
همين چند روز پيش بود كه حسين ذبحي، معاون دادستان كل كشور در همايش طب و قضا رسماً به مخدرهاي جديدي به نام صوتي و ديجيتالي اشاره كرد و گفت: «به تازگي مخدرهاي صوتي و ديجيتالي در كشورهاي غربي توليد شده كه از طريق امواج و صوت، شنونده را با تغييراتي روحي و رواني مواجه ميكند كه مشابه با تأثيرات مواد مخدر روانگردان است. بر اساس گزارشهاي رسيده اين مخدرها در حال توسعه در كشورهاست و بايد پليس مرزباني آنها را رديابي كند تا وارد كشور نشود.» حرفهايي كه نشان ميداد اين مخدرها تا پشت مرزهاي ايران رسيدهاند اما براي گذر از آنها فقط به امواج احتياج دارند نه چيز ديگري!
خيلي دور نيست روزگاري كه وقتي از مخدرها حرفي به ميان ميآمد همه نگاهشان به سمت ترياك و هروئين و مشتقاتش معطوف ميشد. اما در كمتر زماني مخدرهاي صنعتي، سنتيها را به كناري زدند و با عنوان محركها روح و روان مصرفكنندگان را هدف گرفتند.
ورود محركهاي مختلف همچون كراك، شيشه، الاسدي، قارچ، گل و ماريجوانا نشان داد كه غربيها برنامه ويژهاي براي خم كردن كمر جوانان دارند. اما بازي به همين جا ختم نشد و مدتي بود كه حرفهايي در مورد نوع جديدي از مخدرها و محركهاي نوظهور به گوش ميرسيد كه پا به بازارهاي جهاني گذاشتهاند و كاملاً با انواع شناخته شده اين مواد متفاوت هستند. محركها و مخدرهايي كه در انواع و آثار مختلف، به صورت ديجيتالي توليد شده و در دنياي مجازي دست به دست ميشوند، محركها و مخدرهايي كه از طريق امواج صوتي، همان تأثير مخدرهاي سنتي و گاهي قويتر از آن را براي مصرفكنندگانشان به ارمغان ميآورند. امواجي كه اين روزها بازار خوبي در كشورهاي غربي و حتي عربي براي خود دستوپا كردهاند و به عنوان «مخدرهاي ديجيتالي» در ميان جوانان شناخته ميشوند.
اين موزيك ويرانگر استبا اينكه در حال حاضر نيز موضوع روي آوردن جوانان به مواد مخدر و محركها به موضوعي مهم براي نهادهاي فرهنگساز، امنيتي، انتظامي و قضايي تبديل شده است اما بعد از هشدارهاي معاون دادستان كل كشور نگراني در مورد ورود مخدرهاي ديجيتالي قابل كتمان نيست. موادي كه با تحريك بخشي از مغز، احساس كاذب سرخوشي و نشئگي را براي مصرفكنندگان آنها به ارمغان ميآورد و اين حس خوش و تحريك خاص مغز، به اندازهاي براي مصرفكنندگان لذتبخش است كه آنها را وادار به تجربه و استفاده مجدد از اين مواد ميكند. اما نكته قابلتأمل اينكه همين صداها پس از مدتي، اعتياد به مصرف اين محركها و مخدرها را براي مصرفكنندگانشان به ارمغان ميآورد.
موضوع استفاده از مخدرهاي ديجيتالي به اندازهاي جدي است كه حتي سايتهاي منتشركننده اين مخدرها نيز با هشدارها و پيامهاي (WARNING)، نسبت به ورود به صفحات دانلود اين موزيكها و استفاده از آن براي افرادي كه از مشكلات ذهني و روحي رنج ميبرند، هشدار دادهاند. همچنين در فيلمهاي منتشر شده از آثار مصرف اين مخدرها نيز، تأثيرات خطرناك استفاده از آنها كاملاً هويدا است.
از بوقها بترسيدكارشناسان معتقدند «ديجيتال دراگ» كه يك مخدر ديجيتالي شنيداري است و در ميان جوانان معتاد به اينترنت، شايعتر است، ممكن است ناخواسته مخاطب را درگير كند. بعضي از سايتهاي انگليسي زبان كه در زمينه موسيقي يا اعتياد فعالند، هشدارهايي در خصوص آشنايي با اين نوع موسيقي دادهاند، مثل اينكه ممكن است اين اصوات را زير صداي بعضي آهنگها بگذارند! آنها از كاربران اينترنت خواستهاند اگر در زمان گوش دادن به آهنگي، نويز غيرعادي، بوق ممتد يا صدايي با يك ريتم تكرار شونده كه مثل صداي امواج در فيلمهاي تخيلي هستند، شنيدند ممكن است همين حالت باشد؛ نشانهاي از يك مخدر ديجيتالي!
«ديجيتال دراگ» اعتيادي است كه با يك اتاق تاريك، يك هدفون و يك فايل مخدر صوتي كه از طريق اينترنت قابل دانلود شدن است، اتفاق ميافتد. جوانان غربي براي اين دانلود بين ۳ تا ۳۰ دلار پرداخت ميكنند اما در ايران فقط هزينه اينترنت پرداخت ميشود و فيلترشكنها هم كه قابليت نفوذ به هر محدوديتي را دارند! در واقع كارشناسان مواد مخدر معتقدند تنها فيلتر واقعي در اين زمينه بالا بردن آگاهي عمومي است و بايد به سرعت عمل كرد تا مثل زماني كه مخدرهاي صنعتي بهخصوص شيشه آمد، دير نكنيم.
شايد پنهان كردن واقعيت و هشدار ندادن به جوانان باعث شود يك بار ديگر از واقعيتهاي اجتماعي عقب بمانيم؛ عقب ماندني كه به يكباره و با حجم وسيعي از مصرفكنندگان به موجي ويرانگر تبديل ميشود.