کد خبر: 641780
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۷:۱۷
توصيه‌هاي شهيد مطهري درباره اجراي يك فريضه الهي
امر به معروف و نهي از منكر يكي از فريضه‌هاي دين مبين اسلام است. فريضه‌اي كه اين روزها به رغم گرفتن شهيد در راهش به عنوان «واجب فراموش شده» شناخته مي‌شود.
 
مي‌توان گفت كه اين فريضه از دو جهت به فرهنگ اجتماعي جامعه اسلامي تبديل نشده است. يكي حضور جريان تجدد و ديگر حضور جريان تحجر؛ كه يكي رها كردن اين اصل و فريضه را دنبال مي‌كند و ديگري بدون رجوع به متون ديني و توجه به راهكار‌ها و نكات نغز ديني در اين باره امربه معروف را منحصر در بدرفتاري‌هايي مي‌بينند كه به اين شكل جايي در متون ديني ما ندارد. در اين نوشتار پاي درس شهيد مطهري در اين باره مي‌نشينيم و نكات بسيار آموزنده و نابي را از محضر ايشان خواهيم آموخت.
ايمان حقيقي در گرو امر به معروف و نهي از منكر

امر به معروف و نهي از منكر يكي از اصول عملي اسلام مي‌باشد و در ميان علماي اسلامي خصوصاً در كتاب‌هاي فقهي، زياد مورد بحث قرار گرفته است. انسان وقتي به توصيه‌ها و بياناتي كه راجع به امر به معروف و نهي از منكر وارد شده رجوع مي‌كند، مي‌بيند فوايد چشمگيري را براي آن مطرح كرده‌اند. از طرف ديگر وقتي عمل نشدن به اين واجب الهي را در جامعه مي‌بيند بسيار متأسف مي‌شود. قرآن كريم مي‌فرمايد:«وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللّهَ وَرَسُولَهُ أُوْلَـئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ». اين آيه كريمه اشاره دارد كه لازمه ايمان حقيقي ـ نه تقليدي ـ رابطه و علاقه مؤمنان به سرنوشت يكديگر و لازمه اين محبت و علاقه، امر به معروف و نهي از منكر است. لازمه امر به معروف و نهي از منكر هم اين است كه بندگان، به وظيفه خود عمل كنند و نتيجه همه اينها آن است كه رحمت خداوند كه كارهاي خود را با سنت‌هاي حكيمانه اجرا مي‌كند، شامل حال گردد.

آنچه در اين ميان بيشتر جاي تأسف دارد، اين است كه فكر اين مسئله هم به كلي از ذهن مسلمين خارج شده و آنچه در گذشته به عنوان امور اجتماعي ديني مطرح بود، امروز اساساً جزو امور ديني شمرده نمي‌شود.

چه عواملي سبب متروك شدن اين فريضه‌اند؟

اما چرا اين اصل متروك شده؟ به نظر من سبب آن بيشتر خود ما بوده‌ايم؛ مثلاً اولين شرط عمل به اين اصل، داشتن حسن نيت و اخلاص است و ما فقط در مورد منكراتي كه علني است و به آنها تهاجر مي‌شود حق اعتراض داريم؛ اما در گذشته نزديك، يك عده مردم ماجراجو كه مي‌خواستند حساب خود را با ديگران صاف كنند، با دستاويز قرار دادن اين اصل مقدس، چه حرف‌ها و جنايات و منكرات شنيعي مرتكب شدند.

پند و بند!

نكته ديگر، اينكه متأسفانه ما امروز در اجراي اين اصل فقط به دو چيز توجه داريم: پند و بند! اول پند مي‌دهيم، اگر اثر نكرد به زدن و بستن متوسل مي‌شويم. البته شكي نيست كه نصيحت و اعمال زور، دو وسيله براي اجراي اين كارند؛ اما وسيله‌هاي منحصر به فرد نيستند و مي‌توان از راه حل‌هاي ديگر مانند تشويق، يا برنامه‌ريزي صحيح ديگر براي رفع تدريجي عيوب و مشكلات اجتماعي كه تأثير بيشتري هم دارد استفاده كرد.

در اخبار و روايات سه مرحله براي اين قبيل امر و نهي‌ها ذكر شده است: قلب، زبان و يد. ما معمولاً از مرحله قلب، به‌جاي حسن نيت، اخلاص و علاقه به سرنوشت مسلمين، در ذهن خود جوش و خروش‌هاي بيجا تصور مي‌كنيم، از مرحله زبان، به جاي بيان‌هاي روشن‌كننده، موعظه‌ها و پند‌هاي تحكم‌آميز مي‌فهميم و از مرحله يد و عمل به جاي تدابير تبليغ عملي، تنها اعمال زور را!

در مجموع براي گفتن و نوشتن و خلاصه براي زبان و مظاهر آن بيش از اندازه اهميت قائليم و همه كارها را از گوش و زبان مي‌خواهيم؛ در حالي كه تأكيد اسلام بر وجود الگوي عملي در اخلاق بسيار بيشتر از تأكيد بر نصايح لفظي است. «‌كونوا دعاة الناس بغير ألسنتكم»

امر به معروف و نهي از منكر تعبدي محض نيست!

نكته ديگر كه در مسئله امر به معروف و نهي از منكر حائز اهميت است اين است كه عمل فردي، آن هم در دنياي امروز، چندان مفيد نيست و همكاري و همفكري و مشاركت لازم دارد: «‌يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اصْبِرُواْ وَصَابِرُواْ وَرَابِطُواْ وَاتَّقُواْ اللّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ».

نكته مهم ديگر اين است كه بايد در اين كار برنامه‌ريزي منطقي داشته باشيم. يعني بايد تدابير عملي بينديشيم و بررسي كنيم كه چه روش و برنامه‌اي مردم را به كار نيك تشويق يا از كار منكر باز‌مي‌دارد. چراكه امر به معروف و نهي از منكر همانند نماز و روزه تعبدي محض نيست و يكي از شرايط مهم آن احتمال تأثير است. احتمال تأثير به اين معنا كه روش انجام را به عهده عقل و منطق ما گذاشته‌اند تا بيشترين تأثير حاصل شود و براي موارد مختلف راهكارهاي عملي به دست بيايد. به قول صاحب جواهر: «يگانه چيزي كه بايد در نظر گرفت اين است كه با چه شكل و با چه وسيله‌اي، به هدف نزديك مي‌شويم.‌» خلاصه اينكه اگر بخواهيم اين اصل را احيا كنيم، بايد مكتب و روشي عملي و نه صرفاً زباني، در عين حال اجتماعي، نه انفرادي و منطبق بر اصول روانشناسي و جامعه‌شناسي بياوريم.

تنظيم‌كننده: محمد زند

غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲
حزب الله
|
United Kingdom
|
۲۱:۰۶ - ۱۳۹۳/۰۲/۰۷
1
0
"عماریون"- هنوز چند روز دیگر تا چهلمین روز شهادت مظلومانه شهید امر به معروف و نهی از منکر ،شهید علی خلیلی باقی مانده است و خون این طلبه جوان طی ماه های اخیر، همان گونه که خون اباعبدالله الحسین (ع) سید شهیدان امر به معروف و نهی از منکر، مسیر تاریخ را تغییر داد، موجی از افکار عمومی را به این فریضه فراموش شده متوجه نموده است .
با توجه به جریان ایجاد شده و در حالی که کلیه مسئولین دلسوز و ائمه جمعه پرداختن به مقوله امر به معروف و نهی از منکر را بیش از گذشته مورد تاکید قرار داده و خواستار گسترش این فرهنگ در تمامی سطوح جامعه شده اند، مطلع شدیم در اقدامی تامل برانگیز، دفتر شورای امر به معروف و نهی از منکر در بزرگترین کارخانه فولاد کشور ، به دستور دکتر ب...، ...بطور رسمی تعطیل و دفتر این شورا تخلیه شده است.
این درحالیست که به جهت تحقق اصل هشتم قانون اساسی و به فرمان مقام معظم رهبری، ستاد امر به معروف و نهی از منکر در کلیه سطوح جامعه ، من جمله ادارات و کارخانجات تشکیل گردیده و در مراکز صنعتی نیز جهت ایجاد فضای اخلاقی مناسب، آیین نامه تشکیل شورای امر به معروف و نهی از منکر کارخانجات، در دو فصل با دستورالعمل های معین تدوین شده است. بنا بر بند 3 آیین نامه شوراهای امر به معروف و نهی از منکر در ادارات و کارخانجات ،جلسات شورا بایستی هر ماه یکبار برگزار شود ولیکن بنا بر گزارشات بدست آمده از این کارخانه بزرگ صنعتی، طی 6 ماهه گذشته که از انتصاب مدیرعامل جدید شرکت فولاد مبارکه اصفهان می گذرد تنها یک یا دو جلسه این شورا تشکیل شده و پس از آن، دفتر این شورا طی هفته گذشته به طور رسمی تعطیل شده است . مورد قابل توجه در همین دو جلسه محدود این نکته بوده است که مدیرعامل این شرکت ، باتوجه به قدرت و سمت سازمانی خود، با ارائه خط مشی هایی، کلیه اعضا را امر به مسامحه و تساهل در این فریضه واجب الهی نموده ، مسئله تولید و بهره وری کارخانه را وظیفه اصلی و امر به معروف و نهی از منکر را منوط به رشد تولید دانسته است!
فولاد مبارکه اصفهان با 16000 نفر پرسنل، پنجاه درصد فولاد کشور را تولید می نماید که دکتر ب... ، فارغ التحصیل رشته مکانیک در دانشگاه اوکلاهمای آمریکا، آبان ماه سال گذشته به سمت مدیرعاملی هلدینگ فولاد مبارکه اصفهان ، بزرگترین تولید کننده فولاد خارمیانه منصوب گردید.
البته با توجه به وضعیت فرهنگی کشور و انتصاب های معنادار دولت تدبیر و امید به نظر می رسد وضعیت صنعت کشور نیز مانند وضعیت فرهنگ، وضعیت خوبی نخواهد داشت و بدین منظور لازم است وزیر محترم صنعت،معدن و تجارت همان گونه که برای گوش خود، بعنوان عضوی از بدنشان اهمیت زیادی قائلند و درکشورهای اروپایی به معالجه آن می پردازند، به وضعیت این کارخانه بزرگ صنعتی نیز به عنوان عضوی از بدن صنعت کشور، توجه ویژه معطوف نمایند و از تعطیلی دفاتر شورای امر به معروف و نهی از منکر در دیگر کارخانجات زیر مجموعه خود و بروز اتفاقات مشابه جلوگیری نمایند تا مبادا خون امثال شهید علی خلیلی پایمال قدرت طلبی شود.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۸/۰۸
1
0
خوب بود
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار