اخبار رسیده از بازار خرید و فروش مرغ حاکی از آنست که بهرغم قیمت ۷ هزار تومانی مرغ در روزهای گذشته؛ تقاضا برای خرید به شدت کاهش یافته و فروشندگان نیز به دلیل قطعی چهار تا پنج ساعته برق و فاسد شدن مرغها متضرر شدهاند. این درحالی است که ستاد تنظیم بازار؛ یک ماهی است که با افزایش قیمت آن به ۹ هزار و ۲۵۰ تومان موافقت کرده است، اما به دلیل عدم کشش بازار قیمتها تغییری نکرده است.
گرم شدن شدید هوا در هفتههای اخیر، افزایش قیمت خوراک مرغ و کاهش تقاضا در بازار موجب نابسامانی بازار شده است، بهطوریکه در سه ماهه امسال مرغداران حدود یک هزار میلیارد تومان زیان کردهاند. مرغداران قیمت واقعی مرغ را برای مصرفکنندگان ۹ هزار و ۸۰۰ تا ۱۰ هزار تومان عنوان میکنند و میگویند: در سه ماهه امسال صنعت طیور کشور به دلیل افت قیمت محصول در بازار و توقف صادرات خسارت دیده است و با توجه به زیانهای انباشته در سنوات اخیر توانایی تحمل زیان بیشتر به هیچ وجه برای فعالان این صنعت میسر نیست. به گفته مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی مرغداران گوشتی ایران، ظرفیت تولید مرغ در کشور بالغ بر ٣ میلیون تن و نیاز داخل براساس مصرف سرانه ٢٥ کیلوگرم حدود ٢ میلیون تن است، بنابراین ما ۵/۱ برابر نیاز، در داخل کشور میتوانیم مرغ تولید کنیم.
برومند چهارآئین با اشاره به بحث عرضه و تقاضا و نقش آن در نوسانات قیمتی میگوید: نیاز کشور به مرغ به طور متوسط روزانه ۵ هزار و ۵۰۰ تن است، در حالی که تا چندی قبل میزان عرضه در روز ۸ هزار تن گوشت مرغ بود که همین مازاد عرضه باعث افت قیمت این کالا در بازار شده بود.
وی تغییرات شرایط هوا و افزایش دما را مورد اشاره قرار میدهد و میافزاید: افزایش دما و گرما سبب میشود شرایط نگهداری مرغ در سالنها بسیار دشوار شود، به همین دلیل تولیدکنندگان از دو هفته قبل تخلیه مرغها را از سالنهای پرورشی و فرستادن آنها به کشتارگاه تسریع بخشیدند.
چهارآئین با بیان اینکه استانهای مازندران، گیلان، گلستان، سمنان، سبزوار و مشهد به طور عمده مرغ تهران را تأمین میکنند، میگوید: دمای هوا در استانهای شمالی به شدت افزایش یافته و شرایط نگهداری مرغ در سالن را دشوار ساخته است.
تولیدکنندگان به ازای هر کیلو ۱۵۰۰ تومان ضرر میکنند
وی با اشاره به اینکه پیش از این تولیدکنندگان به ازای هرکیلوگرم تولید حدود هزار و ۵۰۰ تومان زیان میکردند، میافزاید: هماکنون عرضه و تقاضا متعادلتر شده و مرغ در حال نزدیک شدن به قیمت معقول و منطقی خود است؛ به عبارت دیگر هنوز هزار تومان با قیمت اقتصادی خود فاصله دارد و به نرخ منطقی نرسیده است.
چهارآئین با بیان اینکه قیمت نهادههای موردنیاز تولید گوشت مرغ در سه ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال ٩٦ افزایش چشمگیری داشته است، تأکید میکند: کنجاله سویا در سه ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل ٦٠ درصد و ذرت ٣٩ درصد افزایش قیمت داشتهاند، اما در همین مدت قیمت مرغ تنها ٣درصد رشد یافته است. در حال حاضر از مازاد تولیدی که وجود داشته مقداری کاهش یافته و عرضه نیز به بازار کم شده است.
آنالیز قیمت مرغ ٩٢٥٠ تومانی
چهارآئین در گفتوگو با مهر با بیان اینکه قیمت تمام شده تولید مرغ زنده به طور متوسط برای مرغدار بدون سود ۶ هزار و ۲۰۰ تومان است، تأکید میکند: با لحاظ کردن سود معقول، مشروع و قانونی نرخ مرغ حدود ۶ هزار و ۸۰۰ تومان میشود. وقتی این محصول به مرغ آماده طبخ تبدیل میشود ٢٥ درصد افت وزن دارد و به این ترتیب به طور متوسط قیمت تمام شده مرغ آماده طبخ ۸ هزار و ۹۰۰ تا ۹ هزار تومان است و به این میزان باید ٢٥٠ تومان هزینه کشتار و ٨٠ تومان هزینه حمل را اضافه کرد. چهارآئین میگوید: بنابراین متوسط قیمت مرغ در کشتارگاه ۹ هزار و ۲۵۰ تومان است که سازمان حمایت مصرفکنندگان نیز در هفته آخر ماه مبارک رمضان با این نرخ موافقت کرده و ما منتظر ابلاغ آن هستیم. وی با اشاره به تأخیر یکماهه در ابلاغ نرخ جدید مرغ میگوید: این تأخیر میتواند برای استمرار تولید بسیار خطرناک باشد، چون زمانی که تولید اقتصادی نباشد تولیدکنندگان آن را کنار میگذارند. در چنین شرایطی عرضه کم و تقاضا زیاد میشود و نوسانات قیمتی شدیدی پیش میآید که پیامدهای بدی به همراه خواهد داشت. شرایط امروز هشداری جدی درباره کاهش تولید مرغ در کشور است.
تعرفه واردات مرغ به عراق؛ ایران ۵۰ درصد، ترکیه ۸ درصد
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وضعیت صادرات میافزاید: ما در بازارهای جهانی توان رقابتی خود را به طور کامل از دست دادهایم. کشور عراق که یکی از مقاصد صادراتی مرغ ایران است، اخیراً برای کشور ما تعرفه واردات ٥٠ درصدی و برای ترکیه تعرفه ٨درصدی تعیین کرده که این مسئله صادرات را غیرممکن میکند.