زعفران در ایران از قدمت زیادی برخوردار است که مرکز اصلی پرورش این گیاه مناطق کویری و کم آب خراسان رضوی محسوب می شود. قدمت این محصول را در خراسان تا ۷ هزار سال گفته اند.
زعفران ماده غذایی با ارزشی است و از هر 100 تا 200 هزار گیاه زعفران، حدود 5 كيلوگرم گل زعفران بدست می آيد كه وزن 5 کیلوگرم زعفران، بعد از خشك شدن به يك كيلوگرم می رسد. هر چه گل غنچه تر باشد چیدن آن از زمین راحت تر است.
با تغییرات ناگهانی و بارش باران و برف گل های زعفران از بین می رود و زعفران به دست آمده نامرغوب خواهد بود.
این گیاه رنگی و گرانبها، بدون ساقه است، پیاز دارد و چون در خاک کویر به عمل میآید، به طلای سرخ و یا طلای کویر شهرت یافته است. بیشتر کارگران از تربت جام میآیند تا در مزارع کار کنند. این کارگران اکثرا به صورت خانوادگی کار میکنند.
پاک کردن زعفرانها در منازل و به صورت سنتی انجام می شود.