کد خبر: 702093
تاریخ انتشار: ۱۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۱
چاه‌هاي نفت عربستان به هق هق افتاده‌اند و روزانه 12 ميليون بشكه آب مي‌خورند!
برخلاف ادعاي منابع غربي مبني بر سرپا بودن ميادين نفتي عربستان و تداوم 10 ساله روند توليدي اين كشور، بررسي‌هاي كارشناسي نشان مي‌دهد عربستان با از دست دادن توان قبلي خود در توليد دورقمي نفت، سعي در حفظ جايگاه خود در صنعت نفت جهان را دارد.
وحيد حاجي‌پور
برخلاف ادعاي منابع غربي مبني بر سرپا بودن ميادين نفتي عربستان و تداوم 10 ساله روند توليدي اين كشور، بررسي‌هاي كارشناسي نشان مي‌دهد عربستان با از دست دادن توان قبلي خود در توليد دورقمي نفت، سعي در حفظ جايگاه خود در صنعت نفت جهان را دارد.
عربستان كه در رده سوم توليد‌كنندگان بزرگ نفت جهان قرار دارد روزگاري به صورت بالقوه و بالفعل، يگانه كشور پر توليد و پرذخاير بود؛ در جريان تحريم نفت ايران نتوانست كمبود نفت را در بازار جبران كند تا ترديدها نسبت به توانايي اين كشور در افزايش توليد افزايش يابد؛ گرچه اين كشور و منابع غربي ادعا مي‌كنند كه توليد نفت اين كشور روند صعودي را نشان مي‌دهد اما آمار اوپك نشان مي‌دهد آل سعود حدود 62 درصد از منابع نفتي خود را برداشت كرده است و با توجه به قرار گرفتن مخازن اين كشور در نيمه دوم حيات خود، روند كاهشي توليد نفت اين كشور چند سالي است آغاز شده است.
عربستان همواره بر وجود ظرفيت مازاد توليد به ميزان 5/2 ميليون بشكه در روز تأكيد دارد. با اين وجود در مواقع حساسي همچون كاهش يك ميليون بشكه‌اي توليد روزانه نفت ليبي در سال 2011 يا افزايش شديد قيمت‌هاي جهاني نفت‌خام همزمان با بحران اقتصادي حاكم بر امريكا و اروپا طي سال‌هاي 2011 و 2012، اين كشور نتوانست نفت مازادي وارد بازار كند تا مانع افزايش قيمت‌هاي جهاني نفت‌خام شود.
روند تاريخي توليد نفت عربستان از ابتدا تا كنون نشان مي‌دهد كه اين كشور به دلايل مختلف در برهه‌هاي زماني متعددي مجبور به افزايش شديد توليد نفت‌خام خود شده است. اين امر به توليد صيانتي ميادين عربستان آسيب‌هاي جدي رسانده و سبب افت نرخ توليد نفت‌خام و افزايش ميزان آب همراه ميادين نفتي اين كشور شده است.
 از طرف ديگر ميادين توسعه‌يافته فعلي عربستان كه تعداد آنها به 20 مي‌رسد، بيش از 85 درصد از نفت درجاي اين كشور را دارا بوده و پتانسيل افزايش توليد چشمگيري براي اين كشور باقي نگذاشته‌اند. همچنين عمده فعاليت‌هاي توسعه‌اي عربستان نيز منجر به جبران افت توليد سال‌هاي آتي خواهد شد. لذا چنانچه به جاي ادعاهاي مقامات عربستان سعودي، واقعيات تاريخي و عيني توليد نفت‌خام اين كشور طي سال‌هاي گذشته را ملاك برآوردهاي آتي از ظرفيت توليد عربستان قرار دهيم، با توجه به نرخ افت توليد ميادين موجود و برنامه‌هاي در دست توسعه، حداكثر توان توليد نفت‌خام عربستان در افق سال 2020 رقمي در حدود 8 ميليون بشكه در روز خواهد بود.
بر اساس بررسي مؤسسات معتبري نظير گلوبال ديتا، توليد ميادين عمده نفت‌خام عربستان در افق 2020 بيش از 2 ميليون بشكه در روز افت خواهد كرد.  همچنين برآورد آژانس بين‌المللي انرژي نشان مي‌دهد، متوسط نرخ افت توليد ميادين نفتي عربستان سالانه 6 درصد بوده است. اين بدين معني است كه سالانه بيش از 500 هزار بشكه در روز از ظرفيت توليد نفت عربستان كاسته مي‌شود.
 شايان ذكر است كه سخنگوي شركت آرامكو در سال 2006 اعلام كرد كه نرخ افت توليد ميادين نفتي بالغ عربستان بدون انجام هيچ اقدام جديدي، 8 درصد است.
با توجه به عمر بالاي ميادين عمده نفت‌خام عربستان و توليد حداكثري آنها طي سال‌هاي گذشته، ميزان توليد آب از چاه‌هاي موجود بسيار افزايش يافته است. همچنين بر اساس تجارب موجود و مطالعات انجام شده در شركت آرامكو بهترين راه براي كاهش توليد آب در مخازن، كاهش توليد از چاه‌ها است. به همين دليل آرامكو براي نگهداشت توان توليد ميادين به طور پيوسته حفاري چاه‌هاي جديد را در برنامه خود دارد.
بر اساس گزارش‌هاي شركت سعودي آرامكو، در حال حاضر روزانه 12 ميليون بشكه آب به 3 ميدان قوار، آبقيق و بري تزريق مي‌شود كه 7 ميليون بشكه آن از تصفيه آب دريا، 3 ميليون بشكه از واحدهاي جداسازي نفت و گاز و 3 ميليون بشكه نيز از سفره‌هاي آب زيرزميني تأمين مي‌شود.
 از مجموع 12 ميليون بشكه، 8 ميليون بشكه به ميدان قوار و 4 ميليون بشكه به ميادين بري و آبقيق تزريق مي‌شود. شركت آرامكو با وجود گذشت چهار دهه از شروع تزريق آب به مخازن نفتي، هنوز هم از اين عمليات درس مي‌گيرد.
آرامكو در اوايل دهه 1970 مدعي بود طي سال‌هاي آتي قادر به توليد 20 تا 25 ميليون بشكه در روز خواهد بود اما به علت در پيش گرفتن سياست توليد حداكثري از ميادين نفتي و نفوذ آب به چاه‌ها، اين هدف را به 16 ميليون بشكه در روز كاهش داد. همچنين در ادامه و با استمرار مشكلات توليدي اين ميادين، مقرر شد تا زمان كشف ميادين جديدي كه از ذخاير قابل ملاحظه‌اي برخوردار باشند، اين هدف به توليد 12 ميليون بشكه در روز تقليل يابد.
 شايان ذكر است در آوريل سال 1979 كميته روابط خارجي سناي ايالات متحده امريكا گزارشي در خصوص آينده توليد نفت‌خام در عربستان سعودي تهيه كرد كه مستندات اين گزارش تا 50 سال محرمانه اعلام و تنها بخش كوچكي از جلسات تحقيق سنا در اين زمينه تاكنون منتشر شده است.
 در اين گزارش شركت‌هاي امريكايي سهامدار شركت آرامكو به‌دليل توليد حداكثري از ميادين نفت عربستان در سال‌هاي قبل از ملي شدن آن و به خطر انداختن آينده توليد اين ميادين متهم شناخته شده‌اند.  همچنين از اواخر سال 1950 تا اوايل سال 1982 توليدكنندگان عمده نفت‌خام و اوپك هر سال يك يا دو بار اطلاعات توليد خود را ميدان به ميدان در نشريه Oil and Gas منتشر مي‌كردند. اما عربستان در سال 1982 به‌دليل مشكلات فزاينده ميادين نفتي خود اين روند را متوقف كرد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار