
نتيجه ابتدايي انتخابات افغانستان احتمالا امروز اعلام ميشود ولي اشرف غني احمد زي و عبدالله عبدالله در مورد بحث تقلب در انتخابات به هيچ مصالحهاي نرسيدهاند. احمد زي ديروز به طرحهاي پيشنهادي براي برون رفت از بن بست موجود واكنش منفي نشان داد و تأكيد كرد كه حاضر نيست قدرت را در دولت آينده با عبدالله عبدالله تقسيم كند. عبداللهعبدالله هم تأكيد كرد در صورت بازشماري نشدن آرا در مناطق مورد مناقشه نتيجه انتخابات را نخواهد پذيرفت. در چنين شرايطي، منابع افغان شواهدي از دخالت انگليس در ماجراي تقلب انتخاباتي منتشر كردند.
به گزارش «جوان»، تيم عبدالله عبدالله موسوم به تحول و همگرايي كه طي يك هفته گذشته چندين ساعت نوار صوتي در مورد تلاش حاميان اشرف غني زي براي تقلب در دور دوم انتخابات افغانستان منتشر كرده، ديروز يك گام ديگر به سمت جلو برداشت و شواهدي هم از دخالت انگليس در انتخابات افغانستان مطرح كرد. خبرگزاري جمهور افغانستان نزديك به تيم اصلاحات و همگرايي وابسته به عبدالله عبدالله ديروز نوشت كه شواهد نشان ميدهد سفارت بريتانيا در كابل به نفع اشرف غني دخالت كرده است.
به نوشته خبرگزاري جمهور، اسناد موثقي موجود است كه نشان ميدهد سر ريچارد استگ سفير انگليس در كابل در روز انتخابات به برخي مراكز رايدهي رفته و ميزان آراي هر دو نامزد (عبدالله و اشرف غني احمدزي) را بررسي كرده است. او سپس به مقر كميسيون انتخابات رفته و چندين ساعت مشغول گفتوگو با مسئولان اين كميسيون بوده است. به نوشته خبرگزاري جمهور، احتمالا شخص مورد گفتوگو، سفير انگليس در كميسيون، امرخيل، رئيس دارالانشاي كميسيون انتخابات افغانستان بوده كه چندي پيش بعد از انتشار يك نوار منتسب به او در مورد تلاش براي تقلب در انتخابات، از سمت خود كنارهگيري كرد. به نوشته خبرگزاري جمهور، امر خيل با گرفتن ويزا از سفارت انگليس، توانست به خارج از كشور فرار كند. خبرگزاري جمهور مينويسد كه سفارت انگليس براي افشا نشدن ديگر اعضاي متقلب در كميسيونهاي انتخاباتي، امرخيل را از افغانستان فراري داده است. يوسف نورستاني رئيسكميسيون انتخابات افغانستان در پاسخ به ادعاهاي مطرح شده در مورد حضور سفير انگليس در مراكز رأيگيري در روز انتخابات گفته كه حضور سر ريچارد استگ صرفا جنبه بازديد داشته و او بعد از بازديد از مراكز رأي گيري، در مقر كميسيون از روند برگزاري انتخابات ابراز رضايت نموده است. منابع نزديك به تيم انتخاباتي عبدالله عبدالله علاوه بر اين ميگويند كه مقامات سفارت انگليس در كابل تاكنون چندين بار از عبدالله عبدالله به عنوان شخص مدعي پيروزي در دور دوم انتخابات خواستهاند تا به نفع اشرفغني از ادامه روند انتخابات صرف نظر كند، در غير اين صورت، منزوي خواهد شد. هنوز سفارت انگليس به ادعاهاي مطرح شده در منابع افغان واكنش نشان نداده ولي برخي شواهد ديگر نيز تحركات گسترده سفارت انگليس در روز انتخابات افغانستان را تأييد ميكند. رابرت چترتون ديكسون معاون سفير انگليس در افغانستان، روز 16 ژوئن در گزارشي با عنوان «روز انتخابات در افغانستان
(The Election day in Afghanistan) كه خود گزارشي از روز انتخابات افغانستان در چندين وبلاگ از جمله وبلاگ غير رسمي
« Foreign & Commonwealth office» منتشر شده، از حضور ميداني خود در روز انتخابات افغانستان و مشاركت گسترده (7 ميليوني) افغانها در انتخابات صحبت كرده است. اين گزارش هرچند تأييد كننده دخالت سفارت انگليس در كابل به نفع احمد غني نيست، ولي نشان ميدهد كه انگليسيها روند انتخابات افغانستان را با حساسيت بالايي دنبال كردهاند.
سياستمداري غربگرا
اشرف غني، در كابل در زمره سياستمداراني شناخته ميشود كه متمايل به غرب و به شكل خاص بريتانيا هستند. پدربزرگ پدري اشرف غني به نام «عبدالغني» يكي از همكاران نيروهاي بريتانيا (به رهبري محمد نادر) در جريان سالهاي 1929- 1930 در سرنگوني حبيب الله كلكاني بوده است. در جريان رقابتهاي انتخاباتي افغانستان، اغلب نيروهاي مذهبي افغان در برابر او قرار گرفتند و شيوه تبليغاتي او از جمله تلاش براي تبليغ با نمادهاي مذهبي (مانند عكسي كه در حالت احرام در كعبه گرفت) با انتقادهاي مخالفان روبهرو شد.
اشرف غني در ماه مارس 2014، در همايشي كه حاميان او در شهر لندن برگزار كردند، از طريق اسكايپ سخنراني كرد. دراين همايش دهها تن از مهاجرين افغاني مقيم بريتانيا و همچنين جمعي از شخصيتهاي فرهنگي، سياسي، نمايندگان احزاب و جريان مختلف سياسي افغانستان شركت كردند. اين همايش باعث شد كه در جريان رقابتهاي انتخاباتي افغانستان، بحثهايي جدي در اين مورد مطرح شود كه او نامزد مورد حمايت غرب در انتخابات افغانستان است. حمايت او از امضاي توافقنامه امنيتي با امريكا در حالي كه حامد كرزاي حاضر نشد اين توافقنامه را امضا كند، به بحثهايي كه در مورد حمايت غرب از او در انتخابات مطرح شد، دامن زد. او حتي وعده داد كه اگر رئيس جمهور شود، ظرف يك ماه اين توافقنامه را با امريكا امضا خواهد كرد.
واكنشها در 2009 و 2014
عبدالله عبدالله نامزد مورد حمايت جريان اصلاحات و همگرايي در جريان دور اول انتخابات نيز ادعاي تقلب در انتخابات را مطرح كرده بود ولي دستيابي او به 45 درصد آرا (در مقابل 31 درصد اشرف غني) باعث شد عبدالله عبدالله پيروزي خود را در دور دوم قطعي تصور كرده و بحث تقلب را به طور جدي دنبال نكند. جريان حوادث بعد از دور دوم انتخابات عكس اين روند را نشان داد و باعث شد كه عبدالله عبدالله بحث تقلب را پيش از اعلام نتايج اعلام و از جابهجايي 2/5 ميليون رأي صحبت كند. نتايج سه نظر سنجي جدي از جمله « Glevum»، Democracy International، Tolo News طي ماههاي اكتبر تا دسامبر 2013 نيز همگي از پيروز عبدالله عبدالله خبر ميدادند. نكته قابل توجه اين است كه درحالي كه در جريان انتخابات سال 2009 افغانستان، بيشتر كشورهاي غربي نتيجه انتخابات را به خاطر تقلب به چالش كشيدند، اين روند در انتخابات جاري دنبال نشد. به عنوان نمونه، ديويد ميليبند روز 11 سپتامبر 2009 به شدت از بروز تقلب در انتخابات رياست جمهوري 20 آگوست 2009 در اين كشور ابراز نگراني و تأكيد كرد كه مفاهيم آزادي و عدالت نميتوانند با انتخابات افغانستان تطابق داشته باشند. اين در حالي است كه در جريان انتخابات سال جاري، ويليام هيگ بلافاصله ضمن استقبال از برگزاري موفقيتآميز دور دوم انتخابات رياست جمهوري در افغانستان، از عزم و اراده افغانها در برابر تهديدها و ارعاب تقدير كرد. وي گفت: «مردم افغانستان با حضور گستره خود پاي صندوقهاي رأي نشان دادهاند كه در آينده كشور خود سهيماند، كه اين يك دستاورد بسيار بزرگ براي مردم افغانستان است. » نكته قابل توجه اينكه در هر دو انتخابات سالهاي 2009 و 2014، بحق تقلب از طرف عبدالله عبدالله مطرح شد.
اشرف غني: با عبدالله ائتلاف نميكنم
در چنين شرايطي، اشرف غني ديروز به صراحت اعلام كرد كه حضور با دكتر عبدالله را در يك دولت نميپذيرد زيرا كه به اصطلاح آب آنها با يكديگر در يك جوي نميرود و هركس سياست خاص خود را دارد. احمدزي روز شنبه چهاردهم سرطان در يك نشست خبري در جمع خبرنگاران در كابل با اشاره به تعويق اعلام نتايج ابتدايي انتخابات اظهار داشت: تأخير در اعلام نتايج ابتدايي و نهايي پذيرفته نيست و شايعات مربوط به تقسيم قدرت در دولت آينده نيز درست نيست. اشرف غني احمدزي درباره اتهام تقلبي كه تيم اصلاحات و همگرايي به رهبري دكتر عبدالله به وي وارد كرده، گفت تيم ما در اين باره اعتراض قانوني دارد زيرا آنگونه كه آنها ميگويند دخالت برخي افراد با نفوذ محلي و دولتي در انتخابات به منظور جهتدهي آرا به نفع تيم تحول و تداوم صحت ندارد. دكتر احمدزي همچنين ابراز داشت كه ما نيز مداركي در دست داريم كه در برخي ولايات، مقامات دولتي به خصوص واليها به نفع تيم رقيب، در جريان رقابتهاي انتخاباتي تبليغ كردهاند در حالي كه اين خلاف قانون ميباشد.