به توافق بر سر برنامه هستهاي ايران «تراژدي» نخواهد بود و با كساني كه عقيده دارند با عدم دستيابي به توافق كامل «دنيا به آخر نميرسد» هم نظر است. با اين حال او افزود: ادامه مذاكرات بيپايان هم صحيح نيست. از سوي ديگر روزنامه الحيات چاپ لندن از «پيشرفت چشمگير» در مذاكرات جامع هستهاي ميان ايران و گروه موسوم به «1+5» خبر داد. الحيات نوشت: باخبر شديم كه مذاكرهكنندگان ايران و نمايندگان گروه 1+5، «پيشرفتي چشمگير در مذاكرات» به دست آوردهاند و احتمال توافق اوليه قبل از پايان ماه مارس (اوايل ارديبهشت) در حدود 70 درصد است.
سنگ جديد سنا پيش پاي مذاكراتتعدادي از سناتورهاي امريكا در اقدامي جديد لايحهاي را آماده كردهاند كه بر اساس آن هر گونه توافق احتمالي ميان ايران و گروه 1+5 بايد پيش از اجرا در كنگره ايالات متحده مورد بازبيني قرار بگيرد. چهار سناتور امريكايي لايحهاي را پيشنهاد كردهاند كه بر اساس آن هرگونه توافق هستهاي با ايران بايد پيش از اجرايي شدن، براي بازنگري تسليم كنگره امريكا شود. بنا به درخواست بابكروكر، رابرت منندز، ليندسي گراهام و تيمكين، هرگونه توافق امريكا و ايران بايد تسليم كنگره شود و كنگره ۶۰ روز فرصت خواهد داشت تا اين توافق را مرور و آن را تأييد يا رد كند. بر اساس لايحه پيشنهادي در اين شصت روز كاخ سفيد اجازه ندارد تحريمهاي تصويب شده توسط كنگره عليه ايران را به حالت تعليق دربياورد. باب كروكر، رئيس كميته روابط خارجي سنا، دراين باره گفته است كه كنگره بايد در مورد هرگونه توافق احتمالي نظر بدهد و مطمئن شود كه اين توافق در دراز مدت قابليت اجرايي دارد. زمان رأيگيري در مورد اين لايحه پيشنهادي هنوز مشخص نشده است.
نكات اصلي امريكا براي توافقيك مقام امريكايي، موارد مورد نظر كاخ سفيد براي رسيدن به توافق هستهاي با ايران را كه از آنها به عنوان «نكات اصلي» مذاكرات ياد ميكند، اعلام كرد. به گزارش خبرگزاري فرانسه اين مقام امريكايي گفته واشنگتن تنها توافقي را قبول ميكند كه مسيرهاي گوناگون رسيدن به مواد شكاف پذيري را كه بنا بر ادعاي وي، ايران براي سلاح هستهاي به آن نياز دارد قطع كند. مقام امريكايي ضمن اذعان به اينكه مذاكرات پيشرفت قابل توجهي داشته و اختلافات كاهش يافته است، گفت: اما واقعا نميدانيم كه آيا ميشود به يك توافق خوب رسيد يا نه.
وي گفت: واشنگتن به دليل آنكه «سرسختانه بر سر برخي اصول ايستاده»، تاكنون با چند بار تمديد مذاكرات موافقت كرده است. ما تنها توافقي را ميپذيريم كه راههاي مختلف به سمت مواد شكافتپذيري را كه ايران براي يك سلاح هستهاي نياز دارد، ببندد. به گفته اين مقام امريكايي ايران نبايد اجازه توليد پلوتونيوم سطح تسليحاتي را در رآكتور اراك داشته باشد. وي در اين مورد افزود: «داريم در مورد اينكه ايران چطور ميتواند رآكتور اراك را به نحوي تغيير دهد كه براي اهداف متفاوتي مورد استفاده قرار گيرد، بحث ميكنيم.»
همچنين بر اساس ادعاي خبرگزاري فرانسه به نقل از اين مقام امريكايي ايران نبايد از مجتمع هستهاي فردو براي غنيسازي استفاده كند و تنها در مجتمع نطنز امكان غنيسازي خواهد داشت. همچنين بنا به خواسته امريكا هر توافقي، بايد موجب شود تا ايران دستكم يك سال با رسيدن به مقدار كافي مواد اتمي لازم براي يك بمب فاصله داشته باشد و تعداد سانتريفيوژهاي فعال و ذخاير اورانيوم كنوني ايران، به ميزان «قابل ملاحظهاي كاهش» مييابد. در همين مسير ايران بايد با بازرسيهاي بيسابقه از تأسيسات توليد و همچنين معادن و آسيابهاي اورانيوم و همچنين مراكز مشكوك، موافقت كند وامريكا در مقابل به دنبال توافقي است كه در آن، كاهش تحريمهاي مد نظر ايران، در يك دوره زماني، مرحلهبندي شده است. مقام امريكايي همچنين گفت: ما بر اين اصل كه اگر ايران توافق را نقض كرد تحريمها بلافاصله بازميگردند، تأكيد داريم.