کد خبر: 675200
تعداد نظرات: ۲۰ نظر
تاریخ انتشار: ۲۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۲۲:۱۷
اصناف و بانك‌ مركزي دعوا كردند
از زماني كه تيم بانك مركزي تغيير كرده است، نرخ كارمزد‌هاي بانكي و برخي خدمات نيز همسو با اين تغيير، دچار دگرديسي شده‌ است.
علي طالب‌زاده
از زماني كه تيم بانك مركزي تغيير كرده است، نرخ كارمزد‌هاي بانكي و برخي خدمات نيز همسو با اين تغيير، دچار دگرديسي شده‌ است. خدماتي كه تا ديروز به نام گسترش خدمات بانكداري الكترونيكي رايگان بود، امروز بانك مركزي از ضرر و زيان شركت‌هاي ارائه دهنده اين خدمات و نابودي آنها سخن مي‌گويد. انگار بانك مركزي در همين يك‌سال گذشته يادش افتاده كه خدماتي كه توسط كارتخوان‌ها داده مي‌شود بايد پولي باشد! حالا هم در فاز جديد قصد دارد از آبان ماه سال جاري از دارندگان كارتخوان‌ها كارمزد تراكنش بگيرد.

نكته جالبي كه در اين باره وجود دارد، سردرگمي مردم و دارندگان اين دستگاه‌هاست. از طرفي بانك مركزي مدعي كاهش مبادله اسكناس در كشور است و از طرف ديگر خود مردم را تحريك مي‌كند تا دوباره پول نقد را جايگزين كارت‌هاي بانكي كنند. بانك مركزي در تازه‌ترين ادعا مدعي شده كه بايد به فكر شركت‌هايي كه اين دستگاه‌ها را به مشتريان مي‌دهند، هم بود. نمي‌توان 700 هزار تومان دستگاه با ماهانه 10 تا 20 هزار تومان هزينه نگهداري را رايگان اعطا كرد.

بايد در مقابل سخنان مدير‌كل فناوري اين بانك گفت كه هيچ گربه‌اي محض رضاي خدا موش نمي‌گيرد و بنابراين محض اطلاع دوستان بانك مركزي بايد گفت كه بانك‌ها براي اينكه حجم گردش مالي و ريالي خود را بالاتر ببرند و در زمان تسويه حساب با بانك مركزي حساب‌هاي خودشان را مثبت نشان دهند، اقدام به توزيع بي‌حد اين دستگاه‌ها در ميان كاسبان خرد و كلان كرده‌اند. حالا كه بانك‌ها با كمبود نقدينگي مواجه شده‌اند، بهترين راه براي كسب درآمد را پولي كردن خدمات تا ديروز رايگان خود مي‌دانند.

تبعيض قيمتي

شايد در اصل گرفتن كارمزد از دارندگان اين دستگاه‌ها در قبال دريافت خدمات (البته اگر قرعه‌كشي براي چند دستگاه ماشين را خدمات بدانيم) شكي نباشد، اما يك نكته مهم در گرفتن نرخ كارمزد تعريف شده عدم طبقه‌بندي در نرخ‌ها‌ست، به عنوان مثال دارنده يك كارتخوان در سوپر‌ماركت كوچك كه روزانه تراكنش محدود‌تري نسبت به يك طلا فروش دارد به ميزان مساوي بايد كارمزد بپردازد. اين كار باعث مي‌شود بسياري از صنوف ضعيف از دريافت كارتخوان انصراف بدهند و نقدي را به كارت ترجيح دهند و پس از اعلام دريافت كارمزد در اقدامي مشترك مردم را به محروم‌كردن استفاده از كارت بانكي تهديد كنند. به عنوان مثال رئيس اتحاديه خشكشويي ضمن مخالفت با اين تصميم اظهاركرده كه با دريافت كارمزد از صاحبان دستگاه‌هاي كارتخوان 80 درصد واحدهاي صنفي خشكشويي اين دستگاه‌ها را جمع خواهند كرد. ابوالفضل رجب‌زاد ادامه داد: عملي‌كردن تصميم دريافت كارمزد از صاحبان كارتخوان روند خريد و ارائه خدمات را دستخوش تغيير خواهد كرد و در حال حاضر براي اعلام موجودي ماليات دريافت و در كنار آن سازمان امور مالياتي براي محاسبه ماليات اصناف، پرينت دستگاه كارتخوان را مطالبه مي‌كند و اين موضوع بهانه‌اي براي جمع‌آوري دستگاه‌هاي كارتخوان خواهد شد.

وي بيان كرد: اعمال اين تصميم بر قيمت تمام شده كالا و خدمات تأثيرگذار خواهد بود و اين در حالي است كه استفاده از كارتخوان براي صاحب آن هزينه دارد. با گذشت چند روز از اعلام اين خبر گويا بازاري‌ها بيشتر از قبل با هم هماهنگ مي‌شوند كه نسبت به اجراي اين سياست بانك مركزي واكنش نشان دهند؛ مراجعه‌اي به فروشگاه‌ها نشان مي‌دهد كه فروشنده‌ها مي‌گويند با اجراي اين تصميم از قبول كارت به ازاي خريدهاي مردم خودداري كرده و فقط پول نقد قبول مي‌كنيم.

همين سياست موجب شده مردم براي خريدهاي روزمره خود مجبور به مراجعه حضوري به عابربانك‌ها باشند و همين اتفاق هم البته صف‌هايي را مقابل خودپردازها ايجاد خواهد كرد. مديركل فناوري اطلاعات بانك مركزي نيز در گفت‌وگو با تسنيم در ارتباط با واكنش فروشنده‌ها و اصناف به اعلام خبر دريافت كارمزد از پذيرنده‌هاي دستگاه‌هاي كارتخوان فروشگاهي اظهار داشت: رقم اين كارمزد چيزي نيست كه فروشگاه‌ها ترجيح بدهند براي ممانعت از پرداخت آن از مردم بابت خريدهايشان پول نقد دريافت كنند. ناصر حكيمي با تأكيد بر اينكه رقم كارمزد پذيرنده‌هاي دستگاه‌هاي كارتخوان فروشگاهي قابل‌توجه نيست، گفت: اگر گزارشي از تخلف در سطح فروشگاه‌ها داريد، به بانك مركزي ارسال كنيد.
وي افزود: هم اكنون نيز دو تا سه برابر مبلغ در نظر گرفته شده براي كارمزد پذيرنده‌ها در رند كردن مبلغ تراكنش از سوي فروشگاه اعمال مي‌شود.

تهديد بانك مركزي: پايانه فروشگاه‌هاي مختلف جمع مي‌شوند
حكيمي در پاسخ به اين پرسش كه بانك مركزي با فروشگاه‌هايي كه از قبول كارت به ازاي خريد‌هاي مردم خودداري كرده و به آنها مي‌گويند فقط پول نقد قبول مي‌كنيم، چه برخوردي خواهد كرد، افزود: احتمالاً پايانه‌هاي اين فروشگاه‌ها جمع خواهد شد. اين مقام مسئول در بانك مركزي با تأكيد بر اينكه هنوز رقم كارمزد پذيرنده‌ها نهايي نشده است، گفت: اين رقم خيلي كم خواهد بود؛ كارمزد كمتر از قيمت تمام شده و در حد 50  تا 60 درصد آن است.

كارمزد 750 ميليارد توماني براي شركت‌ها

وي ادامه داد: فعلاً در حال محاسبه قيمت تمام شده هر تراكنش هستيم كه حدود 200 تا 250‌تومان است؛ بنابراين 100 تا150 تومان كارمزد نبايد موجب اعتراض فروشگاه‌ها شود. بر اساس آخرين آمار ارائه شده از سوي بانك مركزي، در خردادماه امسال تعداد تراكنش‌هاي پايانه‌هاي فروش در سراسر كشور بيش از 429 ميليون بوده است. از اين تعداد، 294 ميليون تراكنش مربوط به خريد، 87 ميليون تراكنش مربوط به مانده‌گيري و حدود 47 ميليون تراكنش نيز پرداخت قبض و خريد شارژ بوده است.
حال اگر همين مقدار تراكنش در خردادماه را به كل سال تعميم دهيم، در يك سال بيش از 5 ميليارد تراكنش از طريق دستگاه‌هاي پايانه فروش انجام مي‌گيرد. بنابراين اگر بانك مركزي از هر تراكنش رقمي معادل كارمزد مانده‌گيري از خودپردازدها دريافت كند به عنوان مثال 150 تومان، در سال بيش از750 ميليارد تومان درآمد از اين محل حاصل مي‌شود. جالب‌تر اينكه بانك مركزي مدعي شده كه اين پول‌ها به جيب شركت‌هاي دارنده اين كارتخوان‌ها كه البته سهامدار بزرگ آنها خود بانك‌ها هستند، مي‌رود، يعني بانك مركزي مي‌خواهد براي استقلال چندين شركت كه كارتخوان وارد كرده و فروخته‌اند چند صد ميليارد تومان پول خرج كند.

نكته مهم ديگر براي كارتخوان‌هاي فروشگاهي هزينه خريد و طول عمر و نگهداري آنهاست. اين دستگاه‌ها شبيه آنتن‌هاي بي‌تي‌اس براي اپراتور‌هاي تلفن همراه هستند. بسياري از اين كارتخوان‌ها طول عمر بالا و هزينه نگهداري پاييني دارند و شايد سالي يك‌بار نيازمند به روز رساني نرم‌افزار مربوطه باشند. براي همين هم شركت‌هاي فروشنده در عرض كمتر از يك‌سال تمامي هزينه‌هاي انجام شده را از محل كارمزد خود تأمين مي‌كنند و از سال دوم به سود‌دهي بالايي مي‌رسند.
به نظر مي‌رسد بانك مركزي بايد چندين نكته در طرح دريافت كارمزد از كارتخوان‌ها را مد نظر قرار دهد. نخست اينكه بين كارمزد صنوف با درآمد كم و بالا تفاوت قائل شود و كارمزد صنوفي با درآمد پايين‌تر را با نرخ كمتري محاسبه كند. دوم اينكه خدمات متنوع‌تر و بهتري را براي اين كارتخوان‌ها در نظر بگيرد. سوم اينكه براي افزايش رقابت و كاهش هزينه خريد و نصب اين دستگاه‌ها، مسير را براي ورود هر چه بيشتر شركت‌هاي خصوصي واقعي و بدون وابستگي به برخي بانك‌ها و افراد هموار كند.  در غير اين‌صورت اين مردم هستند كه در نهايت بايد هزينه فروشگاه‌ها را بپردازند.


غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۲۰
غفاری
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
2
8
به این میگویند دولت خدمتگذار . کارمندان بانک ها بعلت مراجعه بیشتر مردم به آنها از بیکاری بیرون می آیند.
پاسخ ها
حامد
| Iran, Islamic Republic of
۲۱:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
چیزی نشده شیب تورم ملایم و ما از رکود عبور کردیم ...
چیزی نشده با این جمله ها پوزش و میدیم و هزینه شو مردم پرداخت می کنند
یه عمر که ملت ما هزینه اشتباهات دولت مردان میدن
محسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۳۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
0
12
من كه صد در صد كاتخوان خودم را پس ميدهم ديگر با اين اوضاع كسادي بازار بانك مركزي هم به فكر سركيسه كردن مردم افتاده.شما را بخدا يك كمي هم به فكر مردم باشيد
احمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۵۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
0
9
فکر کنم دولت میخادآب خوش ازگلوی کسی پائین نره.
یک روز به قیمتها گیرمیده، یک روز به بازارمسکن، یک روز به اصناف، و...
...مچکریم!
یک هموطن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۰۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
1
10
سلام
آیا نویسنده ی این خبر، بخصوص پیشنهادهای پاراگراف آخر، از طرف همان بانکی ها نیست!؟
بعنوان یک کارشناس عرض میکنم، فلسفه ی ایجاد و توسعه ی دولت الکترونیک، خدمات الکترونیک از راه دور و رایگان بود!
نه اینکه با جمع آوری امکان تراکنشی از داخل بانکها، ملت را مجبور به پرداخت کارمزد کنند!!
مگر تا پیش از این که بانکها توسط کارمندانشان، تراکنش انجام میدادند، کارمزد داشت!؟
متاسفانه وقتی بدون رعایت ضوابط بانک پشت بانک ایجاد شود، بزرگترین بدهکار بانکی خود می شود بزرگترین خودروساز بی کیفیت، و همچنین بانکدار!!
آیا می دانید با استفاده از این کارتها بجای پول نقد، چه سود سرشار و بادآورده ای نصیب بانکها می شود!؟
در روزهای تصمصم گیری در مورد دولت الکترونیک، اینها جزو مزایای این روش بود!
متاسفانه وقتی بجای اجبار بانکها به رعایت حق و حقوق ملت، و پرداخت سود تراکنش، اینگونه پیشنهاد می کنید، نتیجه مشخص است!
مهرناز
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۷ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
0
8
باید افسوس خورد" چرا؟زمانی که
مسئول کشور"دریک مکان "تعویض می شود"روند این باشد"که مسئول جدید روند دیگری را جایگزین کند "این تفکر
درست است "که مدیریت قبلی" تمامی تصمیماتش" غلط بوده"و باید تصمیم جدیدگرفت " این پیام به مردم"قرار است
"چه برساند؟ مسئول جدید بانک مرکزی
"تصمیماتی که" مردم وصلاح کشوردرنظر نباشد"نهایت جزئ ضربه به ارامش جامعه " سودی دربر نخواهد داشت. ایا؟
لازم است "برای افزایش نقدینگی بانگ"تمام زحماتی "که چندین سال "به
جهت "الکترونیک شدن کشور"به جای
وقت کشی مردم در بانک ها "کشیده
شده است؟شما انرا یکباره "دودکنید.
چرا ؟ به سرگردانی و ازارمردم فکر نمی
کنید؟چرا ؟ شعور مردم را"با تصمیم خود
"ببازی می گیرید.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
0
9
واقعا جای تاسف داره بانک مرکزی کارش شده سر کیسه کردن مردم
hldv
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۴۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
0
3
مطمئن باشید من هم از کارت خوان خود استفاده نمیکنم
عبدالله منتقد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۲۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۰
0
4
كاش بانك مركزي و دولت طرفدار الكترونيك ! بجاي اينكه با اين هزينه تراشي ها در استفاده از كارتخوان ، زرنگي خود را خرج برگرداندن معوقات بانكي ( كه يك قلم آن بيش از 15000 ميليارد تومان مربوط به حدود 64 نفر است ) بنمايند .
فرزانه
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۱
0
1
واقعا جای تاسف دارد ...
سرباز امام
|
-
|
۱۳:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۱
0
0
واقعا برای این مسئولین عزیز که اینقدر به فکر سود بانک های به ظاهر اسلامی هستند متاسفم!!!!
به جای گرفتن کارمزد از کارتخوان ها برای سود بانک های به فکر سود های 30 در صدی(ربا) تسهیلات بانک ها باشید که کمر مردم در طبقات متوسط و پایین جامعه رو شکسته عزیزاااااان!!!!
حامد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۱
0
0
سلام ... تو این شرایط اقتصادیه حساس و ضربه پذیر اعمال هزینه به مردم به جهت تامین منافع بنگاههای اقتصادی وابسته به برخی اقایان کار خداپسندانه ای نیست. مسولین محترم به زودی در صحرای قیامت باید پاسخگوی امسال منه جوانه تحصیل کرده ی متاهل بیکار باشین ها.
علی
|
United States
|
۱۹:۴۲ - ۱۳۹۳/۰۶/۳۱
0
0
بنده پیشنهاد میکنم کسبه کارتخوانها را جمع کنند. واز مشتری پول نقد بگیرند تا خود پرداز های بانکها صف طولانی پیدا کنند وهر روز بانکها بابت تعمیر ونو سازی هزینه پرداخت کنند تا تصمیمات شاپرک پرواز کنه
علي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۱۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
0
0
اين مسئله را كه عنوان كرديد،‌دودش به چشم مردم ميرود!! ميگوييد چرا؟ چون بانكها كه از حرفشان پايين نمي‌آيند ولي حرف شما را عملي ميكنند و هزينه پاهي را 120 تومان قرار ميدهند و خريدهاي بالاتر را هزينه بيشتر ميگيرند!! هم‌اينك در انتقال پول از داخل بانك، اينطور است! مثلا شما اگر پنج ميليون تومان انتقال بدهيد قيمتش با 50 ميليون تومان فرق ميكند! درحالي كه در هر دو حالت عملي كه انجام ميشود يكسان است!!!
علي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۲ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۲
0
0
يكي از فوايد راه انداختن اين جنجالها، اشتغال كاذب است!! يعني ديگر مردم و مسئولين به فكر معوقات، اشكالات سيستم بانكي، نهادينه شدن دريافت رشوه از وامهاي ميلياردي و ... نمي‌افتند!! با يك تير چند نشان!!‌ هم درآمد ميلياردي براي خودشان! هم مردم را از مطالبات برحقشان به طرف جنجالهاي اينچنيني ميبرند!!! در نهايت هم دولت پادرمياني ميكند و مانند قضيه افزايش قيمت خودرو،‌ ميفرمايد نه حرف مردم نه حرف بانكها! 110 تومان ختم كلام!!!
سیدجلال
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۲۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۳
0
0
واقعا تصمیم گیرندگان حتی از نظر اقتصادی هم ضرر بزرگی بدولت وبانگ مرکزی خواهند زد زیرا هزینه یک اسکناس بگفته خودشان بیش از مقدار کارمزدی است که میگیرند حالا مسایل فرهنگی وروانی ومدرنیزه کردن بکنار جای تاسف است که در حالی که تاز ه مردم درحال عادت کردن به کارت خوان وبقول خودشون گفتن معاملات الکترونیکی میشوند بجای تشویق باین امر دارند مردم را مجبور میکنندکه بروش قدیمی خرید وفروش باپول نقد روی بیاورند
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۵۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۳
0
0
بانک ها همینطور که با ایجاد شرکت های کذایی وام ها را خود صاحب شده و با جابجایی پول ها از بانکی به بانک دیگر سودهای وام ها را خودشان دریافت می کردند یا وام های فرشبافی را به کارمندان می دادند تا خیالشان از بابت برگشت وام ها راحت باشه قطعا در این مورد هم بیشتر به فکر خودشان هستند تا مردم
سید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۲۰ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۵
0
0
مگه خدمات خوبی میدین که درخواست کارمزد کردین؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۷
0
0
تحریم می کنیم.تحریم می کنیم همه دستگاه های خود رداز را
امیری
|
-
|
۱۳:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۷/۰۹
0
0
من خیلی راحت 500 تومان از مشتری بابت کارت کشیدن میگیرم! چند تا دعا هم در حق دولت محترم میکنم
مبلغ تراکنش هام همه بالاست
حتماً مشتری هم دولت وتصمیم گیرهر را دعا خواهد کرد...!!!!!؟؟؟؟؟؟
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار