عباسعلي كدخدايي را سالهاست همه در قامت سخنگوي شوراي نگهبان ميشناسند؛ سخنگويي كه با اشراف به مسائل حقوقي و قانوني و اسلامي مواضع شوراي نگهبان را بيان ميكرد و در برخورد با خبرنگاران صبوري پيشه ميكرد و از سر همين صبوري هم بود كه جلسات منظم او با حضور اهل رسانه برگزار ميشد.
حال اما او ديگر عضو شوراي نگهبان نيست و با يك رأي اختلاف نتوانست رأي مجلس را براي اين دوره شوراي نگهبان كسب كند. روز گذشته همايش نكوداشت وي، با عنوان «مرد صدق و امانت» در حوزه هنري تهران برگزار شد و از وي و زحمات همه سالهاي گذشتهاش تقدير به عمل آمد. اين تقدير در مواردي از سخنان سخنرانان رنگ انتقاد از مجلس به دليل رأي ندادن به كدخدايي گرفت.
در اين همايش آيتالله احمد جنتي، آيتالله علم الهدي، آيتالله قرهي و دكتر حدادعادل سخنراني كردند. در پايان نيز با اهداي لوح تقديري از زحمات چند ساله دكتر كدخدايي در شوراي نگهبان تقدير به عمل آمد.
رأينياوردن وي از قبل مقدمهچيني شده بود
آيتالله احمد جنتي، دبير شوراي نگهبان اولين سخنران اين همايش نكوداشت بود. وي در مورد شخصيت كدخدايي گفت: من از زماني كه با آقاي كدخدايي آشنا شدم، صداقت، عدالت، امانت و قانونگرايي را در وجود ايشان احساس كردم. آقاي كدخدايي در برنامهريزيها براي كل تشكيلات شوراي نگهبان و همچنين اسناد كه از اهميت زيادي برخوردار است نقش داشتند، به گونهاي كه الان در شورا بانك اطلاعاتي مطلوبي تاسيس شده است.
دبير شوراي نگهبان خاطرنشان كرد: آقاي كدخدايي در روزهاي سخت انتخابات دو الي سه ماه درگير برگزاري انتخاباتها ميشدند و سنگيني كار بر روي دوش ايشان بود. فشار كار بر ايشان به گونهاي بود كه گاهي تا پاسي از شب يا تا صبح در شورا ميماندند. زماني هم كه ايشان در شورا به عنوان سخنگو فعال بودند، انصافا سخنگوي موفقي به شمار ميآمدند، بنابراين من يادم نميآيد كه كسي از سخنگويي ايشان ايراد بگيرد يا چيزي بگويد.
وي پايداري به قانون، استقلال در رأي و سفارشناپذيري را نقاط قوت عباسعلي كدخدايي دانست و اظهار كرد: آقاي كدخدايي اصرار داشتند كه بر اساس قانون عمل كند، البته سفارشها زياد بود و توقع نيز به مراتب زياد، اما ايشان به اين توقعات اعتنا نكرد و به حق و به جا استقلال شوراي نگهبان را حفظ كرد.
جنتي خاطرنشان كرد: پايداري به قانون آقاي كدخدايي اغلب موجب نارضايتي بعضيها ميشد... نارضايتيهايي در بعضي از مقامات بالا به وجود آمد و بدون اينكه اظهار كنند گله ميكردند كه چرا سفارشات ما را نپذيرفتيد كه همين امر سبب شد عدهاي فرصتي به دست آورند و انتقامگيري كنند كه اين فرصت تقريباً تا حدي به دستشان آمد و سياسي كاري كردند. حسادتهايي هم در كار بود كه كار خود را كرد و مشكلاتي به وجود آورد كه بنده نه فرصت بيان آنها را دارم و نه صلاح ميدانم بگويم.
وي به جلسه رأي اعتماد بهارستاننشينان به عباسعلي كدخدايي اشاره و خاطرنشان كرد: در مجلس وضعيت طوري شد كه آقاي كدخدايي با كمبود يك راي، رأي نياورد كه از قبل مقدمهچيني شده بود و اينطور نبود كه به صورت طبيعي رأيگيري شود، چراكه مقدمهچينيها به گونهاي بود كه چه كسي رأي بياورد و چه كسي رأي نياورد. قدر افرادي همچون آقاي كدخدايي را بايد دانست. ما افرادي مثل آقاي كدخدايي كم داريم، چراكه افراد موجود هم زود تسليم ميشوند و هم زود قانون را توجيه ميكنند. افرادي كه سفارش ميكنند سفارشپذير هستند و اين درست نيست.
كدخدايي بيهيچ جرمي در مجلس اصولگرايان رأي نياورد!
غلامعلي حدادعادل رئيس فراكسيون اصولگرايان مجلس شوراي اسلامي در همايش نكوداشت عباسعلي كدخدايي، با اشاره به اهميت علم حقوق تصريح كرد:هر حكومتي كه حقوقدانهاي بزرگي داشته باشد، قدرت بيشتري دارد. اگر ما تاريخ سياسي جهان معاصر را بخوانيم ميبينيم رهبران و بزرگان حكومتهاي موفق حقوقدانهاي بزرگي مثل گاندي بودند. حقوق بيان مناسبات اجتماعي ـ سياسي است و در واقع زبان حكومت كردن است. زبان حكمراني حقوق بوده، همانطور كه فقه زبان شريعت به شمار ميرود.
عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام يادآور شد: يكي از ضعفها و مشكلات ما بعد از پيروزي انقلاب اسلامي اين بوده كه حقوقدان به اندازه كافي نداشتهايم.
يعني در واقع حقوقدان معتقد به انقلاب و انقلابي نه اينكه اصلاً نبوده، بلكه كم داشتهايم. همانطور كه اقتصاددان انقلابي هم كم داشتهايم. وي با بيان اينكه نسلهاي قبلي ما كمتر سراغ علوم انساني رفتهاند، گفت: آنهايي هم كه سراغ اين علوم ميرفتند، علم حقوق را كمتر ميخواندند. شايد تصور علم حقوق در ذهن عامه مردم به دعواهاي اشخاص و رسيدگي به آنها برميگردد، اما بايد دانست علم حقوق در نظام كلان جامعه و حكومت و همچنين سياست داخلي و بينالمللي و دفاع از حق يك كشور در صحنه جهاني نقش اساسي دارد. حدادعادل در بخش ديگري از سخنان خود ادامه داد: كدخدايي يكي از خوبان جماعت حقوقدان است و ما وي را در دوره مجلس هفتم در شوراي نگهبان آزمودهايم و آزمايش بزرگ وي در خدمت آقاي جنتي در فتنه 88 بود.
عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام يادآور شد: بنده در آن زمان جزء هيئت شش نفره بودم كه شوراي نگهبان بعد از تمديد مهلت توسط مقام معظم رهبري دعوت كرد رابط بين شورا و معترضان باشد. در واقع نامزدهايي كه مدعي تقلب در انتخابات بودند و قرار شد ما رابط باشيم كه آنها چه ميخواهند و بعد به شوراي نگهبان منتقل و در نهايت نتيجه به مردم منتقل شود. وي با بيان اينكه آن شش نفر همگي يك سليقه سياسي نداشتند، تصريح كرد:در آن روزها بنده با آقاي كدخدايي ارتباط داشتم و موضعگيري وي را ديدم. همچنين شاهد اعتماد آيتالله جنتي به وي بودم؛ تصويري كه از وي در ذهنم نقش بسته يك حقوقدان انقلابي اصولگراست كه در خدمت آيتالله جنتي ساليان سال خدمت كرده است.
حدادعادل ادامه داد: آنچه در يكي دو ماه اخير باعث تعجب ما شد، اين بود كه وي بيهيچ جرمي در مجلس اصولگرايان رأي نياورد و اين از شگفتيهاي اين مجلس بود. در واقع آقاي كدخدايي بدون اينكه از اصولگرايي تخطي كند، رأي نياورد. ما در فراكسيون اصولگرايان رسماً از وي پشتيباني كرديم و وظيفه خود ميدانيم، اما وقتي از برخي نمايندگان سؤال كردم كه چرا به وي رأي نداديد پاسخ قانعكنندهاي نشنيدم؛ اين مسئله هم در اذهان مثل بسياري از پروندههاي ديگر باقي ميماند تا در زمان مناسب بررسي شود.
از رأي ندادن مجلس به كدخدايي ناراحت شدم
آيتالله روحالله قرهي، رئيس حوزه علميه امام مهدي تهران با حضور در مراسم نكوداشت «مرد صدق و امانت» گفت: افراد مخلص خودشان نميخواهند كه از آنها تقدير و تشكر شود، اما نكوداشت در حقيقت بيانگر اين است كه مردان خدا هميشه در مقام بالايي هستند و پروردگار عالم هم از آنان تشكر ميكند كه آنها به مقام محمود ميرسند. ما با اين نكوداشتها از خداوند خود شاكريم و از خداي عزوجل درخواست داريم كه اين نعمتها را افزونتر كند.
وي با اشاره به عدم رأي آوري آقاي كدخدايي در مجلس شوراي اسلامي گفت: بنده بعد از اينكه آقاي كدخدايي در مجلس رأي نياوردند با وي تماس گرفتم و گفتم كه از اينكه مجلس شما را از دست داد خيلي ناراحتم كه آقاي كدخدايي پاسخ دادند به خدا قسم مقداري هم از اين قضيه نگران نيستم و خوشحالم كه باري از روي دوش من برداشته شد و بنده از اين پس به كارهاي علمي خواهم پرداخت. رئيس حوزه علميه امام مهدي تهران با بيان اينكه روحيه بالاي آقاي كدخدايي دليلي بر روحيه خالص ايشان است، گفت: با اين نكوداشتها براي اين خادمين حقيقي كه خواستار اين نكوداشتها نيستند قدرشناسي مردم و متن مردم كه رسانهها هستند به عالم اعلام ميداريم كه ما قدرشناس خادمانمان هستيم.
كساني كه با آرم اصولگرايي مجلس را پر كردهاند در امتحان قرار دارند
آيتالله علمالهدي عضو مجلس خبرگان رهبري نيز در اين همايش اظهار داشت: كارنامه درخشان فقيه برجسته آيتالله جنتي كه در طول انقلاب اسلامي و در عرصه نظام به عنوان يك تابلوي شفاف در برابر بينش انسانها دفاع كردند، نه در اين عصر و زمان، بلكه در تاريخ آينده هم ثبت خواهد شد. آقاي كدخدايي از چهرههاي برجسته و نشانگر اين حوزه و عرصه است.
عضو مجلس خبرگان رهبري درباره رأي نياوردن آقاي كدخدايي در مجلس افزود: برادران و خواهراني كه با آرم اصولگرايي اين مجلس را پر كردند و مردم متدين و دينمدار جامعه ما در نقاط مختلف كشور آنها را به اين عنوان و موقعيت برگزيدند اين موقعيتها براي آنها يك عرصه امتحان است.
به ويژه با اين نكتهاي كه آقاي حدادعادل گفت كه وقتي از آنها سؤال ميشد چرا به آقاي كدخدايي رأي نداديد توجيه قابل قبولي ندادند. از اين رو اگر كسي قرار باشد در مقابل بنده خدا توجيه قابل قبول نداشته باشد آيا در پيشگاه خداوند در مقام اينكه به اين امانت خيانت نكرده است توضيح و عذري ميتواند ارائه دهد؟ وي افزود: اينكه انسان در عرصهاي خود را قرار دهد و از مردم رأي بخواهد، ولي در پاي يك امتحان الهي در پاي يك چهره اخلاصمند بعضي موقعيتها و شرايط سياسي را در نظر بگيرد و در مقابل فردي همچون حداد عادل توضيح نداشته باشد آيا در مقابل مأمورين خدا در شب اول قبر توضيح خواهند داشت؟
كدخدايي: آيتالله جنتي «جبل راسخ» است
پايان بخش اين همايش اما سخنان سخنگوي سابق شوراي نگهبان بود. او از اهالي دلسوز، كم ادعا و پرتلاش رسانهها خواست تلاشهاي هشت سالهاش را به قضاوت بنشينند.
عباسعلي كدخدايي اضافه كرد: تشكر ويژه دارم از مقام معظم رهبري كه حضور مبارك ايشان در جامعه اسلامي و جهان همچون دُر گرانبهايي است كه همه ما از رهنمودها، تدابير و هدايتهاي ايشان بهره ميگيريم.
سخنگوي سابق شوراي نگهبان تصريح كرد: خداوند نعمتهاي بيشماري را به ما ارزاني داشته كه ما انسانها قادر به حساب و كتاب آن نيستيم و بسياري از اوقات اين نعمتها را فراموش ميكنيم. وي يكي از نعمتهاي خدا به خود را همراهي و همنشيني با علما دانست و گفت: آيتالله جنتي چون جبل راسخ است كه هيچ بادي آن را تكان نميدهد و وي در حوادث كشور تغييري نكرد. وي در بخش ديگري از سخنان خود گفت: آنچه امروز ما را گرد هم آورده نه حضور من كه خسي هستم در درياي بيكران مردم مسلمان، ايثارگر و فداكار، بلكه پايبندي به ارزشها و باورهاي عميق برآمده از آموزههاي ديني بوده و اينكه همه يكصدا اصول و ارزشها را فرياد زنيم و نه اشخاص را، چراكه آنها ماندني هستند و اينها رفتني. كدخدايي با بيان اينكه من اما آمدم تا بگويم ما همه اصولگرا هستيم، تصريح كرد: اصول ما هماني است كه پيامبر عظيمالشأن براي ما به ارمغان آورد و با فداكاري فرزندان پاك او براي هميشه در ابديت تاريخ تثبيت شد.