بحثها و ابراز نظرات درباره جمعبندي مذاكرات هنوز هم در كشور داغ است و جريانات مختلف و شخصيتهاي متفاوت تلاش ميكنند تا بر اساس مختصاتي خاص به بيان ديدگاههاي خود در اين رابطه بپردازند.
يكي از بحثهاي مهم در اين باره بحث چگونگي تصويب يا رد برجام است به شكلي كه عدهاي اصرار دارند متن بايد تنها در شوراي عالي امنيت ملي مورد بررسي قرار گيرد و اين شورا نسبت به تصويب يا رد آن تصميم نهايي را صادر نمايد و برخي ديگر بر اين باورند كه مجلس شوراي اسلامي صلاحيت چنين كاري را دارد. در بحث ديگري درباره برجام برخي از منتخبان ملت معتقدند كه بايد بند بند متن جمعبندي مذاكرات در مجلس مطرح شود و نمايندگان نسبت به آن اعمال نظر كنند و در مقابل برخي ديگر بر اين باورند كميسيوني متشكل از 15 نفر از نمايندگان بايد متن برجام را مورد بررسي قرار داده و نسبت به آن تصميم بگيرند. هرچند در اين ميان برخي از نمايندگان نسبت به چگونگي تشكيل و انتخاب اعضاي اين كميسيون ويژه نقدهاي جدي دارند اما بايد منتظر ماند و ديد فرجام چنين فرايندي به كجا ختم خواهد شد. البته در اين ميان نظرات برخي از نمايندگان ملت در اين باره را هم ميتوان مورد توجه قرار داد و موضع آنها درباره چگونگي تصويب يا رد برجام را هم شنيد.
محمدحسن آصفري عضو كميسيون امنيتملي و سياستخارجي مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه مجلس نسبت به برجام به هيچوجه بيتفاوت نخواهد بود، اظهار داشت: مجلس سرنوشت هستهاي كشور را بسيار حياتي و مهم ميداند و به سادگي از كنار آن عبور نخواهد كرد. وي افزود: مجلس بند بند برجام را هم در كميسيون امنيتملي و هم در صحن مجلس بررسي ميكند و از منافع ملت در اين متن ذرهاي كوتاه نخواهد آمد.
عضو كميسيون امنيتملي مجلس ادامه داد: تا اين لحظه كميسيون 15 ساعت براي بررسي برجام وقت گذاشته و همين روند را ادامه خواهد داد. آصفري با بيان اينكه براي نمايندگان مجلس مهم نيست كه طرفهاي مقابل چه برداشتي ميكنند، تصريح كرد: مجلس به نمايندگي از ملت ايران برجام را بررسي ميكند و اين را به نفع دولت ميدانيم و انشاءالله آن چيزي كه خير مردم باشد، رقم خواهد خورد.
قانون اساسي بر الزام ورود مجلس به متن توافق حكم ميكند
محمد سليماني در نطق ميان دستور خود در جلسه علني ديروز مجلس گفت: توافق هستهاي حساسترين موضوع تاريخ به بركت خون شهدا و هدايت افتخارآميز رهبر انقلاب و پايداري ملت فداكار شياطين كاخ سفيد صراحتاً اذعان داشتند كه دانش ايران قابل بمباران نيست و با تحريم نيز از بين نميرود. وي افزود: قانون اساسي بر الزام ورود مجلس به متن توافق حكم ميكند، اما عدهاي در صدد لغو آن هستند بايد به اين افراد گفت كه شما چه كارهايد كه براي مجلس تعيين تكليف ميكنيد؟ نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: با ورود به متن و اظهارنظر مستدل و مسئوليتآور مبتني بر متن موافق و مخالف جمهور ايران اسلامي خواهد دانست چه چيزي قرار است امضا شود. سليماني خاطرنشان كرد: نميدانم چرا عدهاي خصوصاً دولت و بالاخص فردي از تيم مذاكرهكننده از ورود مجلس به متن توافق واهمه دارند و ميترسند مگر در اين متن چه چيزي است كه نبايد باز شود. آيا اگر مجلس و نمايندگان با جوانب مثبت و منفي آن آشنا شوند و با چشم باز به آن رأي دهند چه كساني ضرر ميكنند. وي افزود: بايد بررسي برجام را كارشناسانه از متن شروع كرد و حاشيهها و سخنرانيها و سرودها را دور ريخت. نميتوان با سياه بازي موارد سياه توافق را سفيد كرد. سليماني خاطرنشان كرد: محروم كردن مجلس از اين حق قانوني توسط دولت يا هيئت رئيسه مجلس يا رؤساي فراكسيونها مردود است. گيريم عدهاي موفق شوند مجلس را محروم كنند، رسوايي در تاريخ را چه ميكنند؟ نقاط سياه موجود در توافق اگر برطرف نشود دل هر ايراني را در حال و آينده به درد ميآورد. وي افزود: الان فصل كارشناسي است. دستگاههاي اجرايي بايد كارشناسانه به مجلس تعهد دهند كه متن كارآمد و بدون نقص است. بايد وزارت دفاع نظر كارشناسي بدهد كه توافق و قطعنامه چه بر سر ايران ميآورد. ضريب امنيتي ايران تا چه مقدار تضعيف و سايه تهديد چه مقدار بر سر ايران گسترده شده و چه روزنههاي امنيتي براي ورود دشمن ايجاد ميشود. وي افزود: متأسفانه دولت در دو سال گذشته همه امور را به نتيجه مذاكرات گره زد و مسئولان مربوطه و وزرا عمدتاً به گفته خودشان و نتيجه عملكردشان پا را روي پا انداختند و چشم به درون بستند و نهايتاً چه شد؟
كميسيون ويژه«برجام» در صورت داشتن اعضاي متخصص راهگشا خواهد بود
اسماعيل كوثري عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس شوراي اسلامي هم در گفتوگويي درباره تشكيل كميسيون ويژه بررسي برجام گفت:اگر كميسيون ويژه برجام از اعضايي تشكيل شود كه با موضوعات برجام همخواني داشته باشد و در موضوعاتي همچون مسائل هستهاي، بُعد تحريمها، بُعد دفاعي، سياست خارجي و نفت متخصص باشند، تشكيل اين كميسيون قابل قبول است. اما اگر اعضا اينچنين نباشند، خود كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي كه در حال بررسي جمع بندي مذاكرات است، صلاحيت بيشتري در بررسي برجام خواهد داشت. وي ادامه داد: اگر قرار باشد در كميسيون ويژه افراد خاص، غيرمرتبط با موضوع هستهاي و به شكل فراكسيوني انتخاب شوند، نميتوانند بررسي برجام را به خوبي انجام دهند. لذا ايجاد يك كميسيون ويژه به همراه اعضاي متخصص ميتواند روند بررسي را بهتر كند. اگر كميسيون ويژه برجام از اعضايي تشكيل شود كه با موضوعات برجام همخواني داشته باشد ميتواند در بررسي برجام بسيار راهگشا باشد.