کد خبر: 684184
تاریخ انتشار: ۱۰ آبان ۱۳۹۳ - ۱۴:۴۳
شاپور ریپورتر و نقش آن در حرام کردن پول نفت
 
۴ برابر شدن قیمت نفت در سال ۱۹۷۳ شاید در نگاه اول به سود کشورهای عضو اوپک باشد اما نگاهی دقیق تر به آن روزها نشان می دهد که شرکت های نفتی در «خوشبختی» غرق شدند و کشورهای نفتی در «بدبختی»؛ در ایران نیز عامل بدبختی ریشه در فعالیت های یک دلال داشت:«شاپور ریپورتر» روزنامه نگاری که عامل انگلیس ها بود.

به گزارش «عصر نفت»، در زمان افزایش قیمت نفت که کلید آن از سال ۱۹۷۱ زده شد مشاوران نیکسون به خوبی پیش بینی کرده بودند که افزیش قیمت نفت، کشورهای حوزه خلیج فارس را برای خرید کالاهای لوکس تهییح می کند و این همان جایی است که می توان از محل عقده گشایی های این کشورها، تمامی ضررهای افزایش قیمت نفت را جبران کرد.

همزمان با افزایش قیمت نفت، بیشتر درآمدهای کشورهای نفتی صرف خرید تسلیحات نظامی و کالاهای لوکس شد آن هم با افزایشی بیش از ۴ برابری؛ نمونه بارز این اشتباه مهلک، قرارداد های ۲۰ میلیارد دلاری شاه ایران با امریکا و کشورهای اروپایی برای واردات سلاح و کالاهای لوکس بود. شاپور ریپورتر دلال اصلی واردات سلاح به ایران بود که بدون وقت قبلی به ملاقات دکتر اقبال به شرکت ملی نفت مراجعه می کرد. وی چنان توانسته بود رگ خواب ایرانی ها را پیدا کند که اعطای وام یک میلیارد دلاری ایران به انگلستان را نهایی کرد تا شبکه آب و فاضلاب لندن با پول نفت ایران ساخته شود!

ریپورتر توانست قراردادهای میلیارد دلاری کشورهای اروپایی را برای فروش کالا و تکنولوژی به ایران را به تصویب شاه برساند و از این طریق سود کلانی به جیب بزند. آرنولد هامر رئیس شرکت مک دونالد دوگلاس در کتابش این گونه می نویسد:« خود شاه شخصا به من گفت برای خرید هواپیما و جنگنده های امریکایی نفت می دهد؛ به من گفت تو می توانی نفت را تبدیل به دلار کنی؟ قول مساعد دادم اما بعد متوجه شدم وی از طریق ریپورتر با هفت خواهران به توافق رسیده است!»

شاه به موضوع فروش نفت به کشورهاي اروپايي و امريکايي علاقه‌مند بود و اسدالله علم را مأمور کرد تا با سفرا و نمايندگان کشورهاي اروپايي و امريکايي تماس بگيرد و آنها را متقاعد سازد تا در قبال خريد نفت، کالا و تجهيزات نظامي به ايران بدهند.

اسدالله علم در اين مورد با شاپور جي تماس گرفت و او را متقاعد ساخت تا درباره اهميت خريد نفت ايران و ايجاد روابط بازرگاني و تجاري و سرمايه‌گذاري در بخشهاي مختلف صنايع، کشاورزي و ... با انگلستان صحبت کند. شاپور جي که کاملاً از شرايط و وضعيت حساس ايران اطلاع داشت و اشتياق شديد شاه را به اجراي برنامه‌هايش درک کرده بود، موقعيت را براي گرفتن امتياز از ايران بسيار مناسب تشخيص داد و سعي کرد نظريات شاه را به دولت‌مردان عالي‌رتبه انگليسي انتقال دهد. شاپور در اين ‌باره طي يک سخنراني در مقابل شاهزاده ولز، نخست‌وزير انگلستان و شهردار نيويورک و گروه ديگري از بلندپايگان انگليسي اهميت ايران را به‌عنوان کشوري مستعد براي فعاليتهاي اقتصادي به آنها گوشزد کرد و از این طریق توانست به غربی ها خدمت بزرگی کند و سود کلانی کسب کند.

شاپور ريپورتر متولد ۸ اسفند ۱۲۹۹ در تهران فرزند اردشير جي ريپورتر یک زرتشتی هندی تباربود که رضاخان را شناسايي و به آيرونسايد فرمانده اصلي کودتاي ۱۲۹۹ معرفي کرد. شاپور عامل فروش صدها دستگاه تانك چیفتن، صدها موشك زمین به هوای راپیر و ... بود. حق دلالی وی سر به میلیونها پوند كشید و پیامد آن تأسیس شركت هما - به نام دخترش- در لندن بود.

وی و پدرش جزو خائنان به نهضت ملی شدن صنعت نفت و کودتا علیه دکتر مصدق بودند که هم در آن ایام و هم در آینده مزد خیانت خود به ایرانیان را دریافت کردند.

ريپورتر به پاس خدمات موثرش در کودتاي ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ به بزرگترين دلال کمپانيهاي تسليحاتي و غير تسليحاتي انگلستان در ايران تبديل شد و به پاس خدماتش به دولت بريتانيا در ۲۹ اسفند ۱۳۵۱ به دريافت لقب "شواليه" و عنوان "سر" نائل شد!
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار