کد خبر: 1279483
تاریخ انتشار: ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۲:۰۰
گفت‌وگوی «جوان» با کریم یزدی‌خواه، کارشناس اقتصادی
جوان آنلاین: واردات خودرو به میزان ۳/۳ میلیارد دلار مشکلی را برای نظام ارزی کشور ایجاد نمی‌کرد که کاهش یافت، ولی در عوض هیچ گامی در راستای رهاکردن اقتصاد ایران از تله درهم انجام نشده و بانک مرکزی مقصر اصلی گرانی ارز در کشور است. ارز را به راحتی می‌توان از حساب‌های فعال در چین به ذی‌نفع نهایی واردات کالا فرستاد، ولی متأسفانه پول را تبدیل به درهم می‌کنند تا رد پول را گم کنند. این مشکل یک سیاست ارزی ماست و بانک مرکزی هیچ تلاشی برای حل این انجام نداده است. 
 
کریم یزدی‌خواه، کارشناس اقتصادی در رابطه با کاهش میزان ارز تخصیصی به واردات خودرو به «جوان» گفت: متأسفانه ما با یک وضعیتی روبه‌رو هستیم که میلیارد‌ها دلار ارز ایران در حساب‌های تراستی و وابسته به تسویه زیرنظر امریکا در بازار درهم طرف هستیم و این مشکلی برای بانک مرکزی نیست، ولی از طرف دیگر واردات ۳/۳ میلیارد دلار خودرو موجب ضربه به منابع ارزی کشور خواهد شد و به همین شکل به صورت مصرانه و اصرار ورزانه در مجمع تشخیص حکمی به این مهمی را حذف کردند که انحصار صنعت خودرو را می‌شکست و مجلس هر اصلاح مهمی در این زمینه در بودجه داشت، عملاً با فشار ایجاد شده به طور کامل حذف شد. 
وی ادامه داد: طبق قانون، مسئول حفظ ارزش پولی ملی و جلوگیری از کاهش آن مستقیما بانک مرکزی است و تمامی اختیارات موردنیاز را نیز از مجلس دریافت کرده است و واردات خودرو به میزان ۳/۳ میلیارد دلار هیچ مشکلی را برای نظام ارزی کشور ایجاد نمی‌کرد که کاهش یافت، ولی در عوض هیچ گامی در راستای رهاکردن اقتصاد ایران از دام و تله درهم انجام نشده و بانک مرکزی مقصر اصلی گرانی ارز در کشور است. ارز را به راحتی می‌توان از حساب‌های فعال در چین به ذی‌نفع نهایی واردات کالا فرستاد، ولی متأسفانه به حساب‌های تراستی در امارات می‌آید، رد پول را گم کنند. این مشکل یک سیاست ارزی ماست و بانک مرکزی هیچ تلاشی برای حل این انجام نداده است. 
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه بانک مرکزی هیچ اقدامی در راستای رفع وابستگی به درهم در تجارت خارجی انجام نداده است، گفت: چرا واردکننده‌های کالا در ایران دوست دارند یکبار مسیر تجاری و ارزی خود را از امارات عبور دهند؟ برای اینکه رد پول را گم کنند و به سمت استفاده از درهم بروند. اگر واردکننده ایرانی مستقیماً از چین پول را برای واردات کالای اساسی واریز کنند، دیگر هیچ انتفاعی از اختلاف واقعیت و آنچه اظهار می‌کنند، نخواهند برد و همین وضعیت سبب شده است که درهم در تجارت خارجی ایران به این حجم وابسته شود و در عمل هیچ اقدام مثبتی در راستای رفع وابستگی به درهم انجام نمی‌شود. 
وی افزود: مهم‌ترین و راهبردی‌ترین راه برای حل معضل افزایش قیمت ارز تمرکز بر تطابق مبدأ وارداتی با مقصد صادراتی کشور است. انطباق نقشه ارزی و تجاری کشور و حرکت به سمت استفاده از ظرفیت تهاتر کالا‌ها در تجارت خارجی و صفر شدن تراز تجاری با کشور‌هایی است که به آنها صادرات داریم. 
یزدی‌خواه در پایان گفت: باید به سمت رفع وابستگی تجارت خارجی کشور به درهم برویم و تا این مشکل حل نشود و ناترازی نظام بانکی تداوم داشته باشد، هیچ راه فراری از افزایش قیمت ارز نیست. تحریم صرفاً شوک اولیه ایجاد می‌کند، ولی شوک دائمی در قیمت ارز به واسطه اهمال‌کاری بانک مرکزی در رهانیدن اقتصاد از تله درهم است و باید رشد نقدینگی را کنترل کرد و به سمت حل معضل ارز برویم.
برچسب ها: درهم ، امارات ، واردات
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار