
حضور گسترده ایرانیان در راهپیمایی روز بیستودوم بهمن ماه با واکنش انفعالی غرب همراه بود ولی بسیاری از رسانههای غربی مجبور شدند واقعیت تحولات جاری در ایران را به تصویر بکشند.
به گزارش «جوان»، پخش تصاویر حضور دهها میلیون ایرانی در راهپیمایی روز بیست ودوم بهمن ماه، دهها روزنامه، خبرگزاری و شبکه خبری را که لااقل از چند روز قبل به دنبال انعکاس اتفاقاتی غیرمنتظره در تهران بودند به واکنشی انفعالی وادار کرد ولی بسیاری از رسانههای غربی به صراحت شکست مخالفان جمهوری اسلامی را پذیرفتند.
روزنامه لس آنجلس تایمز روز سهشنبه یعنی به فاصله دو روز قبل از بیستودوم بهمن ماه از قول منابع آگاه پیش بینی کرده بود که دستکم 3 میلیون معترض جمهوری اسلامی به خیابانها بیایند ولی روز جمعه گزارشی با عنوان «تظاهراتکنندگان حامی حکومت بر مخالفان مسلط شدند» نوشت: «با وجود چند هفته دعوت معترضان به اقدام آنها نتوانستند تظاهرات سالگرد انقلاب اسلامی ایران را از خط خود خارج کنند.»
لس آنجلس تایمز نوشته است: جمعیت عظیمی از حامیان حکومت میدان آزادی تهران را روز پنجشنبه پر کردند تا سی و یکمین سالگرد انقلاب اسلامی را جشن بگیرند، جمعیتی که اعتراض گروههای کوچکتر ضد حکومتی را که با پلیس درگیر شدند تحتالشعاع خود قرار داد.
لس آنجلس تایمز مینویسد: «اکنون بسیاری از حامیان جریان مخالف، استراتژی رهبران خود را زیر سؤال میبرند...»
روزنامه هاآرتص هم در گزارشی با عنوان «انقلاب در ایران شکست خورد و تحریمها تنها امید باقی مانده غرب است» نوشت: گزارشهایی که از پشت لایههای قوی سانسور در ایران به بیرون خارج شد، نشان میدهد که حکومت (ایران) توانسته است از آزمون مهم سی و یکمین سالگرد انقلاب اسلامی ایران جان به در ببرد. البته میلیونها نفر به خیابانها ریختند ولی بیشتر آنها حامیان حکومت بودند و این در حالی بود که صدها نیروی امنیتی با خشونت معترضان را سرکوب کردند.»
روزنامه آمریکایی واشنگتن تایمز به صراحت از شکست جنبش سبز ایران سخن به میان آورد و در گزارشی با عنوان «اکنون زمان هدف گرفتن واردات گاز ایران است»، خواستار اعمال تحریم علیه ایران شد. در ابتدای این گزارش آمده است: حوادث روز پنجشنبه در ایران برای جنبش سبز ایران به مانند یک شکست بود و برای متوقف کردن برنامه هستهای نظامی حکومت (ایران) نیز یک شکست محسوب میشد.»
تغییر معادله
روزنامه والاستریت ژورنال در یادداشتی به قلم فرناز مضیحی و چیپ کومینز نوشت: موازنه بحران ایران در حال چرخش به سمت حامیان حکومت است.
با تظاهرات دهها هزار حامی حکومت و از همگسیختن (گهگاه خشونتآمیز) تظاهرات معترضانی که در سی و یکمین سالگرد تأسیس جمهوری اسلامی به دنبال نشان دادن نارضایتی خود بودند، این سالروز پنجشنبه به مخالفان ضربشست نشان داد.»
والاستریت ژورنال مینویسد: البته به خاطر محدودیتهای اعمال شده بر اینترنت و سرویسهای موبایل در داخل ایران، حدود و ثغور تظاهرات ضد حکومتی مشخص نیست ولی گزارشهای اولیه نشان میدهد که ظاهراًً به فرمولی دست پیدا کرده که اعتراضات آینده را از بین ببرد.
سبزها به تعطیلات رفته بودند!
روزنامه اینترنتی سانفرانسیسکو کرونیکل در عنوان «اعتراضی که نبود» هم به شکست طرحهایی که برای اعتراض برای روز بیست و دوم بهمن ماه طراحی شده شده بود، اعتراف کرد ولی سعی کرد که از چند طریق آن را توجیه کند. این روزنامه نوشت:«روز گذشته به چند دلیل تبدیل به یک روز اعتراض بزرگ در ایران نشد. مهمترین موضوع به حضور بسیار زیاد نیروهای امنیتی در سراسر شهر تهران برمیگشت.
نکته جالب توجهی که این روزنامه به آن اشاره کرده، قرار گرفتن پنج روز تعطیلی پشت سر هم بود که به نوشته این روزنامه باعث شد بسیاری از ساکنین تهران از فرصت استفاده کرده و به تعطیلات بروند. این روزنامه مینویسد: با توجه به حوادثی که اخیراً اتفاق افتاده واقعاً چه کسی میتواند آنها را سرزنش کند؟
فعالیت هستهای، محور مباحث
بسیاری از شبکههای رسانهای غرب بخش مهمی از بازتابهای راهپیمایی روز 22 بهمن را صرف انعکاس صحبتهای رئیس جمهور درباره دستیابی ایران به اولین محموله سوخت هستهای کردند.
بازتاب
شبکه تلویزیونی بیبیسی گزارش داد: رئیسجمهوری ایران اعلام کرد که این کشور قادر به تولید اورانیوم با غنای 20درصد است. شبکه تلویزیونی بیبیسی با پخش تصاویری از حضور میلیونی مردم تهران در راهپیمایی یومالله 22بهمن به سخنرانی رئیسجمهور کشورمان در این مراسم پرداخت و گفت: احمدینژاد تصریح کرد که ایران کشور هستهای است و نخستین محموله از اورانیوم غنی شده به میزان 20درصد را تولید کرده است.
خبرگزاری انگلیسی رویترز در گزارشی به نقل از برخی سایتهای مخالفان مدعی شد که نیروهای امنیتی با معترضان درگیر شدند.
البته این خبرگزاری نتوانست حرکت عظیم ملت ایران در راهپیمایی 22بهمن را انکار کند و اعلام کرد که جمعیت عظیمی در مرکز تهران سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را جشن گرفتند.
شبکه انگلیسی اسکاینیوز به حضور گسترده ایرانیان در مراسم 22بهمن اشاره نکرد و گزارش داد ایران نشان داد که میتواند بمب هستهای تولید کند. به گزارش شبکه ایران، شبکه تلویزیونی اسکاینیوز انگلیس با اشاره به سخنان رئیسجمهوری کشورمان در مراسم 22بهمن، با تکرار ادعاهای غربیها در زمینه تلاش کشورمان برای تولید تسلیحات هستهای، مدعی شد: تولید اورانیوم 20درصد از سوی ایران نشان میدهد که این کشور تنها چندگام با تولید بمب هستهای بیشتر فاصله ندارد.
شبکه تلویزیونی فرانس 24 ، راهپیمایی 22بهمن را برگ برنده ایران در مذاکرات هستهای با غرب دانست.
گزارش تصویریی مرتبط
این شبکه تلویزیونی که تصاویر حضور گسترده مردم در میدان آزادی و خیابانهای اطراف را به صورت زنده پخش میکرد، گزارش داد: در سیویکمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی بر رژیم سلطنتی غربگرا در ایران، هزاران هزار نفر در حضوری گسترده حمایت خود را از دولت و نظام جمهوری اسلامی ایران نشان دادند.
این شبکه تلویزیونی که بارها در بخشهای مختلف خبری سعی میکرد حضور برخی اغتشاشگران در راهپیمایی 22بهمن را تقابل بین حامیان نظام و مخالفان آن جلوه دهد، سرانجام به حضور گسترده و باشکوه مردم در این راهپیمایی اذعان کرد و گزارش داد: این حضور میتواند برگ برنده ایران در مذاکرات هستهای این کشور با غرب باشد.
خبرگزاری فرانسه هم در گزارشی با اشاره به سخنان رئیسجمهور ایران درباره تولید اولین محموله سوخت 20درصد در جمع میلیونی مردم تهران نوشت که وی غرب را به چالش کشیده است.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی با پوشش راهپیمایی گسترده ملت ایران در سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی نوشت که محمود احمدینژاد روز پنجشنبه در سخنرانی خود در برابر صدها هزار ایرانی غرب را درباره موضوع هستهای ایران به چالش کشید.
این خبرگزاری در ادامه نوشت که جمعیت متراکم مردم از صبح امروز در میدان آزادی و خیابانهای اطراف آن تجمع کردند و تظاهرات کنندگان پارچهنوشتههایی در دست داشتند که بر روی آن مرگ بر اسرائیل و مرگ بر آمریکا نوشته شده بود.
روزنامه فرانسوی لوموند هم نوشت: مردم ایران پارچهنوشتههای بیشماری از شعار مرگ بر اسراییل و مرگ بر آمریکا را در خیابانها حمل میکنند. به گزارش شبکه ایران، روزنامه فرانسوی لوموند در بخش خبری روز جمعه خود گزارش داد: مردم تهران از هفت مسیر خود را به تدریج به میدان آزادی رسانده است و با حمل پرچمهای سه رنگ کشورشان، پارچه نوشتههای بیشماری را که بر روی آن مرگ بر اسراییل و مرگ بر آمریکا نوشته شده است، حمل میکنند.
فرمان تحریم
نقطه مشترک بسیاری از دیدگاههایی که بعد از راهپیمایی روز بیستودوم بهمن ماه در رسانههای آمریکایی منتشر شد و در تصمیمگیریهای کاخ سفید نیز انعکاس یافت، تلاش شدید برای تحریم ایران بود.
اوباما سه شنبه شب به فاصله 36 ساعت قبل از راهپیمایی گفت که جامعه بینالمللی در حال طراحی یک رژیم تحریمی قابل توجه علیه ایران است. اوباما در گفتوگو با خبرنگاران خطاب به ایران گفت: اگر میخواهید که همین توافق (وین) را با جامعه بینالملل بپذیرید... ما به شما خوشامد میگوییم و اگر هم نپذیرید گام بعدی تحریم است». وی در عین حال گفت که باب دیپلماسی هنوز هم باز است.
منابع خبری به فاصله یک روز بعد از راهپیمایی 22 بهمن از اعزام چهار دیپلمات بلند پایه آمریکایی از جمله سفر هیلاری کلینتون به کشورهای خاورمیانه خبر دادند. به نوشته نیویورک تایمز، این چهار دیپلمات از اسراییل و کشورهای لبنان، سوریه، اردن، مصر، قطر و عربستان دیدار خواهند کرد. در دستور کار اصلی این دیپلماتها، یکی ابلاغ این پیام به پایتختهای عربی است که آمریکا در مقابل ایران خواهد ایستاد و دوم تلاش برای تشدید فشارها علیه جمهوری اسلامی است. خبرگزاری فرانسه نیز از تلاش کلینتون برای تقویت تحریم علیه ایران خبر داد. در این بین برخی منابع آمریکایی با اشاره به اینکه سیاست تغییر حکومت (RCGIME CHANLE) در ایران کار آمد نبوده خواستار بازگشت اوباما به سیاست معامله بزرگ با ایران شدهاند. مارک لینچ در مقالهای تحت عنوان «اکنون درباره ایران چه کنیم؟» نوشت که بهترین گزینه مذاکره با ایران است. او میگوید: ... به همین دلیل است که من فکر میکنم تیم اوباما کاملاً درست میگفتند که باید از سرمایهگذاری روی جنبش معترض ... اجتناب کرد.