فيلمي كه در جشنواره فجر با سانسور اكران شده بود، بيسر و صدا به شبكه خانگي نمايش راه يافت!
«شيفتگي» ساخته علي عصمتي زماني است كه پيش از اين، فيلم توقيف شده «اوريون» را در كارنامه خود ثبت كرده بود. نمايش يا عدم نمايش اين فيلم در جشنواره فيلم فجر يكي از مسائل حاشيهساز بود كه البته با وجود ريز خبرهاي مربوط به اكران «عصباني نيستم» و «قصهها»، كمتر به آن پرداخته شد. با وجود آنكه در جشنواره فيلم فجر معمولاً نسخههاي اصلي فيلمها اكران و بعد در زمان اكران عمومي، مميزيهايي روي فيلمها اعمال ميشود اما در مورد فيلم شيفتگي براي آنكه حداقل فيلم بتواند در جشنواره ديده شود، مجبور شدند چند دقيقه از آن را كاملاً حذف كنند! حالا اين فيلمي كه به زور مميزي مجوز حضور در فجر را گرفته و به شهادت كساني كه آن را ديدهاند به حد كافي سياه هست كه بتواند روي اعصاب بيننده راه برود، بيسرو صدا از شبكه خانگي نمايش سر درآورده است تا با سهولت بيشتري دست به دست شود! مسلماً ورود يك فيلم به چرخه اكران عمومي باعث ايجاد حساسيت نسبت به آن خواهد شد و عصمتي كه علاوه بر كارگرداني، تهيهكنندگي شيفتگي را نيز بر عهده داشت، مجبور ميشد تا سكانسهاي بيشتر و بيشتري را تعديل كند يا حتي كار به نحوي پيش ميرفت كه هيچ وقت نتواند مجوز اكران فيلمش را بگيرد. حالا شيفتگي با يك روش ساده و در عين حال يواشكي خود را در معرض ديده شدن قرار داده است.
متأسفانه بحثهاي نظارتي در شبكه خانگي نمايش بسيار رقيقتر از اكرانهاي عمومي است؛ اين فضا فرصت خوبي را در اختيار كساني ميگذارد كه نميخواهند درگير حاشيههاي اكران عمومي شوند. فيلمهايي كه در اكران عمومي بايد مميزيهاي شديدي بخورند به راحتي در شبكه نمايش با نسخهاي تقريباً كامل منتشر ميشوند و با بازگشت مناسب سرمايه در شبكه خانگي نمايش، هزينه فيلم جبران ميشود! قبل از شيفتگي نيز فيلمهاي ديگري بودند كه به صورت مستقيم از توليد به شبكه خانگي نمايش آمدهاند. فيلمسازاني كه معمولاً به سراغ اين كار ميروند به دو دسته تقسيم ميشوند؛ گروه اول آنقدر فيلمهايشان تجاري و ضعيف است كه هيچ پخشكننده فيلمي سراغ آنها را نميگيرد و دسته دوم فيلمهايي مانند شيفتگي هستند كه صاحبان فيلم با برنامه مشخص اثر خود را به شبكه خانگي ميفرستند تا پيامي را كه در فيلمشان نهفته است به صورت مستقيم در اختيار مخاطبان قرار دهند. جالب اينجاست كه اين فيلم بر خلاف روند فيلمهاي اميددهنده ساخته شده است و ورود آن به شبكه خانگي نمايش نقيضهاي است بر سخنان رئيس سازمان در طرح ايجاد سينماي اميد و آشتي خانوادهها با سينما!
مقررات شبكه خانگي نمايش نيازمند يك بازنگري اساسي است. تا زماني كه به راحتي فيلمهايي چون شيفتگي براي فرار از مميزي يا نقد محتوايي سر از شبكهخانگي نمايش درميآورند، عملاً روشهاي نظارتي وزارت ارشاد كماثر يا بياثر شده و فيلمساز كمتر دغدغه رعايت خطوط قرمز را خواهد داشت.