
دور جديد مذاكرات هستهاي با هدف نگارش متن نهايي توافق ايران و1+5 در حالي شروع به كار كرد كه رئيسجمهور امريكا توافق هستهاي احتمالي را سبب كاهش تنشها و نه از بين رفتار تضادهاي غرب با ايران دانست.
باراك اوباما در يك مصاحبه تلويزيوني با اماسانبيسي گفت: «البته اين (رسيدن به توافق هستهاي) تضادها و منازعاتي كه ما با ايرانيها داريم را متوقف نخواهد كرد، از جمله درباره تحولات يمن يا اتفاقات سوريه. اما آنچه اين (توافق) انجام ميدهد آن است كه جو و فضايي را ايجاد ميكند كه احتمالا بتوانيم تنشها را كاهش دهيم.»
باراك اوباما در پاسخ به سؤالي درباره اينكه با توجه به تصميم روسيه براي تحويل سامانه
اس- 300 و توانمندي موشكي ايران، «اسرائيل نگران قرار دادن كلاهكهاي اتمي در موشكهاي بالستيك توسط ايران است» و اينكه آنها اكنون توانمندي دفاعي فوقالعادهاي براي دفاع از تأسيسات هستهاي خود دارند، گفت: «اين قراردادي است كه بيش از شش سال معلق مانده است و در حقيقت اين اقدام به درخواست من صورت گرفت چون ما ميخواستيم تحريمهايي را اعمال كنيم؛ تحريمهايي كه در نهايت ايرانيها را به ميز مذاكرات آورد.» وي ضمن اعتراف به نگران بودن و مخالف بودن با تحويل سامانه اس–300 به خصوص در حال انجام مذاكرات هستهاي مدعي شد كه ايران با بودجه دفاعي كمي بيشتر از 17 ميليارد دلار (اندكي كمتر از 600 ميليارد دلار) حتي اگر برخي سامانههاي دفاعي را نيز به دست آورد، امريكا ميتواند به اين كشور نفوذ كند. به اين ترتيب اوباما نتوانست توضيح بدهد كه چرا نگران و مخالف تحويل اس-300 به ايران است يا اگر چنانكه مدعي است امريكا تا كنون با آن ميزان قدرت نظامي مورد ادعايش به تأسيسات اتمي ايران حمله نكرده است. خود اوباما چندي پيش اعتراف كرده بود حتي اگر يك حمله موفق به تأسيسات هستهاي ايران به وقوع بپيوندند نميتوان توان علمي ايران را از بين برد. بماند كه امريكا هنوز به لحاظ تكنيكي نتوانسته برد مؤثر بمبهاي موسوم به سنگر شكن خود را به ميزان تأثيرگذاري به تأسيسات غير قابل بمباران ايران يعني تأسيسات فردو برساند و تمام آزمايشهايش در اين زمينه عملاً دچار نوعي توقف فني شده است. اين در حالي است كه شبيهسازي متعدد نظامي انجام شده در خود مؤسسات امريكايي نشان داده است پاسخ ايران به حملات امريكا چنان قاطع خواهد بود كه هيچ نظامي عاقلي فكر حمله به ايران را عملي نميداند.
آغاز نگارش متن
روز گذشته وين پايتخت اتريش شاهد شروع دور جديد مذاكرات هستهاي در سطح معاونان وزيران امور خارجه و كارشناسان ايران و كشورهاي 1+5 بود. هيئت هستهاي ايران به سرپرستي عباس عراقچي با هلگا اشميد معاون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا و وندي شرمن سرپرست تيم مذاكرهكننده امريكايي در اين دور از مذاكرات بر نگارش متن توافق نهايي تمركز دارند. عراقچي پيش از ورود به وين در گفتوگو با خبرنگاران تأكيد نمود تمركز مذاكره كنندگان ايراني در اين دور از مذاكرات بر موضوع تحريمها خواهد بود. عراقچي تأكيد نمود: « در حالي اين هفته به مذاكرات بازخواهيم گشت كه قطعاً از هيئت نمايندگي امريكا در مورد پيش نويس لايحه موسوم به «مرور توافق هستهاي ايران» كه اخيراً به تصويب كميته سياست خارجي مجلس سناي امريكا رسيده است ،توضيح خواهيم خواست و در مورد جزئيات مرتبط با لغو تحريمها از آنها اطلاعات دقيق و روشني مطالبه خواهيم كرد.»
به گفته عراقچي «اگرچه تصميم كميته سياست خارجي مجلس سناي امريكا يك موضوع داخلي امريكاست و دولت امريكا را از تكاليفي كه طبق توافق احتمالي بر عهده خواهد گرفت فارغ نخواهد نمود، ولي روشن است كه امضاي لايحه مزبور اصل بنيادين حسن نيت- كه لازمه هر مذاكره موفق و اجراي محصول آن است- زير سؤال برده و تبعات و آثار منفي خواهد داشت.»
وي تأكيد كرد: اين مسئوليت دولت امريكاست كه اطمينان حاصل نمايد تكاليفش به ويژه مواردي كه به تحريمها ارتباط پيدا ميكند فارغ از مشاجرات سياسي داخلي آن كشور به طور كامل و با حسن نيت رعايت و اجرا ميگردد. در هر صورت تاكنون اين امر مورد تفاهم قرار گرفته و پذيرفته شده است كه لغو تحريمها نبايد به موضوعات نامرتبط مشروط گردد. اين تعهد كليدي به عنوان يك تكليف چندجانبه بينالمللي نميتواند تابع آيينهاي داخلي دولت امريكا با هر ماهيتي كه باشند قرار گيرد. بنابراين دخيل كردن ساير موضوعات فراتر از مواردي كه به طور صريح در تفاهم احتمالي پيش بيني ميشود، به هيچ عنوان پذيرفته نيست، البته هرگونه نقض فاحش توافق، خواه توسط ايالات متحده صورت گيرد و خواه از سوي ايران يا ساير طرف ها، داراي تبعات براي طرف ذيربط و براي كل توافق خواهد بود. در همين حال خبرگزاري رويترز در گزارشي درباره دور تازه رايزنيهاي هستهاي در وين نوشت: «بين ايران و شش قدرت جهاني همچنان بر سر زمانبندي و ميزان برداشتن تحريمها اختلاف است.»
يمن يا هستهايسخنگوي وزارت امور خارجه كشورمان گفت: همكاريهاي ميان ايران و امريكا تنها پيرامون مذاكرات هستهاي است. مرضيه افخم در نشست خبري صبح روز چهارشنبه خود با خبرنگاران در پاسخ به سؤالي در رابطه با موضوع همكاريها ميان ايران و امريكا خاطرنشان كرد: بارها با شروع مذاكرات اعلام كرديم كه همكاريهاي ايران و امريكا تنها پيرامون مذاكرات هستهاي است و متناسب با تحولات منطقه گفتوگوهايي انجام ميشود كه برخي از آنها اجتنابناپذير هستند. وي در پاسخ به سؤال ديگري تماس تلفني ظريف با جان كري را در پي انتشار برخي اخبار در اين باره تأييد كرد و درباره اينكه گفته شده اين تماس درباره موضوع يمن بوده است سكوت كرد و به جزئيات بيشتري اشاره نكرد. وي در عين حال گفت كه در آستانه مذاكرات هستهاي و با توجه به برخي موضوعات مطرح شده در بحث هستهاي اين گفتوگو صورت گرفته است.
طرح نظارت بر توافق هستهاي در سنا به گزارش رويترز، بررسي لايحه نظارت بر توافق هستهاي ايران و گروه 1+5 كه هفته پيش در كميته روابط خارجي سنا تصويب شده بود، در صحن سنا آغاز شد. قانونگذاران امريكايي اعلام كردهاند كه رأيگيري نهايي درباره لايحه نظارت بر توافق هستهاي ايران قبل از هفته آينده انجام نميشود. از سوي ديگر «بنكاردين» سناتور دموكرات ارشد كميته روابط خارجي درباره هرگونه برنامه اعضاي دموكرات امريكا درباره لايحه نظارت بر توافق هستهاي ايران ابراز بياطلاعي كرد. سناتورهاي امريكايي در ابتدا درخواست مهلتي ۶۰ روزه براي بررسي توافق هستهاي ايران را داشتند، اما با تهديد اوباما براي وتوي لايحه، مهلت را به ۳۰ روز كاهش دادند.