کد خبر: 938345
تاریخ انتشار: ۲۵ آذر ۱۳۹۷ - ۲۱:۴۶
اصلاح‌طلبان برای فرار از بی‌عملی دولت به سناریوی تکراری رو آوردند
این روز‌ها احزاب و جریانات سیاسی خود را برای آوردگاه انتخابات 98 مهیا می‌کنند. اصلاحات در کارنامه خود فراکسیون امیدی را دارد که به‌رغم اینکه بخش قابل توجهی از نمـایندگان دوره دهم مجلس عضو آن هستند، ولی خـروجی مطلوبی نداشته است
سرویس سیاسی جوان آنلاین: برای رسیدن به وحدت ملی راهی غیر از انتخابات آزاد وجود ندارد» این جمله را غلامحسین کرباسچی جمعه صبح در جمع اعضای حزب ندا گفت. اگر بخواهیم یکی از پاشنه آشیل‌های دشمنان ایران اسلامی را در حوزه تحلیلی اسم ببریم، «تکرار راهبردها» شاید از سرآمدترین آن‌ها باشد، هر چند عموماً تاکتیک‌ها عوض می‌شوند و بازیگران خواسته‌یا ناخواسته تغییر پیدا می‌کنند.

خبـرگزاری فـارس در گـزارشی به بهـانه تحـرک زودهنگام اصـلاح‌طلبـان برای انتخابات ۹۸ و ۱۴۰۰ نوشت: همین چند سال پیش و در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۲ بود که مرحوم هاشمی‌رفسنجانی از «انتخابات‌آزاد» سخن گفت. رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام که همـواره منویات خود را با لحنی مصلحت‌گرایانه به فضای سیاسی کشور تزریق می‌کرد، گفت: «برگزاری انتخابات آزاد علاوه بر افزایش اعتماد مردم و دوستداران نظام، دشمنان خـارجی کشـور را در بسیاری از زمینه‌هـا خلع سلاح و مأیوس می‌کند.»
این عبارت فی نفسه جای اشکال نیست ولی آنجا شبهه‌ناک می‌شود که به دنبال خود این سؤال را پیش می‌آورد که مگر انتخابات در ایران غیرآزاد است؟ این عبارت عقبه تاریخی دارد.

بدیهی است که انتخابات ریاست‌جمهوری یازدهم، اولین انتخابات ریاست جمهوری بعد از فتنه ۸۸ بود و هنوز بخش عمده‌ای از جریان اصلاحات بر ادعای بی‌سند خود مبنی بر تقلب در انتخابات ۸۸ باقی بود و سعی می‌کرد این باور غلط را در جامعه زنده نگه دارد.

مرحوم هاشمی رفسنجانی از جمله این افراد بود و این اظهاراتش علاوه بر تأکید دوباره بر گزاره ساختگی تقلب، سلامت انتخابات آتی را هم زیر سؤال می‌برد. مهم‌ترین کاربرد کلیدواژه «انتخابات آزاد» تردید در سلامت انتخابات است. انتخابات برگزار شد و دقیقاً فردی که مطلوب ایشان بود رئیس‌جمهور شد.

جالب این است که دقیقاً یک روز بعد از اینکه انتخابات ۹۲ از پل ۲۴ خرداد گذشت و روحانی رئیس‌جمهور شد، هاشمی در اظهاراتی دقیقاً مغایر با مواضع سابق گفت: اگر دشمنان جمهوری اسلامی ایران ذره‌ای انصاف داشته باشند، باید بپذیرند که ایران دموکرات‌ترین انتخابات دنیا را برگزار کرد و هیچ شبهه‌ای نمی‌توانند به آن وارد کنند.
در انتخابات ۹۶، اما آیت‌الله هاشمی مرحوم شده بود، البته دلیلی هم وجود نداشت که گزاره انتخابات آزاد در صورت حیات از طرف ایشان مطرح شود، چون دولت مستقر دولتمردانی داشت که با زیر سؤال رفتن عملکردشان، عملاً عقبه سیاسی مرحوم هاشمی ضربه می‌خورد.

شورای نگهبان؛ مستمسک بی‌عملی‌های اصلاحات

این روزها، اما احزاب و جریانات سیاسی خود را برای آوردگاه انتخابات ۹۸ مهیا می‌کنند. اصلاحات در کارنامه خود فراکسیون امیدی را دارد که به رغم اینکه بخش قابل توجهی از نمایندگان دوره دهم مجلس عضو آن هستند، ولی خروجی مطلوبی نداشته است.

راهبرد اصلی اصلاحات این است که بگوید شورای نگهبان نیرو‌های اصلی اصلاحات را ردصلاحیت کرد و به همین دلیل نتوانستیم لیستی قوی برای مجلس ببندیم.

این در حالی است که ورای مسئولیت ذاتی شورای نگهبان، فراکسیون امید میوه ساختاری است که اکثر اصلاح‌طلبان معترض آن هستند.

شورای سیاستگذاری اصلاح‌طلبان که عارف رئیس آن است، پرمناقشه‌ترین موضوعی است که در سال‌های اخیر در بین اصلا‌ح‌طلبان در گرفته است. بارزترین نماد عینی این عدم مقبولیت در اولین جلسه دور جدید این شورا در شهریور ۹۷ دیده شد.

در آن جلسه مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب مردم‌سالاری، حجت الاسلام هادی خامنه‌ای دبیرکل مجمع نیرو‌های خط امام، احمد حکیمی پور دبیرکل حزب اراده ملت، حسین کمالی دبیرکل حزب اسلامی کار و برخی دیگر از اعضای حقیقی عضو شورای سیاستگذاری حاضر نشدند و حتی از حضور در جلسات بعدی هم استنکاف کردند.
در حالی که بیش از یک سال به انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی مانده است، سرو کله کلیدواژه «انتخابات آزاد» جمعه گذشته در کنگره حزب ندای ایرانیان پیدا شد.

عَلَمی که کارگزاران به دست گرفته است

غلامحسین کرباسچی که بر صندلی سفید نشسته بود، در برابر چند هزار نفر حاضر در سالن، عَلَم پدرمعنوی حزب خود را دوباره بالا برده و گفت: نباید فقط حاکمیت بگوید انتخابات آزاد است بلکه باید در همه زبان‌ها و حیطه‌های جغرافیایی کسانی بیایند و در یک بحث کارشناسی شرکت و نهایتاً با رأیی آزاد بدون فشار انتخاب شوند، البته این اظهارات کرباسچی طبیعی است، چون اصلاح طلبان از دولتی حمایت کرده‌اند که در سال ۱۴۰۰ نمی‌تواند کارنامه خوبی از عملکرد خود ارائه دهد و این بی‌عملی به پای اصلاحات نوشته خواهد شد.
اصلاحات نگران است و به قول محمد قوچانی عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران سازندگی «برخی از دوستان اصلاح‌طلب نگران هستند چه کسی جایگزین این دولت در سال ۱۴۰۰ خواهد بود.»

زنده کردن خاطره لوایح دوقلو

پرچم انتخابات آزاد، اما فقط در دست کرباسچی نیست و به نظر می‌رسد یک تقسیم کار تشکیلاتی برای تحقق منویات پدر معنوی‌شان شده است. حسین مرعشی دیگر عضو اصلی این حزب نیز در یادداشتی که در روزنامه سازندگی چاپ شده سعی در زنده کردن خاطره لوایح دوقلوی مجلس ششم و لزوم «حذف یا تعدیل» نظارت استصوابی کرده است.

این گزارش حداقل در مقطع کنونی عزم آن ندارد که بیان‌کنندگان این مواضع را به لحاظ شخصی همنوا با برخی مقامات بیگانه قلمداد کند ولی تطبیق مواضع را نمی‌توان کتمان کرد. از سویی تبعات حذف نظارت استصوابی را در کلام سیاستمداران امریکایی هم می‌توان یافت.
جان بولتون در این راستا می‌گوید: «اگر یک «انتخابات واقعاً آزاد» در ایران انجام شود آیت‌الله‌ها شکست خواهند خورد.»

سال ۹۸؛ فصل نوینی برای اصلاحات

رهبر انقلاب که پیش از این از تکرار عبارت انتخابات آزاد انتقاد کرده بودند، از سناریوی محتمل جبهه معارض در بیانات اخیرشان پرده برداشته و گفتند: اینکه امریکایی‌ها گفتند سال ۹۷ چنین و چنان می‌کنیم، ممکن است فریب باشد، ممکن است سال ۹۷ جنجال کنند و نقشه را برای سال ۹۸ کشیده باشند. همه، حواس‌شان را جمع کنند.
بی‌شک اصلاح‌طلبان نمی‌توانند از سناریوی دشمن برای انتخابات ۹۸ که با عملیات روانی ماه‌های اخیر آغاز شده چشم‌پوشی کنند و بی‌محابا خود را از دامی که ۱۰ سال پیش گرفتار آن شدند نرهانند. سال ۹۸ می‌تواند فصل نوینی برای اصلاحات باشد.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار