کد خبر: 940344
تاریخ انتشار: ۱۱ دی ۱۳۹۷ - ۱۶:۴۳
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر:
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه یکی از مهمترین اولویت­ حوزه بین­الملل است گفت: در حوزه مقابله با مواد مخدر، مجموعه ستاد کل نیرو‌های مسلح همکاری لازم را داشته باشند.

به گزارش خبرنگار ما، سردار اسکندر مومنی - دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر - صبح دیروز در اولین نشست خبری با اصحاب رسانه با اشاره به برنامه­های ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: «با توجه به بررسی و آسیب شناسی اقدامات گذشته اولویت­هایی را در نظرگرفته­ایم تا شاهد کاهش و کنترل مصرف مواد مخدر در کشور باشیم. یکی از مهمترین اولویت ما حوزه بین­الملل است و همه کشورهای غربی باید به سهم خود در مبارزه با مواد مخدر کمک کنند. کشور افغانستان در سال 2001 حدود 200 تن مواد تولید می­کرد اما امروز حدود 10 هزار تن مواد در کشور افغانستان تولید می­شود و اینکه ایران در مسیر ترانزیت مواد  مخدر است از این رو به شدت با آن مقابله می­شود و فرقی بین جوان ایرانی و جوان غربی وجود ندارد. ما رایزنی‌های گسترده­ای با کشورهای مختلف داشتیم و معتقدیم که همه کشورها باید به سهم خود در مبارزه با مواد مخدر کمک کنند. اولویت دیگر مقابله در همه ابعاد است و در این زمینه نیز با همه دستگاه‌ها هماهنگی لازم انجام شده و مقابله در دریاها، مرزها، شهرها و غیره بیشتر خواهد شد.»

اعتیاد منشأ بسیاری از آسیب­هاست

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر با بیان اینکه ایران در صدر مبارزه با مواد مخدر قرار دارد و نیروی انتظامی در این مبارزه تاکنون حدود چهار هزار شهید در این راه تقدیم کرده است ‌گفت: «اعتیاد ضمن اینکه خودش یک آسیب جدی در جامعه است منشاء بسیاری از آسیب ها نیز است. ۵۵% علت تامه طلاق مستقیم به حضور مواد مخدر باز می گردد. همچنین حدود ۷۰ درصد زندانیان مرتبط با مواد مخدر هستند که عدد بسیار بالایی است و بیش از ۳۰ درصد افراد مبتلا به ایدز از طریق مواد مخدر به این بیماری مبتلا شده­اند.»

وی ادامه داد: «منشأ بسیاری از جرایم از جمله سرقت تا جنایت و قتل ریشه در مواد مخدر دارد. بسیاری از قتل­های فجیع خانوادگی ریشه در مواد مخدر دارد. همچنین در نظرسنجی­های صورت گرفته مهم‌ترین نگرانی مردم مصرف مواد مخدر است.»

 دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر خاطرنشان کرد: «بر اساس پژوهش­های دقیقی که صورت گرفته است 7/11 درصد تولید ناخالص ملی کشور هزینه و خسارت ناشی از مصرف مواد مخدر در کشور می‌شود. این عدد برای کشوری مانند کشور ما که در تحریم قرار دارد بسیار بالا است.»

ساماندهی، جمع­آوری، نگهداری و درمان معتادان متجاهر تا پایان سال

سردار مومنی در ادامه گفت: « ساماندهی، جمع آوری، نگهداری و درمان معتادان متجاهر از اولویت­های کوتاه مدت ما تا پایان سال است. ما در حدود ۵۰ تا ۶۰ هزار معتاد متجاهر در کشور داریم که ۱۵ هزار از این افراد در تهران حضور دارند. با هماهنگی همه دستگاه­ها همه معتادان خیابانی در کل کشور (با اولویت تهران) جمع‌آوری، بازپروری و توانبخشی خواهند شد. البته برخی از این معتادان مبتلا به انواع بیماریهای خاص هستند که نیاز به درمان دارد از همین رو با وزارت بهداشت هماهنگی‌های لازم در این زمینه نیز انجام شده است.»

پیشگیری اهم­تر از درمان

وی با اشاره به اینکه درمان در اولیت کار ستاد است گفت:« اگرچه درمان اولویت اول است اما مهم ترین موضوع پیشگیری از اعتیاد در همه ابعاد است. در این خصوص نیز با همه نهادها هماهنگی‌های لازم صورت گرفته است. همه نهادها باید تلاش کنند تا معتادی وجود نداشته باشد و این زمانی اتفاق می­افتد که تقاضا کاهش پیدا کند و صیانت از درون خانواده ایجاد شود. خانواده‌ها نیز باید بدانند که با یک بار مصرف مواد، راه بازگشتی برای آن وجود ندارد.»

افزایش ظرفیت مراکز نگهداری معتادان متجاهر

دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر دراین خصوص گفت: «5600 ظرفیت جدید برای نگهداری معتادان متجاهر در تهران در نظر گرفته شده است که از این تعداد بخشی واگذار و مابقی تا پایان سال واگذار خواهد شد. این اقدام با هماهنگی سازمان زندانها نیروی انتظامی و ... انجام شده است. با اضافه شدن این ظرفیت جدید معتقدم این مقدار ظرفیت برای نگهداری معتادان متجاهر در تهران کفایت می­کند و ستاد نیز بر آن نظارت خواهد داشت. در 10 استان دیگر نیز ظرفیت­های جدید برای نگهداری معتادان متجاهر در نظر گرفته شده است و امیدواریم تا پایان سال این موضوع تحقق پیدا کند.»

 

ورود ستاد کل نیرو‌های مسلح به عرصه مقابله با مواد مخدر

وی با تاکید بر اینکه مبارزه با مواد مخدر باید به صورت نظام­مند و هدفمند انجام شود گفت: «مبارزه با مواد مخدر باید دارای راهبردهای اساسی باشد و همه دستگاه‌ها با ما همکاری لازم را داشته باشند. معتقدم مقابله به تنهایی و یا پیشگیری از مصرف مواد مخدر به تنهایی کفایت نمی‌کند و باید با هم انجام شود. مجموعه ستاد کل نیرو‌های مسلح در حوزه مقابله با مواد مخدر وارد شده است و یکی از اولویت‌های همه یگان‌های ستاد کل نیرو‌های مسلح در نیروی انتظامی، سپاه و ارتش مبارزه با مواد مخدر است. سیاست جمهوری اسلامی ایران مقابله و مبارزه با مواد مخدر چه از نظر توزیع در کشور و ترانزیت است.»

 

*       *       *

سردار مومنی در پاسخ به سئوال خبرنگار ما در خصوص درمان و نگهداری معتادان متجاهر و بازگشت آنها به جامعه گفت:« همانطور که گفتم یکی از اولویت‌های ما درمان، نگهداری، بازپروری معتادان متجاهر است و در این زمینه تفاهم نامه­های بسیار خوبی با سایر دستگاه‌ها و سازمان‌ها منعقد شده است. در توافق نامه­های جدید صیانت از معتادان بعد از بازپروری مد نظر قرار گرفته است. البته در خصوص پذیرش معتادان متجاهر در جامعه بخشی از آن بر عهده ما به عنوان نهادهای حاکمیتی است و بخشی از آن بر عهده جامعه است چرا که وقتی کسی درمان شد و به جامعه بازگشت، جامعه نیز باید آن را بپذیرد. از همین رو در تمام توافقنامه­ها به موضوعات پس از درمان و صیانت از معتادان در جامعه پرداخته شده و امیدواریم به صورت جدی دنبال شود.»

 

در ادامه دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار حاضر در خصوص میزان سرانه نگهداری هر معتاد متجاهر گفت: «سرانه نگهداری هر معتاد متجاهر روزانه 15 تا 20 هزار تومان است.»

سردار مومنی در پاسخ به سئوال بودجه سال 98 ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: «بودجه ستاد مبارزه با مواد مخدر چه در حوزه پیشگیری و چه در حوزه درمان و مقابله، اعتبارات ستاد کاهش پیدا نکرده است و نسبت به سال گذشته بهتر شده و امیدوارم در سال آینده با توجه به این بودجه با مشکل مواجه نشویم.»

وی در خصوص پیگیری پرونده­های عمده قاچاقچیان گفت: «در ستاد مبارزه با مواد مخدر پیگیر پرونده­های بزرگ قاچاقچیان عمده هستیم و یکی از اولویت‌های ما شناسایی اموال و ضربه زدن به بنیان‌های مالی این افراد است. در این زمینه اقدامات خوبی انجام شده است و البته در برخی موارد قانون نیاز به اصلاح دارد که در این زمینه رایزنی‌هایی با قوه قضاییه و مجمع تشخیص مصلحت نظام صورت گرفته است تا با اصلاح قوانین بتوانیم بهتر به بنیان‌های مالی قاچاقچیان ضربه وارد کنیم.»

سردار مومنی در خصوص نرخ شیوع اعتیاد در زنان نیز گفت: «نرخ شیوع اعتیاد در زنان 6 دهم درصد است. همچنین تلاش کردیم 500 ظرفیت نگهداری برای زنان معتاد متجاهر در تهران و 10 هزار ظرفیت در سراسر کشور برای معتادان زن متجاهر ایجاد کنیم.»

وی در خصوص شیوع اعتیاد در دانش آموزان نیز گفت: «نرخ شیوع اعتیاد در بین دانش آموزان 2 درصد است که این زنگ خطری است که باید به آن توجه بیشتری شود. البته در خصوص پیشگیری و آموزش نه گفتن به دانش آموزان تفاهم نامه­هایی با آموزش و پرورش منعقد شده است.»

مومنی با اشاره به اینکه حضور کشور‌های دیگر به خصوص آمریکا در افغانستان تولید مواد مخدر و سطح زیر کشت آن را افزایش داده است، افزود: «حضور آمریکایی‌ها در افغانستان علاوه بر ایجاد ناامنی برای منطقه، مقابله با مواد مخدر و کشت آن را سخت‌تر کرده است.»

او در خصوص فعالیت مراکز بهاران نیز گفت: «اینگونه نیست که همه مراکز بهاران غیرفعال شده باشند و برخی از این مراکز نیز همچنان به فعالیت خود ادامه می­دهند. البته ما کار گروهی را تشکیل داده­ایم تا در خصوص وضعیت مرکز بهاران نیز بررسی­های لازم را انجام دهند و امیدواریم با کمک شهرداری تهران همه ظرفیت­ها مورد استفاده قرار گیرد.»

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص زمان دسترسی معتادان به مواد تصریح کرد: «در دو حوزه جمع‌آوری معتادان متجاهر و پیشگیری تلاش ما این است که زمانی دسترسی به مواد را کاهش دهیم. اینکه انتظار داشته باشیم هیچ موادی در دسترس نباشد این هدف نهایی  و دراز مدت ما است اما واقعیت­های اجتماعی به ما می­گوید همه ما باید با تقاضا و عرضه مواد مقابله کنیم. از این رو فکر می‌کنیم جمع آوری معتادان خیابانی و ساماندهی آنان بتواند عرضه مواد مخدر را کاهش دهد.» وی در ادامه گفت: «با هماهنگی قوه قضاییه بر اساس قانون ماده ۴۲ ، توسعه اردوگاه­ها را برای نگهداری محکومان مواد مخدر، قاچاقچیان و خرده فروشان در نظر داریم. ۱۰ مرکز از این اردوگاه­ها در سراسر کشور از جمله استان‌های خراسان رضوی، کرمان، سیستان و بلوچستان پیش بینی شده است. بخشی از آنها راه­اندازی شده و بخشی دیگر نیز در رایزنی با قوه قضاییه هستیم تا بعد از مصوب اعتبارات بتوانیم اردوگاههای ماده ۴۲ را که مختص همین محکومین و خرده فروشان و  توزیع کننده گان مواد مخدر است تقویت کنیم تا در کنار دیگر اقدامات موجب کاهش تقاضا و عرضه مواد مخدرشود. معتقدم در خصوص زمان دقیق دسترسی به مواد در جامعه باید بررسی‌های دقیق تر صورت گیرد و زمان های ارائه شده زمانهای دقیق و کارشناسی شده نیست، مانند سن اعتیاد که رقم­های متفاوتی برای آن اعلام می‌شود اما در حقیقت میانگین سن اعتیاد ۲۴ سال در کشور است.»

سردار مومنی در خصوص همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر با سمن­ها و NGO ها گفت: «اولویت­های ستاد مبارزه با مواد مخدر در مورد پیشگیری، همکاری با سمن­ها و سازمان­های مردم نهاد است. حدود ۲۰۰۰ NGO در کشور فعالیت می‌کنند اما فعالیت همه این سازمان­ها به یک میزان نیست. تلاش می‌کنیم ۲۰ تا ۳۰ درصد این ظرفیت را افزایش دهیم.»

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص مصرف گل در کشور گفت: «یک تصور بسیار غلطی در جامعه وجود دارد که ماده گل منشأ گیاهی دارد و سبب اعتیاد نمی­شود. در حالیکه گل قدرت توهم­زایی دارد و آسیب­های جسمی و روحی بسیار بیشتری دارد. در این خصوص رایزنی­هایی صورت گرفته و پیش‌نویس­هایی تنظیم شده است تا اقدامات مقابله‌ای و پیشگیرانه در بستر قانون انجام شود تا قانون بازدارندگی لازم را داشته باشد.»

مومنی در خصوص خرید و فروش مواد مخدر در فضای مجازی گفت: «پلیس فتا همه جرائم را در فضای مجازی پیگیری می‌کند و دستاوردهای بسیار خوبی نیز در این زمینه داشته است. در حوزه خرید و فروش مواد مخدر در فضای مجازی نیز هماهنگی بسیار خوبی با پلیس فتا در ستاد مواد مبارزه با مواد مخدر وجود دارد همچنین در توافقی که با فرمانده نیروی انتظامی داشتیم به این موضوع توجه بسیار شده است چرا که یکی از عرصه هایی که باید همه دستگاه‌ها به ویژه نیروی انتظامی و ستاد مبارزه با مواد مخدر به آن توجه کنند موضوع خرید و فروش مواد در فضای مجازی است. سایت های بسیاری تاکنون بسته شده و تلاشهای بسیار خوبی در این زمینه انجام شده است در صورتی که اخبار و اطلاعاتی در خصوص خرید و فروش مواد در فضای مجازی به ما برساند قطعاً از طریق پلیس فتا آن را پیگیری خواهیم کرد.»

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص آتش سوزی اخیر در یکی از مراکز نگهداری معتادان متجاهر زن در قرچک ورامین که منجر به کشته شدن یکی از مددجویان این مرکز شد گفت: «طی توافقاتی صورت گرفته نظارت بر مراکز نگهداری معتادان متجاهر برعهده بهزیستی است و ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز نظارت کلی را از این نهادها برعهده دارد. این آتش سوزی عمدی بوده و یکی از مراکز ماده ۱۵ بوده است که گزارش آن تکمیل شده است.»

 

 

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار