به بهانه فرارسیدن صدمین سالگرد کودتای انگلیسی ۱۲۹۹
حسین فردوست می‌گوید: «رضاخان یک عامل انگلیسی بود و در این تردیدی نیست که کودتای ۱۲۹۹، طبق اسنادی که دیده و شنیده‌ام، در ملاقات ژنرال آیرون ساید انگلیسی با رضاخان با حضور سیدضیاء‌الدین طباطبایی برنامه‌ریزی شد. شاپور جی کتاب محرمانه‌ای را به من نشان داد که در یک بند آن نوشته شده بود: نایب‌السلطنه هندوستان می‌خواست فرد مناسبی را برای اداره ایران پیدا کند و به دستور او پدر شاپور جی، این فرد را- که رضا بود- پیدا کرد و به نایب‌السلطنه معرفی کرد...»
«جستار‌هایی در حاکمیت ایران بر بحرین و ماجرای جداسازی آن» در گفت‌و‌شنود با خسرو معتضد
دولت انگلستان تصمیم گرفت که به بحرین استقلال بدهد، به این شرط که پایگاهش در آنجا باشد! الان هم این پایگاه را به امریکایی‌ها داده است و یک گروه بزرگ امریکایی، در بحرین ساکن هستند. علاوه بر این به خاطر آنکه بحرین نوکر امریکاست، در نهایت بی‌شرمی و در مقابل سکوت آقای ظریف، ۱۷۳ میلیون دلار پول دولت ایران را مصادره کرده است! متاسفانه اسرائیل با این‌ها نیز در حال برقراری روابط است
مدارس اسلامی بسترساز تربیت چند نسل از جوانان مذهبی و انقلابی
با گسترش فعالیت‌های جامعه تعلیمات اسلامی و رونق برنامه آن در مدارس، رژیم پهلوی نخست در اوایل دهه ۵۰، بر نظارت و سختگیری خود بر مدارس جامعه تعلیمات اسلامی افزود و با سیاست رفع اجباری حجاب از دبیرستان‌ها، هیئت مدیره این جامعه را، در شرایط بحرانی قرار داد و بالاخره در سال ۱۳۵۳ ش. این مدارس مصادره شد و در سلطه رژیم شاه قرار گرفت
نظری بر علل و زمینه‌های مخالفت امام خمینی با رفر‌اندوم انقلاب سفید پهلوی دوم
نگاهی دوباره به متن مخالفت امام‌خمینی با طرح ۶ ماده‌ای پهلوی دوم، این موضوع را بیشتر روشن می‌کند که استفاده ابزاری از حضور زنان در پست‌ها و مقام‌های رسمی، تنها برای نمایش دموکراسی است و واقعیت ماجرا، استبداد درهم تنیده‌ای است که حقی نه برای زن و نه برای مرد قائل است. منطق ایشان برای مخالفت با این امر، از این قرار است: «مگر مرد‌ها در این مملکت آزادی دارند که زن‌ها داشته باشند؟ مگر آزادی زن و آزادی مرد با لفظ درست می‌شود؟»
«نظری بر زمینه‌ها و پیامد‌های کنفرانس گوادلوپ» در گفت و شنود با حسن بهشتی پور
کنفرانس گوادلوپ، هرگز به این معنا نبود که امریکایی‌ها می‌خواستند شاه سرنگون شود، آن‌ها ترجیح‌شان این بود که با شاه همکاری کنند. حتی به همین خاطر هایزر را به ایران فرستادند که بررسی کند که آیا می‌توانند کودتایی برپا کنند یا خیر؟ اما به واسطه شرایطی که در ایران در جریان بود، این کودتا به شکست انجامید! ملتی به‌پا خاسته بود که رهبری سازش‌ناپذیر داشت و به هیچ وجه در مسیر خواست آن‌ها حرکت نمی‌کرد!
«مافیای اشرف پهلوی در سیاست و اقتصاد ایران» در آیینه روایت‌ها و تحلیل‌ها
بر حسب شواهد و اسناد، اشرف پهلوی در دوران حضور رضاخان در سریر سلطنت، شاهزاده‌ای منفعل و مغفول بود. از سوی پدر، چندان مورد توجه قرار نمی‌گرفت و همین امر، عقده‌های فروخفته فراوانی برای وی ایجاد کرد. او به‌رغم تمایل فراوان برای نقش‌آفرینی، عملاً گوشه‌نشین بود و مجالی برای عرض اندام نداشت! اشرف، اما در پی خلع و اخراج رضاخان، مجالی فراخ یافت و در دوره حاکمیت برادر، در تمامی عرصه‌ها از جمله سیاست و اقتصاد، عصیان کرد!
آغاز و توسعه روابط پهلوی دوم با رژیم صهیونیستی در آیینه روایت‌ها و تحلیل‌ها
پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، برای هماهنگی میان نیرو‌های ارتش ایران و ارتش اسرائیل، پای نظامیان اسرائیلی به ایران باز شد. همین امر زمینه را برای همکاری‌های نظامی گسترده دو طرف، ملاقات‌های طرفین در سطوح عالی نظامی و انعقاد قرارداد‌های دوجانبه آماده کرد. بدین‌ترتیب دو کشور قرارداد‌هایی را جهت هماهنگ‌سازی نیرو‌های نظامی‌شان منعقد ساختند که اشاره به آن، فهرستی طولانی را شکل می‌دهد
روایت‌ها و تحلیل‌هایی از علل غافلگیری امریکا در برابر موج انقلاب اسلامی ایران
نکته مهم درباره رویکرد امریکا در برابر انقلاب اسلامی، این بود که سازمان سیا، وقوع این رویداد در ایران را پیش‌بینی نمی‌کرد و آن را غیر‌محتمل می‌دانست! این امری است که بعد‌ها رئیس‌جمهور وقت امریکا و تنی چند از مقامات سازمان سیا، به آن اذعان کردند. به واقع امریکایی‌ها با تمام تلاش خود برای واداشتن پهلوی دوم برای جا نماندن از موج اعتراضات در دوران پس از کودتای ۲۸ مرداد، سرعت و فراگیری نارضایتی‌ها را، آنگونه که در ذات آن بود، درک نکردند!
خوانشی از جایگاه زنان در دوره حکومت پهلوی دوم در آیینه اسناد و تحلیل‌ها
در دوره پهلوی دوم، تلاش‌ها و تبلیغات بسیاری صورت گرفت تا نشان دهد زنان در ایران، نه تنها حق رأی دارند، بلکه به مقام‌های رسمی نیز دست یافته‌اند! با این همه، گروه‌هایی از زنان که در این انتخابات و انتصابات حضور داشتند، فاقد پویایی و استقلال لازم برای اقدامات خود بودند و صرفاً جنبه نمایشی حضور زن را تأمین می‌کردند! شاه به‌رغم موافقت ظاهری با حضور اجتماعی زن، به‌هیچ عنوان با حضور زنان در عرصه سیاست، موافقت نداشت!
تخمینی از میزان جواهرات و اعتبارات منتقل‌شده از ایران توسط پهلوی‌ها
اردشیر زاهدی درباره‌ میزان ثروتی که شاه، ارزی از ایران خارج نمود، چنین نوشته است: «دادستان تهران در زمان شریف امامی، فهرست دقیقی از افرادی که پول‌هایی را به شکل ارز خارج کرده بودند، استخراج کرد. در میان این فهرست، شخص اعلیحضرت تا آن زمان ۳۱میلیارد دلار از کشور خارج کرده بود»
۸