کد خبر: 757889
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۴
«تخاصم» با جمهوري اسلامي ايران را بايد رويكرد ثابت نظام سلطه دانست كه با تغيير و تحولات و دگرگوني رفتارها در صحنه بين‌الملل هيچ‌گاه جاي خود را به تعامل و توازن نداده، بلكه با پيش آمدن رخدادهايي مانند «برجام» سطحي پيچيده‌تر هم به خود گرفته، به گونه‌اي كه مقامات كشورهايي نظير ايالات متحده در هفته‌هاي اخير مواضع سخت‌تري نسبت به ايران اتخاذ نموده‌اند.
محمد اسماعيلي
«تخاصم» با جمهوري اسلامي ايران را بايد رويكرد ثابت نظام سلطه دانست كه با تغيير و تحولات و دگرگوني رفتارها در صحنه بين‌الملل هيچ‌گاه جاي خود را به تعامل و توازن نداده، بلكه با پيش آمدن رخدادهايي مانند «برجام» سطحي پيچيده‌تر هم به خود گرفته، به گونه‌اي كه مقامات كشورهايي نظير ايالات متحده در هفته‌هاي اخير مواضع سخت‌تري نسبت به ايران اتخاذ نموده‌اند.  
آخرين اتهامي كه به‌واسطه توافق هسته‌اي نسبت داده شده «تلاش مطالعاتي-ساختاري و فني ايران براي توليد بمب اتم» است. اگر چه طي 12 سال گذشته چنين ادعايي را مقامات و رسانه‌هاي غربي عنوان كرده‌اند اما هر بار جمهوري اسلامي ايران با رد چنين ادعايي، آن را يك اتهام بدون سند و خالي از ادله حقوقي مي‌داند و غربي‌ها را به خاطر اتخاذ چنين موضع بدون سندي سرزنش مي‌كند اما در شرايط فعلي مقامات غربي با استناد به گزارش اخير آژانس بين‌المللي انرژي اتمي چنين ادعايي را مطرح مي‌كنند چرا كه عالي ترين مرجع فني انرژي هسته‌اي آن را مطرح كرده است.
در قسمتي از گزارش سياه، سفيد و خاكستري آژانس بين‌المللي انرژي اتمي اينگونه مي‌آيد: «ارزيابي آژانس اين است كه قبل از پايان سال ۲۰۰۳ طيفي از فعاليت‌هاي مرتبط با ساخت ابزار انفجار هسته‌اي در ايران به صورت تلاش‌هاي هماهنگ انجام شده است و برخي از فعاليت‌ها قبل از سال ۲۰۰۳ انجام شده‌اند. ارزيابي آژانس اين است كه اين فعاليت‌ها، از سطح مطالعات امكان‌سنجي و علمي و كسب برخي صلاحيت‌ها و توانمندي‌هاي فني مرتبط بالاتر نرفته‌اند. آژانس هيچ شواهد موثقي درباره فعاليت‌هايي در ارتباط با ساخت بمب انفجاري هسته‌اي بعد از سال ۲۰۰۹ در اختيار ندارد.»
اگر چه در برخي از بندهاي گزارش هم نقاط خاكستري «مبني بر تفسير پذيري متن گزارش» و نقاط سفيدي محتمل بر «از نظر آژانس، اثبات عدم وجود انحراف در فعاليت‌هاي هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران تأييد شده است» هم وجود دارد.  اتهامات مندرج در گزارش آژانس يعني آنكه تمام ادعاهاي گذشته عليه ايران - مبني بر تلاش كشورمان براي ساخت و توليد بمب اتمي- تنها اتهام نبوده و حقيقتي بوده كه صحت آن امروز ثابت ومسجل شده است، به بيان بهتر گزارش اخير آژانس مهر تأييدي بر صحت گفتار امريكا و متحدانش در قبال كشورمان و نمايانگر غيرواقعي بودن گفته‌هاي كارگزاران كشورمان طي 12 سال گذشته است.
در شرايطي آژانس بين‌المللي انرژي هسته‌اي توانسته نظرات و خواسته‌هاي 12 ساله نظام سلطه را به صورت كامل، مستند و شفاف در گزارش جاسازي كند كه صدور قطعنامه آتي شوراي حكام با همين محتوا مي‌تواند از يك سو پرونده حقوقي-سياسي ديگري را عليه ايران بازگشايي كند و از سوي ديگر مي‌تواند در صورتي كه برجام در آينده به هر دليلي ملغي شود، گزارش آژانس و قطعنامه شوراي حكام - كه ايران را به داشتن فعاليت‌هاي نظامي در گذشته متهم كرده است - به قوت و قاطعيت خود باقي بماند و فصل نويني از اقدامات خصمانه عليه كشورمان را رقم بزند.
   
تلاش براي نگه داشتن ايران در مقام اتهام و پاسخگويي
همانطور كه اشاره شد بعد از برجام -و اكنون بعد از گزارش آمانو- مقامات غربي تلاش مي‌كنند. سطح ديگري از اتهامات عليه كشورمان را - البته اين بار به‌واسطه گزارش آژانس مستند و متقن- بيان كنند در يكي از اين نمونه‌ها، جان كري وزير امور خارجه امريكا بعد از گزارش آمانو و با اشاره به آن بيان مي‌كند « امريكا هيچ گاه ترديد نداشت كه ايران روي تسليحات هسته‌اي كار مي‌كرده. اكنون مسئله اصلي اين است كه بدانيم ايران براي پايبندي به توافق هسته‌اي چه كار انجام مي‌دهد.»   وزير امور خارجه امريكا همچنين تأكيد مي‌كند كه توافق هسته‌اي تضمين مي‌كند اتفاقات گذشته، در آينده اتفاق نمي‌افتد و اين مسئله اصلي است.
كري همچنين در مركز سابان انديشكده بروكينگز بيان مي‌كند: «ما يكي از ديپلمات‌هاي زبده و تواناي‌مان، سفير سابق، «استيو مال» را مأمور كرده‌ايم كه ۲۴ ساعته و هفت روز هفته ما را مطمئن كند كه ايران به‌طور دقيق تعهداتي را كه گفته انجام مي‌دهد.»
سخنان كري به خوبي گوياي اين نكته است كه ايالات متحده امريكا در كنار ساير كشورهاي غربي تلاش مي‌كند با تكرار ادعاهاي مندرج در گزارش آژانس با تكرار اتهامات12ساله، جمهوري اسلامي ايران را همچنان در مقام اتهام و پاسخگويي قرار دهد. آنها به خوبي مي‌دانند با اصلي به نام «تكرار مكرر اتهامات» عليه كشورمان است كه مي‌توانند اجراي برجام را – كه متن آن مشتمل بر اصل تفسير‌پذيري است – به نفع خود مصادره كرده و بسياري از تعهدات را كأن‌لن‌يكن باقي بگذارند. ‌
 ‌ 
معرفي ايران به عنوان تهديد اصلي جامعه بين‌الملل
تكرار اتهامات گذشته توسط جان كري و ديگر مقامات غربي به بهانه گزارش آمانو كه فصل مشترك همه آنها «تلاش ايران براي توليد بمب هسته‌اي» يا «فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران جنبه‌هاي نظامي و غيرصلح آميز هم دارد » است گوياي اين نكته هم هست كه نظام سلطه با به‌كارگيري چنين عباراتي تلاش مي‌كند پس از برجام هم، ايران را مهم‌ترين و اصلي‌ترين تهديد براي صلح و امنيت جهاني معرفي كند‌.

حفظ سايه تهديد بر سر ايران
مستند كردن اين نكته كه ايران در گذشته نه چندان دور به دنبال سلاح هسته‌اي بوده را زماني كه در كنار جمله تهديدآميز جان كري در مركز سابان انديشكده بروكینگز مبني بر اينكه «امريكا نظارت طولاني و كاملي بر برنامه هسته‌اي ايران دارد و هرگونه گريز اين كشور را متوجه مي‌شود» قرار مي‌دهيم و تهديدات روز افزون 26ماه گذشته را به ياد مي‌آوريم به اين نكته مي‌رسيم كه غربي‌ها همچنان تمايل دارند كه سايه‌اي از تهديد نظامي را بر سر ايران نگه دارند، چراكه در سايه چنين فرآيندي است كه جمهوري اسلامي ايران امتيازات بيشتري به غرب خواهد داد‌.
   
ايران مساوي با تروريسم!
مستند كردن اتهامات گذشته در گزارش آمانو و هم‌پوشاني آن با اتهامات ديگري نظير «حمايت ايران از گروه‌هاي تروريستي نظير حزب‌الله و حماس!» و همچنين «سندسازي براي دست داشتن ايران در برخي از ترورها و اقدامات نظامي در سطح دنيا» گوياي اين نكته هم است كه غربي‌ها با اينگونه بازی‌هاي رواني- رسانه‌اي تلاش مي‌كنند همچنان نام ايران مساوي با تروريسم معرفي شود.
همانگونه كه اشاره شد، رويكرد نظام در قبال جمهوري اسلامي ايران بعد از برجام -و به فرض اجراي تمام و كامل اين معاهده‌  هيچ‌گونه تغييري نخواهد كرد آنگونه كه تنظيم متوني نظير برجام يا قطعنامه2231 و گزارش اخير آمانو و تفسير غربي‌ها از چنين متوني گوياي اين نكته است كه «تضعيف ايران در افكار عمومي دنيا»، «متوقف‌سازي رشد و توسعه صنعت هسته‌اي كشور»، «تقليل توان و قدرت نظامي ايران» و «معرفي ايران به عنوان تهديد کننده  ارشد صلح و امنيت دنيا» و در نهايت تغيير بنيادين در ساختار سياسي كشور و يا حداقل تغيير ماهيت انقلاب اهداف عمده غرب از تعامل با ايران است و چنين اهدافي هيچ گاه تغيير نخواهد كرد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار