کد خبر: 716964
تاریخ انتشار: ۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۰
مذاكرات ايران با 1+5 در نيويورك تمام شد و از هفته بعد طرفين مذاكرات را در وين از سر مي‌گيرند. مقام‌هاي امريكايي ادعا مي‌كنند تا شروع مذاكرات سه شنبه هفته بعد، به دنبال ساز و كاري خواهند بود كه تضمين كند در صورت نقض تعهد از طرف ايران در توافق احتمالي، تحريم‌هاي شوراي امنيت به طور خودكار و بدون در پي داشتن ريسك وتوي روسيه و چين، به وضعيت قبل از توافق برگردد؛ موضعي كه از آن به «مكانيسم ماشه» تعبير مي‌شود.
مذاكرات ايران با 1+5 در نيويورك تمام شد و از هفته بعد طرفين مذاكرات را در وين از سر مي‌گيرند. مقام‌هاي امريكايي ادعا مي‌كنند تا شروع مذاكرات سه شنبه هفته بعد، به دنبال ساز و كاري خواهند بود كه تضمين كند در صورت نقض تعهد از طرف ايران در توافق احتمالي، تحريم‌هاي شوراي امنيت به طور خودكار و بدون در پي داشتن ريسك وتوي روسيه و چين، به وضعيت قبل از توافق برگردد؛ موضعي كه از آن به «مكانيسم ماشه» تعبير مي‌شود.
به گزارش «جوان»، در حالي كه ديپلمات‌هاي ايراني و امريكايي تأييد مي‌كنند نگارش توافق شروع شده و به گفته عراقچي احتمالاً در پايان مذاكرات هفته آينده دو طرف به يك پيش‌نويس اوليه حاوي بخش هايي از توافق جامع و موارد اختلافي خواهند رسيد، مكانيسم لغو تحريم‌ها و نحوه بازرسي ها، به عنوان دو عامل اختلافي بين طرفين باقي مانده‌اند. عباس عراقچي در گفت وگو با شبكه دوم سيما با اشاره به مباحثي كه در باره بازرسي‌ها مطرح است، به صراحت گفت: ايران «هيچ نظام بازرسي فراتر از پروتكل الحاقي رانپذيرفته و نخواهد پذيرفت.» البته عراقچي گفته كه ايران در توافق احتمالي، پروتكل الحاقي را خواهد پذيرفت و دولت نيز به صورت داوطلبانه آن را اجرا خواهد كرد ولي به گفته او تصميم نهايي درباره اجراي پروتكل الحاقي با مجلس شوراي اسلامي است: «‌تصويب نهايي پروتكل الحاقي در دست دولت نيست بلكه در دست مجلس شوراي اسلامي است.» عراقچي هرگونه بازرسي از تأسيسات هسته‌اي ايران را هم در چارچوب پروتكل الحاقي دانست كه به گفته او تاكنون بيش از 100 كشور آن را پذيرفته‌اند.

عراقچي: تحريم‌ها بايد همزمان با اجراي توافق لغو شوند

رئيس تيم مذاكره كننده اعزامي براي مذاكره در نيويورك گفته كه بحث تحريم‌ها مهم‌ترين بحث در مذاكرات نيويورك بوده است. عراقچي تأكيد كرد: «‌بايد تمامي تحريم‌هاي مالي و اقتصادي در روز اجرايي شدن توافق لغو شود»؛ اتفاقي كه به گفته عراقچي، روي خواهد داد، با اين حال او پيش از اين نيز گفته بود بين زمان توافق و زمان اجرايي شدن آن، يك فاصله زماني خواهد بود كه در توافق مشخص خواهد شد. بحث هايي كه طرف امريكايي نيز از ديروز مطرح كرده‌اند، نشان مي‌دهد نحوه برداشته شدن تحريم ها، مهم‌ترين اختلاف بين طرفين است. اوايل اين هفته جك لو وزير خزانه‌داري امريكا در مورد تحريم هايي كه مربوط به امريكا مي‌شود، گفت: «تنها پس از چند سال عمل به تعهدات است كه ما از كنگره خواهيم خواست تحريم‌ها را لغو كند و تنها كنگره است كه مي‌تواند قانون تحريم‌ها را لغو كند. » لو تأكيد كرد: تعليق، به جاي قانون لغو تحريم‌ها به دولت اين اجازه را مي‌دهد در صورت تخلف ايران، تحريم‌ها را بازگرداند.
در حالي كه گفته مي‌شود طرف‌هاي مذاكره در مذاكرات نيويورك به دنبال مكانيسمي براي برداشته شدن تحريم‌هاي سازمان ملل بوده‌اند، وزير خزانه داري امريكا تأكيد كرده ‌اگر ايران تعهداتش را نقض كند، مجدداً با تحريم‌هاي چندجانبه روبه رو خواهد شد.  او مي‌گويد: «‌بازگشت تحريم‌ها با حق وتوي پنج كشور عضو شوراي امنيت همچون چين و روسيه به مشكل برنخواهد خورد. » ظاهراً امريكايي‌ها قبول كرده‌اند قطعنامه تحريم‌هاي هسته‌اي ايران را طي يك قطعنامه شوراي امنيت بردارند ولي به نظر مي‌رسد به دنبال اين هستند كه در همان قطعنامه، مكانيسمي را تعبيه كنند كه در صورت نقض احتمالي توافق از طرف ايران، نيازي به تدوين قطعنامه‌هاي جديد و تصويب آنها در شوراي امنيت نباشد كه خطر وتوي احتمالي روسيه و چين در آن وجود دارد. اين موضوع را برخي با عنوان مكانيسم ماشه تعبير مي‌كنند. يك مقام امريكايي ديروز به رويترز گفت كه واشنگتن مي‌خواهد مطمئن شود هرگونه توافق هسته‌اي بين ايران و قدرت‌هاي جهاني، شامل احتمال اعمال مجدد تحريم‌هاي سازمان ملل در صورت نقض توافقنامه از سوي ايران، با خطر وتوي روسيه و چين روبه‌رو نخواهد شد. سامانتا پاور نماينده امريكا در سازمان ملل تأكيد كرد: واشنگتن نمي‌خواهد بار ديگر شاهد تكرار وتوي قطعنامه‌هاي شوراي امنيت از سوي روسيه و چين در خصوص توافق هسته‌اي با ايران باشد؛ اتفاقي كه پيش از اين در خصوص قطعنامه‌هاي سوريه افتاده است. پاور در مصاحبه با بلومبرگ تصريح كرد: ما مي‌خواهيم به روشي اقدام كنيم كه نيازي به حمايت روسيه و چين يا رأي‌گيري براي بازگشت سريع به تحريم‌ها نباشد چراكه اكنون در سال 2015 ميلادي در جهان متفاوتي نسبت به زماني قرار داريم كه ساختار تحريم‌ها را پايه گذاري كرديم.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار